Tudnivalók és történetek

A cukorbetegségről

Illusztráció

Kedves diabétesszel élő Gyerekek, Testvérek, Édesanyák, Édesapák, Nagymamák, Nagypapák, Keresztmamák, Keresztpapák, Rokonok, Barátok!

2020 különös megpróbáltatás elé állította a világot. A COVID–19-világjárvány életünk minden apró részletét befolyásolta és befolyásolja napjainkban is: elmaradtak a konferenciák, így a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabetes Szekciójának Gyulán megrendezendő nagyon várt éves kongresszusa is. Nem tudtuk megtartani a nagy népszerűségnek örvendő Törp programot sem. A diabétesztáborok is csak „csökkentett üzemmódban” valósultak meg…

Ebben a feje tetejére állított világban különös örömünkre szolgál, hogy a Tudomány Kiadó nagyvonalú támogatásának köszönhetően idén először (de reméljük nem utoljára!) a Diabetes Junior második száma is megjelenik. Az is hatalmas előrelépés, hogy az előző számban még csak beharangozott rendelet megjelent, és a diabéteszes gyermekek immár 98%-os támogatással jutnak hozzá a legfejlettebb technológiákhoz, azaz az inzulinpumpához és tartozékaikhoz, valamint a szöveti cukormonitorozáshoz szükséges távadóhoz és szenzorokhoz. Emellett a kormány a diabetológiai centrumok fejlesztésére 500 millió forintot különített el, míg az 1-es típusú cukorbetegséggel élők érdekében munkát végző civil szervezeteket 100 millió forintos pályázati forrással támogatta. Őszintén reméljük, hogy ezek a nagyívű változások nagymértékben fogják javítani a diabétesszel élő gyermekek és családjaik életminőségét! Ehhez kívánunk Mindannyiuknak jó egészséget, sok örömet és boldogságot!

Vigyázzanak nagyon Magukra!

A gyermekdiabetológiával foglalkozó szakemberek nevében szeretettel,

szerzo

Dr. Körner Anna

A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

Gyerekek és a COVID-19

Gyerekek és a COVID-19

Sokakat foglalkoztat, vajon a COVID-19-vírus veszélyes-e a diabétesszel élő gyerekekre, szükséges-e bármilyen extra óvintézkedés esetükben, egyáltalán, szabad-e őket közösségbe engedni.
A Kanadai Gyermekorvosok Társasága oldalán van egy blog, amelyen egy remek bejegyzés született az 1-es típusú diabéteszes gyermekek COVID-19-vírussal kapcsolatos helyzetéről. Mivel a benne szereplő információk, tanácsok a világon bárhol megállják a helyüket, pár gondolatot szeretnénk kiemelni belőle.

 Tovább
A Sportos Cukorbetegek napközis tábora

A Sportos Cukorbetegek napközis tábora

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete 2012 óta szervez 1-es típusú cukorbetegeknek rendezvényeket, előadásokat, edukációs programokat. Idén első alkalommal pedig napközis jellegű sport- és élménytábort szerveztünk általános iskolás gyerkőcöknek. Az öt nap során többféle mozgásformát próbáltak ki a gyerekek, edukáción és élményalapú foglalkozásokon vettek részt. A tábor fő célkitűzése, hogy a gyerekek diabétesszel kapcsolatos ismeretei növekedjenek, tudatosabban menedzseljék cukorbetegségüket, a későbbi szövődmények száma csökkenjen. Fontos, hogy megtapasztalják, nincsenek egyedül, és mentálisan is egészséges felnőtté váljanak. – Bosev Edina, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete alelnöke

 Tovább
Jobb adni, mint kapni

Jobb adni, mint kapni

Magas vérnyomás miatt kezdett el sportolni 40 éves kora felett. Egészségügyi problémáira gyógyír volt a hosszútávfutás, ma már azon tevékenykedik, hogy a sporttal másokat támogasson. Interjú Dormán Györggyel, a Szurikáta Alapítvány jótékony futójával, aki maga is diabétesz-érintett apuka.

 Tovább
Nincs nyár Sportos Cukros tábor nélkül!

Nincs nyár Sportos Cukros tábor nélkül!

Hónapokon keresztül bizonytalan volt, hogy a februárban lefoglalt agárdi szállásunkat megtölthetjük-e a vidám kis diabosokkal. Izgultunk, figyeltük a híreket, engedélyezik-e az ottalvós táborokat, és ha igen, vállaljuk-e a kockázatot a diabos gyerekekkel. Az engedély megérkezett, s idén 40 gyermek gondtalan kikapcsolódását biztosítottuk 16 kísérő segítségével. Köszönjük, hogy a Bethesda Kórház biztosította az előírás szerinti egészségügyi hátteret.

 Tovább

Összehozzák a világ diabéteszközösségeit

Beyond Type 1

Szerző: Somfai Katalin

A Beyond Type 1 az egyik legnagyobb amerikai nonprofit jótékonysági szervezet, amelynek célja jobbá tenni az 1-es típusú diabéteszesek életminőségét, egyesíteni a diabéteszközösséget.

 Tovább
Sorozatok diabétesszel

Sorozatok diabétesszel

Szerző: Somfai Katalin

A népszerű online médiaszolgáltató, a Netflix két sorozatot kínál, amelyben megjelenik a diabétesz.

 Tovább
Trendi diabéteszapplikáció minden korosztály számára

Személyes diabétesz menedzsment

Trendi diabéteszapplikáció minden korosztály számára

Magyarországon egyre többen ismerik a DiabTrend nevű mobilos alkalmazást, amely különleges funkcióival kitűnik a piacon lévő hagyományos diabéteszes naplózó applikációk közül. A technológia és a fiatalok által diktált igényeknek megfelelve, intelligens menedzsmentjével és automatizált rendszerével nyújt maximális felhasználóbarát-élményt minden korosztály számára.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!