Feltöltés dátuma: 2021.02.09.

Gyerekek és a COVID-19

Sokakat foglalkoztat, vajon a COVID-19-vírus veszélyes-e a diabétesszel élő gyerekekre, szükséges-e bármilyen extra óvintézkedés esetükben, egyáltalán, szabad-e őket közösségbe engedni.
A Kanadai Gyermekorvosok Társasága oldalán van egy blog, amelyen egy remek bejegyzés született az 1-es típusú diabéteszes gyermekek COVID-19-vírussal kapcsolatos helyzetéről. Mivel a benne szereplő információk, tanácsok a világon bárhol megállják a helyüket, pár gondolatot szeretnénk kiemelni belőle.

Illusztráció

Mehetnek iskolába

A témával foglalkozó kutatók jelenlegi álláspontja szerint a jól kezelt 1-es típusú diabéteszes gyerekek, fiatalok nem tartoznak a kiemelt kockázati körbe, és COVID-19-fertőzés esetén sem kell a diabétesz miatt komoly szövődményekkel számolniuk. Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, de ez nem jelenti azt, hogy a diabéteszes emberek immunrendszere gyengébb lenne.

Ebben az értelemben tehát a nevelési, oktatási intézmények látogatása egyáltalán nem ellenjavallott a diabétesszel élő gyermekek számára. Nincs szükség kifejezetten extra óvintézkedésekre, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a személyes higiéniás szabályokat jól ismerjék, tudják összekötni a diabétesz körüli teendőikkel (inzulin beadása, cukormérés, hipó-kezelés stb.).

Ha mégis megbetegszik

Mi történik, ha a gyermek mégis COVID-19-vírussal fertőződik meg? (A tanácsok bármely más vírusfertőzésre is igazak.)

  • Legyünk felkészülve rá, hogy ilyenkor magasabb vércukorértékek várhatóak, növekszik az inzulinigény!
  • A ketontestek mérésére használatos tesztcsíkot szerezzük be, vagy ha van odahaza, ellenőrizzük a szavatosságát!
  • Ismételjük át, hogy milyen esetekben szükséges a glukagon beadása, frissítsük fel a beadás módjára vonatkozó információinkat! (Arra az esetre, ha magas láz vagy rossz közérzet miatt étvágytalan lenne a gyermek és elutasítaná a gyors felszívódású szénhidrátokat).
  • Ismételjük át, hogy a diabéteszes ketoacidózis (DKA), mint a diabétesz egyik legsúlyosabb, kórházi ellátást igénylő szövődménye, hogyan kerülhető el. (Lásd az előző cikket!)

Egyéb tanácsok

Tekintve, hogy az egy háztartásban élők között egy esetleges pozitív COVID-teszt esetén komoly esély van arra, hogy a család több tagja is fertőzött lehet, és akár hosszabb időtartamú karanténba is kényszerülhetnek, érdemes a diabétesz kezeléséhez szükséges eszközökből, inzulinból megfelelő tartalékot képezni, időben gondoskodni a felírásról, kiváltásról.

Ugyanígy érdemes a szakorvosi javaslat, közgyógyellátási igazolvány érvényességének lejárta előtt megkezdeni az ügyintézést az új iratok beszerzése érdekében.

És végül: legyen meg a gyerekorvos és a diabetológus szakorvos, a gondozást végző intézmény telefonos elérhetősége több családtagnál is, és lehetőleg tájékozódjunk arról, mikor és milyen módon tudjuk keresni őket!

Eredetiből fordította, átdolgozta:

Szászné dr. Bedő Ágnes

Az eredeti cikk elérhető: https://www.cps.ca/en/blog-blogue/type-1-diabetes-and-covid-19-information-for-parents

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!