Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2020.01.27.

30 és 10

2019 jubileumi év volt a Diabetes életében. 30 évvel ezelőtt jelent meg az első számunk Veszprém megyében, az ott élő cukorbetegek oktatása, közösséggé szervezése céljából. Hatalmas utat tettünk meg azóta, országos edukációs magazinná vált kiadványunk. A 2000 példányból 30 000 lett, a 8 oldalból 36, majd 52. A fekete-fehér újság színes lappá alakult.
A jubileum átnyúlik 2020-ra is: épp 10 éve készítettük el első ízben a fiataloknak, cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak a Diabetes Juniort.

Illusztráció

Manapság divat a múltba révedés, a „retró érzés”. A mögöttünk lévő három évtized különösen indokolja, hogy az elmúlt év folyamán a felnőtteknek szóló újságban rendszeresen olvashattak olyan írásokat, amelyek sok évvel korábban készültek. Néha mi magunk is meglepődtünk. Egy-egy szakmai tanulmányt elküldtünk az eredeti szerzőnek, olvassa át, ha kell, javítsa, egészítse ki – gyakran azt a választ kaptuk: ma is épp így aktuális. Persze sok minden változott az elmúlt 30 év során.

A retró hangulat a Diabetes Juniort is utolérte. Összeállításunkban három múltba tekintő (de jövőbe mutató) írást mutatunk be olvasóinknak a „felnőtt” lapból.

Az inzulinterápia történetéről szóló tanulmányt (nem könnyű olvasmány, de érdekes) Robert Tattersall, az Egyesült Királyság diabetológiaprofesszora írta. Az International Diabetes Federation – Bulletin 1996/4-es számából József Attila fordította a cikket. (A névazonosság ne legyen zavaró, Attila Veszprém megyében született, jelenleg Zalaegerszegen élő kollégánk, maga is diabéteszes gyermekkora óta.) A cikk több mint 20 éve készült. Külön figyelmükbe ajánlom „Az inzulinpumpa lehetősége” című fejezetet. A szerző igencsak pesszimista volt, mi pedig mosolygunk rajta, hiszen ma nemcsak az inzulinpumpához juthat hozzá minden diabos gyermek, de szenzort is használhatnak.

Második írásunk 10 éve készült, a több mint 40 éve cukorbetegséggel élők első országos találkozójáról. Ezt vigaszul, útmutatóul szánjuk a Junior olvasóinak. Aki fél a jövőtől, annak biztatásul, aki bízik a teljes életben, annak igazolásul ajánljuk a tudósítást.

Bemutatok önöknek egy már elhunyt veszprémi hölgyet is, akinek nagyon nehéz sorsa és csodálnivaló életigenlése tanulságul szolgálhat mindenkinek.

Végezetül egy ma is aktuális cikket olvashatnak Halmos Tamás professzor úrtól, amely hiába készült 2010-ben, ma is tanulhatunk belőle.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!