Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

A sokktól az elfogadásig

A diabétesz diagnózisakor a kórházban rengeteg fontos információt kapunk, ezek nagy részét akkor és ott nem tudjuk befogadni. Ne hibáztassuk emiatt magunkat, hanem értsük meg az okát, ismerjük meg a diabétesz elfogadásának fázisait!

Illusztráció

Az első fázis a diagnóziskor a sokk és az elutasítás: ez nem lehet igaz, biztosan tévedés! A második fázisra a vádaskodás jellemző, önmagunk okolása: miért pont én? Miért pont az én gyermekem? Ki tehet róla? Ilyenkor szükség lehet pszichológus, pszichiáter segítségére is. A harmadik szakasz a hitetlenkedés, alkudozás időszaka: ha betartjuk a szabályokat, meggyógyulhat(ok)?

A negyedik szakasz a depresszió fázisa: ekkor döbbenünk rá, hogy a diagnózis végleges, megváltoztathatatlan. Személyes alkatunktól és a közvetlen környezetünk hozzáállásától is függ, hogy a depressziót milyen mélyen és mennyi ideig éljük meg. A már fennálló problémák megnehezíthetik az újonnan kiderült cukorbetegség elfogadását.

Az utolsó szakasz az elfogadás, a belenyugvás időszaka: véget ér az ellenkezés, a folyamatos harc. Ekkor már képesek vagyunk az információk befogadására, és igényeljük, hogy minél többet tudjunk meg a betegségről, annak kezeléséről.

Ezért a Sportos Cukorbetegek Egyesülete egész napos képzést tart az elfogadás szakaszába lépett diabétesszel élő felnőttek és diabéteszes gyermeket nevelő szülők számára.

Ha

  • szeretnéd elmélyíteni az ismereteidet, hogy minél jobb eredményeket érj el;
  • van sok kérdésed, amelyeket nem tudsz vagy nem mersz feltenni a kezelőorvosnak;
  • szeretnéd megismerni a legmodernebb kezelési formákat;
  • tudni szeretnéd, hogyan kell a vészhelyzeteket (súlyos hipó, diabéteszes ketoacidózis) kezelni és lehetőleg elkerülni;
  • érdekel a január 1-től mindenki számára támogatott szenzor és inzulinpumpa használata a gyakorlatban;
  • szeretnéd megtudni, hogyan lehetsz jogosult a szenzor és az inzulinpumpa felírására;
  • nehezen megy a szénhidrátszámolás, szeretnél gyakorlati segítséget, példákat kapni;
  • szívesen fogadsz praktikus tanácsokat a főzéshez és az étkezések összeállításához;
  • tudod, hogy mennyire fontos a mozgás, és szeretnéd megérteni, hogyan tudsz jól felkészülni a különböző mozgásformákra;
  • szeretnél megerősítést kapni, hogy jól csinálod, jó lenne tapasztalatokat cserélni;
  • szeretnéd összegyűjtve megkapni, hogy milyen támogatások érhetők el felnőttek és gyermekek számára,

jelentkezz a sportoscukorbeteg@gmail.com e-mail címen!

További információ kérhető Muskát Erikától a (30) 279-5219 telefonszámonés a www.facebook.com/sportoscukros oldalon.

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!