Szerző: Dr. Niederland Tamás Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

Megbízható és pontos

A vércukor-önellenőrzés új dimenziója

A vércukormérés általános megfontolásainak rövid áttekintésére a magyar diabéteszes betegek számára is elérhetővé vált Accu-Check Instant vércukormérő kínált apropót. A vércukormérő tulajdonságain keresztül röviden érintjük a vércukormérés szakmai követelményeit (vércukorcélértékek, vércukormérések száma, vércukormérő eszközök pontossága), illetve a felhasználói oldal felől támasztott igényeket.

Illusztráció

A vércukormérés szakmai követelményeiről

Az ISPAD (Nemzetközi Gyermek- és Serdülőkori Diabetes Tudományos Társaság) négyévente ad ki részletes irányelveket a diabétesz diagnózisára, kezelésére, az új tudományos eredményekre vonatkozóan. A 2018-as ajánlásban a következő vércukorcélértékeket határozták meg:

 • étkezés előtt 4–8 mmol/l,
 • étkezés után 2 órával 5–10 mmol/l,
 • lefekvéskor 6,7–10 mmol/l,
 • éjszaka 4,5–9 mmol/l.

A hosszú távú eredményeket illetően nem mindegy, hogy naponta hányszor és milyen vércukormérővel történik a mérés.

A mérések gyakorisága

Köztudott, hogy a kapilláris vérből történő vércukormérés elengedhetetlen feltétele a diabéteszes anyagcsere helyes vezetésének. Nagyon sok tanulmány foglalkozik a napi vércukormérések száma, valamint a hosszú távú (3 hónapos) anyagcsereállapotot tükröző HbA1c-érték összefüggéseivel. A kevés mérés általában magas HbA1c-értékekkel társul. A 2018-as ISPAD ajánlás szerint napi 7–10 méréssel érhető el az optimális HbA1c-érték. Az ideális mérésszám természetesen életkortól és anyagcsereállapottól függ. Egy csecsemőkori diabéteszes esetében például gyakran látjuk, hogy akár a napi 10 mérés sem elégséges.

Hiába a számos mérés, ha a mérést pontatlan, megbízhatatlan eredményt szolgáltató eszközön végzik.

A készülékek pontosságáról

Számos klinikai vizsgálattal igazolt, ismert tény, hogy a vércukormérő eszközök pontossága jelentősen eltérhet.

„Az Accu-Check Instant vércukormérő készüléket fejlesztése során kimerítően tesztelték. A vizsgálatok során minden tekintetben teljesítette, sőt túlteljesítette az érvényben lévő ISO 2013/EN ISO 2015-ös szabvány minden kritériumát.” Ez a kijelentés önmagában talán nem lenne túl izgalmas. De nézzünk a mondat mögé!

Megdöbbentő eredményt adott egy nívós amerikai diabétesz-technológiával foglalkozó szaklapban, 2017-ben megjelent közlemény. A tanulmány szerint 17, a világban jól ismert, gyakran használt vércukormérő készülék közül a szigorú 2013-as ISO előírásoknak a tesztelt készülékeknek csak az egyharmada felelt meg!

Az ISO rövidítés a Nemzetközi Szabványügyi Intézetet jelenti, amelynek 15 197:2013-as szabványa és annak harmonizált európai változata, az EN ISO 15 197:2015 szabvány fogalmazza meg a vércukorszintmérők elfogadható működésére vonatkozó előírásokat.

Hibahatárok

Miről is van szó? Tényszerű igazság, hogy ha ugyanabból a csepp vérből több különböző készülékkel végzünk vércukormérést, az eredmények különbözőek lesznek. Azonos eredmény szinte elképzelhetetlen, vagy csak a véletlen számlájára írható. Az előzőekben említett szabványok a megengedhető eltérés mértékét határozzák meg. Az összehasonlítás referenciaként bevizsgált, gyakran ellenőrzött, úgynevezett „nagy laboros” vércukormérési eredményhez mérve adja meg a megengedhető eltérést.

A reprodukálhatóság minimumkövetelménye, hogy sorozatmérések esetén a mért eredmények 95 százléka 5,8 mmol/l-nél magasabb glükózérték esetén a referenciaméréshez képest ±0,83 mmol/l tartományba essen. 5,8 mmol/l-nél kisebb glükózkoncentráció esetében pedig a mért értékeknek a referenciaméréshez képest a ±15 százalékos értéktartományba kell esniük.

A pontosság (a mérés eredménye és a mérendő valódi értékének közelsége) követelménye vércukormérők esetén, hogy a mért glükózkoncentráció-értékek 99 százalékának az egyezményes hibahatár A és B zónáiba kell kerülniük.

Egyezményes hibahatár (Consensus Error Grid): az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) és három további társaság által létrehozott, vércukormérők pontosságát mérni hivatott matematikai eszköz.

Értelmezés: Az A és B zónába eső mérések esetében az eredménynek nincs kihatása a terápiás döntésre, így nincs klinikai hatása. A C-D-E zónába eső értékek esetén viszont már a rossz mérési eredményeknek klinikai döntést befolyásoló hatása lehet, és ezek az értékek a betegre nézve veszéllyel járhatnak.

Felhasználói oldal felől támasztott követelmények

Egy vércukormérőnek nemcsak megbízhatónak és pontosnak kell lennie, hanem kényelmesnek és felhasználóbarátnak is, hogy a korábbiakban említett elvárt mérésszám megtörténhessen.

Az alábbiakban néhány példa – az Accu-Check Instant vécukormérő készülék bemutatásán keresztül – arra, hogyan valósul meg a felhasználóbarát szemlélet, miként felelhet meg egy orvostechnikai eszköz korunk felhasználói által támasztott követelményeknek.

 • Céltartomány-kijelző: a kisebb gyermekek számára is könnyen értelmezhető színskála jelzi, hogy a mért vércukorérték esetleg magas (kék színű), megfelelő (zöld színű) vagy alacsony (piros színű) tartományban van.
 • Tesztcsíkadagoló felület: a széles adagolófelületet úgy tervezték, hogy az teljes szélességében alkalmas legyen apró vérminta (0,6 μl) felvitelére is.
 • Rövid tesztidő: a vércukormérés eredménye kevesebb mint 4 másodperc alatt megjelenik a kijelzőn.
 • Automatikus kódolás: nincs szükség kódolásra, ezzel is egyszerűsítve a vércukormérést.
 • Intuitív dizájn, felhasználóbarát navigálás: a vércukormérő egyetlen gombjával könnyen megjeleníthető az utolsó vércukormérés eredménye, valamint a 7, 14, 30 és 90 napi átlag.
 • Sokoldalú adatfeldolgozási opció: a páciens műszaki felkészültsége, felhasználói szokásai szerint válogathat.

Bluetooth-kapcsolat

Vezeték nélkül továbbíthatók az eredmények a DKP (Diabétesz Kontroll Program®) mobilalkalmazásba, amely nemcsak a Google Playből, hanem az App Store-ból is térítésmentesen letölthető.

Mit nyújthat az új DKP applikáció?

 • Accu-Chek Instant ­vércukormérővel való párosítás esetén automatikus adatbeolvasás;
 • gyógyszer-, recept- és szűrővizsgálat-emlékeztetők;
 • vércukorértékek digitális naplózása és grafikonos ábrázolása;
 • napi és heti átlagos mérési eredmények megjelenítése;
 • mérési adatok megosztása szöveges üzenetben (SMS, e-mail, egyéb üzenetküldő alkalmazás);
 • érdekes tartalmak, cikkek cukorbetegeknek és egészségtudatos életmódot folytatók számára;
 • receptek, amelyek hasznos segítséget jelentenek a napi étkezési rutinban.

USB-kapcsolat

Az adatok USB-kábelen keresztül is továbbíthatók a vércukormérőről számítógépre az Accu-Chek SmartPix szoftver, vagy a „felhőbe” az Accu-Chek Connect Online diabétesz-menedzsment rendszer ­segítségével.

Mindkét esetben az adatok hasonló formában kerülnek feldolgozásra, archiválhatók és megoszthatók az egészségügyi szakemberekkel, szülővel.

Zárszóként néhány kevésbé ismert érdekesség

Pontossága és megbízhatósága miatt a klinikai vizsgálatokban „arany standard” az Accu-Chek vércukormérők és az Accu-Chek SmartPix eszköz, program használata.

Az Accu-Chek vércukormérőket évtizedek óta alkalmazzák gyermekintenzív osztályokon pontosságuk miatt.

A mérés nem elég: az Accu-Chek vércukormérők mellé a felhasználó minden esetben kap egy online, interaktív általános diabetológiai, dietetikai és fizikai aktivitást érintő moduláris oktatócsomagot (www.diabetesedukacio.hu), számtalan oktatóvideót, valamint önellenőrzési protokollokat (Páros Vércukorszint-értékelő Rendszer, 360° View Átfogó Vércukorszint-értékelő Rendszer).

Összegzés

Elmondható, hogy az önellenőrzéses vércukormérés napjainkban új minőségi szintre lépett. A szakma részéről a vércukormérés elengedhetetlen feltétele a reprodukálható, szigorú követelményeknek megfelelő pontosság. Emellett a felhasználói oldalról fellépő igények kiszolgálása, az anyagcsere- és életminőség-javítást célzó szolgáltatások elengedhetetlen tulajdonságai napjaink vércukormérőjének.

A cikkben szereplő szoftverek és további hasznos információk találhatók a www.vercukormeres.hu weboldalon.

Dr. Niederland Tamás vezető főorvos
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Gyermekosztály

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!