Feltöltés dátuma: 2021.02.09.

A lelki munka megkerülhetetlen

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért több tevékenysége a lelki segítségnyújtást célozza. Milyen nehézségekkel kell szembenézniük a szülőknek? Milyen konfliktusos helyzetbe kerülhetnek a diabéteszes gyerekek? Mit tanácsolnak a szakemberek? A 2020-as Szurikáta Diab-Pszicho Konferencia beszámolójából kiderül, hogy a pszichés támogatást miért is tekintjük a diabéteszgondozás negyedik alappillérének.

Fotó: Nagy Lajosné Kata
Fotó: Nagy Lajosné Kata

Érintettként az 1-es típusú diabéteszre többnyire szeretünk úgy gondolni, mint megváltozott állapotra, hogy ne alakuljon ki betegségtudat bennünk és gyermekeinkben. Máskor a normális vércukorszint eléréséért vívott mindennapi küzdelem kudarcai, az éjszakai kelések miatti fáradtság, a folyamatos aggodalom és féltés felülírja a pozitív hozzáállásunkat. Tagadhatatlan, hogy diabéteszesként vagy diabéteszes gyermek szüleiként olykor pszichés, mentális segítségre van szükségünk. Ebben nyújt segítséget a 2018 óta minden évben megrendezett Szurikáta Diab-Pszicho Konferencia, amelyet idén a karantén előtti utolsó pillanatban sikerült megtartani.

Megkerülhetetlen lelki munka

Az Erste Bank székházában zajló eseményre a Szurikáta Alapítvány külön készült programokkal a szülők és a gyermekek számára. A gyerekközönség is kétfelé osztódott korosztályok szerint, külön beszélgetések, programok várták az általános iskolás és a középiskolás korosztályt. A konferencia résztvevőit Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntötte, aki maga is érintett szülő.

A délelőtti felnőttprogramban a személyes élményeknek nyílt terep: először Váróczi-Bakos Rita és Váróczi György rendőr-nyomozó és 1-es típusú diabétesszel érintett házaspár tartott motiváló előadást saját diabéteszük elfogadásával kapcsolatban. A gyermekük is diabéteszes lett ovis korában, mégis sok-sok humorral tudtak mesélni történetükről. Előadásuk nyitott és pozitív légkört teremtett.

A Reggelim a vacsorád című rövidfilm megtekinthető a YouTube-on.

Heller Csilla pszichológus vezetésével beszélgetés kezdődött a diabétesz okozta krízisről, megküzdésről, elsősorban a diagnózist követő gyászmunkáról. Szülők osztották meg a saját élményeiket, hol könnyezve, hol utólag már derűsebben. Ezután levetítették Pantyi Petra filmrendező és 1-es típusú diabéteszes Reggelim a vacsorád című filmjét. A filmet követő beszélgetés rávilágított, milyen sokféleképpen reagálhatunk a krízishelyzetekre, és hogy a diabéteszkezelés szereplői nem jók vagy rosszak, emberek, döntésekkel.

A délután közös programmal indult: dr. Neszmélyi Emil felfedező, civilben ügyvéd diabétesszel és más egészségügyi hátrányokkal véghez vitt Everest-mászásokról tartott lelkesítő előadást. Deliága Éva gyermekpszichológus a kamaszkor nehézségeire világított rá, és a gyermekek szempontjából érzékenyítette a szülőket. Máté Orsolya, a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekklinikája szakpszichológusa a leggyakoribb nehézségeket vette górcső alá, amelyek a diabéteszes gyermekeket és családjaikat érinti. Cserép Melinda, szintén a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekklinikája klinikai szakpszichológusa a párkapcsolati konfliktusokról és a válásról beszélt a közönségnek. Végül Szakmáry András pszichológus, coach és érintett apuka a szülő-kamasz kommunikáció útvesztőiből mutatott kiutat, példákat adott az egymáshoz vezető útkereséshez. Szakmáry András ezenkívül egész nap fogadta a szülőket konzultációra, akik éltek is a lehetőséggel.

Illusztráció

Gyerekprogramok

A gyerekek körében alighanem Jocó bácsi, vagyis Balatoni József középiskolai tanár és médiaszemélyiség rendhagyó osztályfőnöki órája örvendett a legnagyobb népszerűségnek. Nyíltan, minden számonkérés nélkül megoszthatták az iskolai tapasztalataikat, beszélhettek a tanáraik, társaik hozzáállásáról. Jocó bácsinak a gyerekek sokszor arról panaszkodtak, hogy a táborozásból kimaradnak, mert a tanárok nem merik bevállalni a diabos gyerekeket, vagy csak szülői jelenléttel, ami többnyire kellemetlen a tiniknek. Sok tanár nem engedi enni óra közben a hipózó diabost, vagy rosszalja, ha hangosan jelez a pumpája. A szülőknek pedig a túlaggódást, túlféltést róják fel a kamaszok, ami sokszor feszültséget okoz a családi életben.

Persze a gőzkieresztés után a diabbal kapcsolatos pozitívumok is előkerültek: diabosként egészségesebben táplálkoznak és többet mozognak a kortársaiknál. A kiskamaszok körében menőnek számít még, hogy a diabos bírja a tűszúrások okozta fájdalmat, és mindenféle „kütyüje” van, amit gyakran becéznek az osztálytársak. Olyan kiváltságoknak is tudnak örülni a gyerekek, hogy ehetnek óra közben, vagy bizonyos gyakorlatokat nem kell elvégezni testnevelésórán.

A tinédzsereknél már sokkal erősebben jelent meg az elvegyülésre, azonosulásra való törekvés. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ehhez hasonló programokon, valamint diabéteszeseknek szervezett táborokban a gyerekek találkozzanak a sorstársaikkal, akik hozzájuk hasonló tapasztalatokkal bírnak.

A nap folyamán a mesék és a mondák gyógyító erejét is megtapasztalhatták a gyermekek: a nagyokkal dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó foglalkozott, hőstörténetekkel, mondákkal várta a gimiseket, míg Lovász Hajnalka meseíró az Újratervezés Szurikáta-könyv főhőséről, Tücsökről mesélt az általános iskolásoknak. A Diab-Pszicho konferenciát pályaválasztásról, online bűnözésről szóló beszélgetés zárta Váróczi-Bakos Rita és Váróczi György házaspár vezetésével.

Tóbiás Lilla Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

Illusztráció

A Szurikáta Foglalkozás Edison 100 kategóriagyőztes lett!

Az Edison 100 listáján olyan kezdeményezéseket sorakoztatnak fel, amelyek ma Magyarországon innovatív, izgalmas módon fejlesztik az óvodás és általánosiskolás-korú gyerekeket és szüleiket az iskolai kereteken túl. A 2020-as 100-as listára felkerült a Szurikáta Alapítvány, ráadásul a Szurikáta Foglalkozás – Mosolyt ad a szurik mellé élményterápiás program győzött az egészség kategóriában.

Pedagógusok felkészítése diabéteszes gyerekek óvodai, iskolai fogadására: DiabTanoda

A program olyan egyalkalmas pedagógusképzés, amely során a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikája szakemberei közreműködésével eloszlatjuk a diabétesszel kapcsolatos tévhiteket, és bevezetjük az érdeklődőket a diabétesszel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókba.

Várjuk az intézményvezetők, kisgyermek-nevelők, (óvoda)pedagógusok, dadus nénik és pedagógiai asszisztensek jelentkezését a diabTanoda@gmail.com címen.

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!