Diabetes Junior 2019

Igaz mese a MentaBolygóról

Nyári Táborok – 2018

Igaz mese a MentaBolygóról

Egyszer volt, hol nem volt, még az Üveghegyen is túl – olyan messzire mentünk, hogy még a Földet is elhagytuk. Hős csapatunk, a Csillagvadász Elit Alakulat eljutott a MentaBolygóra. Addig azonban kalandos volt az út…

 Tovább

Nyári Táborok – 2018

Kalandok a kalandparkban

Ez évben már másodjára tehettük meg az utat Debrecen és Zalaszabar között, ezúttal 75 gyerekkel: 10–18 év közötti diabéteszesek és testvéreik társaságában, köztük egy 10 fős szegedi különítménnyel.

 Tovább
Törp tábor

Törp tábor

Az ország minden régiójából, Erdélyből és Kárpátaljáról érkező 25 frissen diagnosztizált óvodás- és kisiskoláskorú gyermeket nevelő család jelenlétében június első hétvégéjén, Szépalmán nagy sikerrel lezajlott a 11. Országos Edukációs Törp tábor. A szakmai továbbképzésnek, személyiségfejlesztő tréningnek és luxus családi nyaralásnak egyaránt nevezhető három napot a Győri Gyermekdiabétesz Gondozó és a győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület szervezte.
Mindegyik család gyermekéről a közelmúltban derült ki, hogy diabéteszes, volt, akinél csupán néhány hete, másnál óvodába lépés, ünnepek vagy épp iskolakezdés előtt – mindegyiküknek megvan a maga küzdelmes története.
Összeállításunk a Magyar Diabetes Társaság honlapján megjelent, Ballér Piroska által írt tudósítás és a részt vevő szülők köszönőlevelei alapján készült.

 Tovább
Szurkoltam a DiaEurón

Szurkoltam a DiaEurón

A futballpályán minden játékos egyenlő esélyekkel küzd a győzelemért. Ennek szellemében hívta életre az Ukrán Diabetes Szövetség (UDF) a DiaEuro labdarúgó-bajnokságot 2012-ben, Magyarország csapata 2013 óta vesz részt minden évben a nemzetközi tornán.
A program célja pozitív példát mutatni mindenkinek – elsősorban a cukorbetegséggel élőknek –, hangsúlyozni a tudatos életmód és a hátrányos megkülönböztetés csökkentésének fontosságát. A DiaEuro olyan jelentőséggel bíró nemzetközi esemény, amely egyesíti a versengést az örömmel és az oktatással. A futball ma már sokkal több mint sport: a pozitív hozzáállás harca a győzelemért, a sikerért.
A Budai Gyermekkórház diabéteszes gondozottjai az előző három évben már a kolozsvári, a szarajevói és a bukaresti nemzetközi teremtornán is részt vettek szurkolóként. A lelkes csapat tagja Szigethy-Piros Márk, aki bukaresti beszámolója után most a 2018-as pozsonyi rendezvényről tudósít.

 Tovább
Alpokaljáról Kárpátaljára

„Tanuld és szeresd a diabéteszed, hogy jól kezelhesd!”

Alpokaljáról Kárpátaljára

Az iskolakezdést követően keltünk útra Blatniczky doktorral, hogy kárpátaljai magyar, diabétesszel élő gyermekekkel és családtagjaikkal töltsünk egy hosszabb hétvégét…
 Tovább
Szurikáta Családi Nap

Mosolygós arcok sokasága

Szurikáta Családi Nap

Október 6-án Budapesten, a MagNet Házban a Szurikáta Családi Napon vettem részt. Nézelődtem, beszélgettem, és nagyon sok mosolygós arcot láttam.

 Tovább
Összefogás a boldog, teljes életért

Diabétesz-világnap az SCE és a MentaPRO szervezésében

Összefogás a boldog, teljes életért

Eszembe jutottak a fiaim kiskori betegségei. Lázasak voltak, tüsszögtek, fájt a torkuk. A kisebbik egyszer kórházba is került tüdőgyulladással. És persze a bárányhimlőn is átestek, egyik a másik után. Aztán ez mind elmúlt, meggyógyultak. Néztem a sok jókedvű gyereket a Hajós Alfréd Általános Iskolában, a diabétesz-világnapi rendezvényen. Az ő betegségük nem múlik el. Mit lehet ezzel kezdeni? Gyerekként? Szülőként?

 Tovább

A közösség ereje

Szerző: Kerekes Andrea

Amióta ember létezik, közösség is létezik. A közösség „eleven organizmus”, több formája vesz körül bennünket: a család, az osztálytársak, munkatársak, a hobbinkhoz kapcsolódó közösségek, a településünk közössége, a társadalom mint közösség stb. A közösség olyan tapasztalásokhoz juttat bennünket, amelyeket más módon nem élhetünk át, például az együttlét csak társas közegben értelmezhető, de a kirekesztettség érzése is csak így jöhet létre.

 Tovább
Sportosan – magunkért, egymásért

Sportosan – magunkért, egymásért

Hogyan kellene a sport mellett étkezni, az inzulinmennyiséget szükség szerint módosítani? Hogyan hat az aerob és az anaerob mozgás a vércukorszintre? – ezekre és sok más, sporttal kapcsolatos kérdésére is hiába keresett választ az a gyógytornász anyuka, akinek a fiát 1-es típusú diabétesszel diagnosztizálták. Aztán néhány sorstárssal és segítővel létrehozták a Sportos Cukorbetegekért Egyesületet.

 Tovább

Így telt a nyár a Sportos Cukorbetegekért Egyesületben

A Várgesztesen megrendezett Spartan Kids futóversenyre meghívást kapott 10 cukorbeteg gyerek is, akik az egészséges társaikkal együtt vágtak neki az embert próbáló kánikulában egy akadályokkal teli futópályának. A futás mellett homokzsákcipelés, palánkon és hálón való átmászás, egyensúlyozás, lövés, kötél alatt átkúszás (milyen jó, hogy nem szögesdrót volt, mint a felnőtteknél!) volt a feladat, erdőn-mezőn át.

 Tovább
Futás, biciklizés Spoletóban

Amikor a diabétesz lehetőséget ad

Futás, biciklizés Spoletóban

2018 februárjában a Sportos Cukorbetegekért Egyesület meghívást kapott egy olasz kerékpáros- és futóversenyre, nyár végére. Első gondolatom az volt, hogy ez nagyszerű! Aztán jött a többi kérdés: egy csomó diabossal menjünk külföldre? Nem felelőtlenség? Szép lassan összeállt a névsor, vegyes társaság: 14-től 50 évesig, minimum 7 év 1-es típusú cukorbetegséggel a hátuk mögött.

 Tovább
Futhattam Spoletóban!

Futhattam Spoletóban!

Még mindig hihetetlen számomra, hogy ez sikerülhetett: kijutni egy ekkora nemzetközi eseményre – cukorbetegként! Köszönhetem ezt a Sportos Cukorbetegekért Egyesületnek!

 Tovább
KiDS – Diabéteszről az iskolában

KiDS – Diabéteszről az iskolában

Magyarországon jelenleg csaknem egymillió embert érint a cukorbetegség, ebből az 1-es típus körülbelül 50 ezer főt. Évtizedekkel ezelőtt kizárólag felnőtteknél diagnosztizálták, mára viszont egyre több tinédzsert érint a 2-es típusú diabétesz. A tendencia fő oka az elhízottság és az egészségtelen életmód, ezért a megelőzés és a kezelés szempontjából kulcsfontosságú a sport, az egészséges táplálkozás, valamint az ideális testsúly elérése, megtartása. Hazánkban is sok oktatási intézménybe (óvodák, iskolák) jár diabétesszel élő gyerek, ezért társadalmunk elengedhetetlen felelőssége az egészségértés és az egészségtudatosság iskolai fejlesztésének biztosítása.

 Tovább

Bloggertalálkozó

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány világnapi rendezvényén tartották az 1-es típusú fiatal cukorbetegek Ifjúsági Diabétesz Találkozóját, amelynek célja, hogy a jelenlévők és az előadók jobban megismerkedhessenek és a közösség erősödhessen.

 Tovább
Szurikáta Foglalkozás

Innovatív megoldás a diabéteszes gyerekek integrációjára

Szurikáta Foglalkozás

A mi társadalmi problémánk a diabéteszes gyerekek óvodai, iskolai integrációja, társaik érzékenyítése és a diabéteszről megbízható információkkal való ellátása, játékos módon, orvostanhallgatók vezetésével…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!