Diabetes Junior 2019

Vércukorszint-előrejelzés telefonon

Vércukorszint-előrejelzés telefonon

Az inzulint 1921-ben fedezték fel, az első vércukorszintmérők az 1970-es években jelentek meg, 2019 elejétől pedig már arra is lesz mód, hogy a cukorbetegek hat órára előre tájékozódjanak a vércukorszintjük várható alakulásáról. Ezt a DiabTrendnek elnevezett telefonos alkalmazás teszi lehetővé, amely három magyar fiatalember, a Havlik testvérek évek óta tartó munkájának eredménye.

 Tovább
Szöveticukor-monitorozás napjainkban

Szöveticukor-monitorozás napjainkban

Szerző: Dr. Körner Anna

Amikor a Szurikáta Családi Napon megkaptam a megtisztelő felkérést, hogy az ott elhangzott előadásomat írjam meg a Diabetes Junior számára, egy kicsit megijedtem. Hiszen négy évvel ezelőtt már írtam egy cikket a vércukormonitorozásról. Amikor azonban elolvastam a korábban írt munkámat, meg kellett állapítanom, hogy már ez alatt a viszonylag rövid idő alatt is számos olyan technológiai előrelépés történt, hogy igenis van létjogosultsága annak, hogy újra írjunk erről a témáról.

 Tovább
Szemészeti tanácsok

Szemészeti tanácsok

Egyik legfontosabb érzékszervünk a szem. Vizuális úton nyerünk információt a minket körülvevő környezet színéről, fényéről, méretéről, milyenségéről, mozgásáról, dinamikájáról, a ránk váró hirtelen helyzetekről, például közlekedés esetén és még sorolhatnánk tovább. Kétségtelen, hogy látásunkra, szemünkre nagyon vigyáznunk kell! Főként, ha cukorbetegséggel élünk együtt. A legfontosabb a rendszeres szemészeti ellenőrzés, amelyet szemész szakorvos vagy gyermekszemész szakorvos végez a szembogár tágításával egybekötött alapos szemfenékvizsgálat keretében.

 Tovább
Lázas betegségek és a diabétesz

Lázas betegségek és a diabétesz

Szerző: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Lázas állapottal gyermekkorban leggyakrabban a fertőző betegségek tüneteként találkozunk. Bizonyos mértékig a láz a szervezet öngyógyító folyamatának részeként hasznos a számunkra. Többnyire ártalmatlan jelenség, amely ritkán ér el olyan mértéket, hogy a szervezetet közvetlenül károsíthassa. A lázat ezért nem is javasolt azonnal csillapítani. A gyakorlatban nem is a lázat akarjuk csillapítani, hanem a vele együtt járó fájdalmat, nyűgösséget szeretnénk csökkenteni, és a lázas beteg rossz közérzetét akarjuk javítani.

 Tovább
Glikémiás index

Glikémiás index

A glikémiás index fogalma a köztudatba is beférkőzött, viszont jelentésének ismerete hagy némi kívánni valót maga után. Miért fontos a diabétesszel élőknek? Miben, illetve hogyan segíthet a jobb terápiás cél elérésében?

 Tovább
Ihatok-e alkoholt, ha diabéteszes vagyok?

Ihatok-e alkoholt, ha diabéteszes vagyok?

Szerző: Kicsák Marian

Senkit nem szeretnék alkoholfogyasztásra buzdítani, de azt is tudom, hogy a teljes tiltás nemigen használ. A fiatal felnőttkor küszöbén, a baráti összejövetelek alkalmával gyakran kerülnek az asztalra alkoholos italok. Aki cukorbetegséggel él, annak különösen körültekintőnek kell lennie. Ismerd meg, milyen hatása van a szervezetedre az alkoholnak!

 Tovább

Tévhitek helyett – tények az édesítőszerekről

2018 novemberében Londonban rendezték meg a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) legutóbbi konferenciáját, ahol élelmiszertudománnyal, táplálkozással, cukorbetegséggel és elhízással foglalkozó neves szakemberek vitatták meg az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és ismertették a legújabb kutatási eredményeket.

 Tovább
Fontos a dietetikai edukáció

Fontos a dietetikai edukáció

A kórházi szakrendelésen, a gondozás keretein belül főleg a szénhidrátbevitel mennyiségéről esik szó, nem magáról az étkezésekről és azok élvezeti funkciójáról, hiszen nagyon kevés idő áll rendelkezésre elmélyedni a dietetikában.
A Roche Diabétesz üzletág által létrehozott Accu-Chek Főzőklub sorozat célja a tápanyagok és azok tápértékeinek megismertetése és az egészséges alapanyagok felhasználásával történő ételkészítés mellett az étkezések élvezeti funkciójának hangsúlyozása. A többalkalmas program célcsoportja a penes és inzulinpumpás cukorbeteg kisgyermekek, kamaszok, valamint családtagjaik.

 Tovább
Bátor Tábor

Nyári Táborok – 2018

Bátor Tábor

Hihetetlen érzés, hogy ott lehettem a Bátor Táborban, pedig már több hónapja történt. Nagyon nagy élmény volt, örök emlék marad.

 Tovább

Nyári Táborok – 2018

Hagyományos, de friss

Idén már 28-adik alkalommal rendezte meg balatonfenyvesi egészségnevelő diabétesztáborát a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány. Hagyományainkat a mai kor igényeinek megfelelően felfrissítettük amellett, hogy továbbra is az örökös, tiszteletbeli táborvezetőnk, Keglevich Pál által kijelölt elvek szerint szerveztük meg a táborozást.

 Tovább
Pozsonyi Magyar Hírmondó

Nyári Táborok – 2018

Pozsonyi Magyar Hírmondó

A címbeli pozsonyi Magyar Hírmondó volt az első magyar nyelvű hírlap. Alapítója, Rát Mátyás evangélikus lelkész 1780. január 1-jén indította útjára a lapot, és közel 23 év után szűnt meg. A hírlapi emlékeken kívül számos egyéb magyar nevezetességgel találkoztunk az egykori országgyűlési városban. Utunk alapvető célja az volt, hogy a DiaEuro futsal-bajnokságon a magyar válogatott hivatalos szurkolói csapataként vegyünk részt.

 Tovább
Lido di Jesolóban lubickoltunk

Nyári Táborok – 2018

Lido di Jesolóban lubickoltunk

Egyesületünk hatodik alkalommal táboroztatott 1-es típusú diabéteszes gyermekeket külföldön, tengerparton. Az előző években Horvátországban voltunk, az idei évben nagyot álmodva úgy döntöttünk, hogy Olaszországba, Lido di Jesolóba megyünk táborozni. 11 felnőtt kísérte a 17 diabéteszes gyermeket, akik mindannyian inzulinanalóg-kezelésen voltak, két penes kivételével inzulinpumpát viseltek.

 Tovább

Nyári Táborok – 2018

Nemcsak sorstársak, barátok is vagyunk!

A Cukorbetegek Egri Egyesülete negyedik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Nyári Napközis Tábort az egyesülethez tartozó fiatalok számára. Mint eddig mindig, most is érkeztek új résztvevők, akiket szeretettel fogadtunk be magunk közé. A táborban tovább erősödött közösségünk, barátságunk.

 Tovább

Nyári Táborok – 2018

Cuki „Át-járás” tábor Gyulán

A Gyulai Gyermekosztály diabéteszgondozója ismét az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület „IV. Át-járás” táborához csatlakozva szervezte meg idei nyári táborát alapítványunk, a „Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért” segítségével.
Idén a 28 táborozó gyermek között Erdélyből, Csíkménaságból érkező diabéteszes kislány is volt. A legfiatalabb táborlakó előző héten töltötte be az 5. életévét.

 Tovább

Fejér megyei gyermekek Balatonszabadiban

Nyári edukációs táborunkat idén is Balatonszabadiban rendeztük meg. A diabéteszes gyermekeket június első napjaiban várta a már megszokott környezet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház üdülőjében. Két turnusban, összesen 33, 7–14 év közti gyermek táborozott 8 szakképzett felnőtt kísérővel. Többen törzsvendégként érkeztek az üdülőbe, iskolai idejüket a táborhoz igazítva.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!