Tudnivalók és történetek

A cukorbetegségről

Illusztráció

Kedves diabétesszel élő Gyerekek, Testvérek, Édesanyák, Édesapák, Nagymamák, Nagypapák, Keresztmamák, Keresztpapák, Rokonok, Barátok!

2020 különös megpróbáltatás elé állította a világot. A COVID–19-világjárvány életünk minden apró részletét befolyásolta és befolyásolja napjainkban is: elmaradtak a konferenciák, így a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabetes Szekciójának Gyulán megrendezendő nagyon várt éves kongresszusa is. Nem tudtuk megtartani a nagy népszerűségnek örvendő Törp programot sem. A diabétesztáborok is csak „csökkentett üzemmódban” valósultak meg…

Ebben a feje tetejére állított világban különös örömünkre szolgál, hogy a Tudomány Kiadó nagyvonalú támogatásának köszönhetően idén először (de reméljük nem utoljára!) a Diabetes Junior második száma is megjelenik. Az is hatalmas előrelépés, hogy az előző számban még csak beharangozott rendelet megjelent, és a diabéteszes gyermekek immár 98%-os támogatással jutnak hozzá a legfejlettebb technológiákhoz, azaz az inzulinpumpához és tartozékaikhoz, valamint a szöveti cukormonitorozáshoz szükséges távadóhoz és szenzorokhoz. Emellett a kormány a diabetológiai centrumok fejlesztésére 500 millió forintot különített el, míg az 1-es típusú cukorbetegséggel élők érdekében munkát végző civil szervezeteket 100 millió forintos pályázati forrással támogatta. Őszintén reméljük, hogy ezek a nagyívű változások nagymértékben fogják javítani a diabétesszel élő gyermekek és családjaik életminőségét! Ehhez kívánunk Mindannyiuknak jó egészséget, sok örömet és boldogságot!

Vigyázzanak nagyon Magukra!

A gyermekdiabetológiával foglalkozó szakemberek nevében szeretettel,

szerzo

Dr. Körner Anna

A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

Picit jobban kell akarni

Picit jobban kell akarni

A Spartan versenyek nem ismeretlenek számomra, mert férjem hatására kipróbáltam már magam a Sprint és Super távokon, azonban volt egy tartozásom magamnak, amit a tavalyi évben még nem mertem bevállalni (ez ihletett is egy posztot a Kocogó Teknős nevű Facebook-oldalamon, „Versenyféltékenység” címmel), ez pedig nem más, mint a Spartan alapversenyek közül a leghosszabb, a Beast. Idén – minden félelmem ellenére – eldöntöttem, hogy megszerzem Orfűn azt az érmet, amiért tavaly óta fáj a szívem.

 Tovább
Az én diabéteszem

Az én diabéteszem

Kara Daniella vagyok, 2008. november 13-án születtem. A mesém idén júliusban kezdődött. Egy forró nyári napon elmentünk étterembe. Az egyik ismerősünk ott azt mondta, hogy nagyon vékony lettem, én ezt arra fogtam, hogy két hétig lovastáborban voltam…
 Tovább
A diabétesz tudatosabbá tett

Gary Orlando Forbes – sportoló

A diabétesz tudatosabbá tett

Gary panamai születésű kosárlabdázó, 12 szezont játszott a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség legjobb csapataiban. A 35 éves profi kosaras New Yorkban nőtt fel, 19 éves kora óta 1-es típusú diabéteszes, jelenleg a vietnami Saigon Heat csapatának tagja a kelet- és délkelet-ázsiai profikosárlabda-ligában.

 Tovább
Az Őrség kincsei nyomában

Az Őrség kincsei nyomában

A Budai Gyermekkórház által gondozott cukorbeteg gyermekek ötnapos életmódtáborát idén a 256 lakosú településen, Viszákon szerveztük meg.

 Tovább
Országos Gyermediabétesz Nap Zalaegerszegen

Országos Gyermediabétesz Nap Zalaegerszegen

Szerző: József Attila

2020. január 11-én 15. alkalommal került megrendezésre az Országos Gyermekdiabétesz Nap. A programot ezúttal a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház gyermekosztályának diabéteszgondozója és az ő tevékenységüket támogató Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány szervezte.

 Tovább
Dobos Levente dzsúdóreménység

„Nem akarom abbahagyni a versenyzést”

Dobos Levente dzsúdóreménység

Levi 4 éves kora óta dzsúdózik, az oviban szeretett bele ebbe a sportba. Kisiskolás korában az akkori edzője úgy vélte, tehetséges, lelkesedése töretlen, érdemes lenne nagyobb egyesületnél folytatnia.

 Tovább
Ujjbegyszúrások és fájdalom nélkül zenélni felszabadító

Austin James – zenész

Ujjbegyszúrások és fájdalom nélkül zenélni felszabadító

Austin több hangszeren játszik, zenei stílusában egyesül a folk, a rock és a soul, ami műfajokon átívelő egyedi hangzást eredményez. 17 éves kora óta diabéteszes, a FreeStyle Libre nagykövete.

 Tovább
Hétpettyes kötelék

Tábor Békés megyében

Hétpettyes kötelék

A Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért hosszú-hosszú évek óta a diabéteszes gyermekek életének színesebbé tételéért, testi-lelki egyensúlyának megteremtéséért dolgozik. 2020-ban, a tavaszi veszélyhelyzet után különösen fontos küldetésünknek éreztük, hogy a gyerekek tartalmasan eltölthessenek egymással néhány napot. A terv megvalósult.

 Tovább
Fotózás a gyermekdiabétesz napján

Fotózás a gyermekdiabétesz napján

2020. január 11-én, a gyermekdiabétesz napját Nyíregyházán is emlékezetessé tette a helyi cukorbeteg gyerekeknek a Nyír-Diabet Egyesület egy nem mindennapi fotózással.

 Tovább
Élet a karantén alatt

Élet a karantén alatt

A 15 éves kecskeméti Noémi 2 éve diabéteszes, de ennél sokkal fontosabb, hogy 11 éves kora óta lovagol. A cukorbetegség megjelenése után akkor nyugodott meg, amikor kiderült, továbbra is rendszeresen lovagolhat. A családja összefogott, így Noémi kaphatott egy saját lovat.

 Tovább
Ha a vércukor beszélni tudna…

Levi Davenport – influenszer

Ha a vércukor beszélni tudna…

Levi 15 éves volt, amikor 1-es típusú diabéteszes lett, betegségét igyekezett titokban tartani, mert úgy gondolta, ez egy gyengeség, és a gyengeséget nem tudja elfogadni. Szégyellte állapotát, ezért nem beszélt róla senkinek, se a baseballcsapattársainak, se barátainak, barátnőinek, tanárainak. A teljes titoktartásnak azonban egyenes következménye volt a diabéteszének nem megfelelő karbantartása.

 Tovább
Édes élmény Telkibányán

Édes élmény Telkibányán

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának gyermekdiabétesz-gondozója idén ismét az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány Erzsébet-tábor pályázat jóvoltából, a Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány közreműködésével szervezte meg éves edukációs táborát, Telkibányán.

 Tovább
Molka, az ismeretterjesztő szénhidrát-molekula

Molka, az ismeretterjesztő szénhidrát-molekula

Szerző: József Attila

Miközben a diabéteszesek hatékony kezelésének kulcsa a személyre szabott oktatás és tájékoztatás, az óvodás- és kisiskoláskorú cukorbetegek életkoruknak megfelelő felvilágosítása sokáig hiányterületnek számított. Ezt felismerve alkotta meg Szabó Katalin és Hrubi László a Molka-­sorozatot.

 Tovább
Élménytábor Egerben

Élménytábor Egerben

A Cukorbetegek Egri Egyesülete élménytábort szervezett cukorbeteg gyerekek és családjaik számára augusztus végén. A 27 gyermek mellett a szülők is részt vehettek, ami a cukorbeteg kisgyerekek esetében fontos és megnyugtató. Mivel a diabéteszes kisgyerekek otthoni ellátása a szülők feladata, jó, hogy egymástól és a szakemberektől is sokat tanulhatnak. Korábban ezek a családok nem ismerték egymást. A táboraink egyik haszna, hogy baráti kapcsolatba kerültek, lelki támaszt és hasznos információkat nyújtanak egymásnak.

 Tovább
Én kontrollálom őt, nem ő engem

Lauren Elizabeth Cox – sportoló

Én kontrollálom őt, nem ő engem

Az amerikai profi női kosárlabdaligában Lauren Elizabeth Cox az első 1-es típusú cukorbeteg játékos, ötéves kora óta kosárlabdázik, húgával együtt a családi hagyományt folytatja, édesapja és édesanyja is ezt a sportot űzte korábban.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!