Illusztráció

Törp tábor

Az ország minden régiójából, Erdélyből és Kárpátaljáról érkező 25 frissen diagnosztizált óvodás- és kisiskoláskorú gyermeket nevelő család jelenlétében június első hétvégéjén, Szépalmán nagy sikerrel lezajlott a 11. Országos Edukációs Törp tábor. A szakmai továbbképzésnek, személyiségfejlesztő tréningnek és luxus családi nyaralásnak egyaránt nevezhető három napot a Győri Gyermekdiabétesz Gondozó és a győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület szervezte.
Mindegyik család gyermekéről a közelmúltban derült ki, hogy diabéteszes, volt, akinél csupán néhány hete, másnál óvodába lépés, ünnepek vagy épp iskolakezdés előtt – mindegyiküknek megvan a maga küzdelmes története.
Összeállításunk a Magyar Diabetes Társaság honlapján megjelent, Ballér Piroska által írt tudósítás és a részt vevő szülők köszönőlevelei alapján készült.

Az első napon szakmailag irányított beszélgetés zajlott a családokat leginkább égető gondokról: a közösségbe kerülés kezdeti nehézségeiről, a gyerekek önállóságának lehetőségeiről és az óvónőkkel, tanítónőkkel való kapcsolattartás, illetve együttműködés problémáiról.

Szó volt a gyermekkori diabéteszről, a kezelési módok sajátosságairól, kitérve távlati lehetőségekre is és válaszolva a szülők kérdéseire. Ők négyszemközt is kértek és kaptak tanácsot a szakemberektől.

Minden tökéletes volt

Nem tudom, mire számítottunk, de messze felülmúlta az elképzelésünket ez a 2 és fél nap. Hihetetlen, milyen felkészült és fantasztikus csapat várt minket. Egyszerűen minden tökéletes volt. A doktor urak és doktornők előadásai rengeteget segítettek. Olyan egyszerűen és érthetően magyarázták el a cukorbetegség miértjeit és mikéntjeit, hogy rengeteg félelemtől meg tudtunk szabadulni.

Kérdezhettünk bátran, abszolút félelem és szégyenérzet nélkül sírtuk el magunkat a felfokozott érzelmeink kitörése során. Dietetikus szakember gondoskodott arról, hogy ne csak finom, de egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Kis csoportokra bontva oszthattuk meg félelmeinket pszichológus szakemberrel, sok-sok dolgot tanultunk a dietetikustól, és végül, de nem utolsósorban, próbára tehettük problémamegoldó képességünket a doktor urak által kitalált szituációs feladatokban.

Szavakkal, könnyek nélkül lehetetlen kifejezni, mit adott nekünk ez a néhány nap. Bátran mondhatom, hogy sokkal, de sokkal több tudással jöttem haza, mint amennyi tudással érkeztem. Hálás vagyok önöknek, hogy ezt lehetővé tették nekem és családomnak.

Kornyitásné Fibi Viktória

Szombaton többek közt a diabétesz menedzselésének kérdései, a legújabb technikai lehetőségek, a hipo- és hiperglikémiás állapotokkal kapcsolatos ismeretek és teendők „kerültek terítékre”. Mindenkit érdekelt a pszichológus előadása, aki a diabétesszel fellépő krízishelyzet elfogadásáról beszélt, előkészítve a délután második felének kiscsoportos foglalkozásait.

Ehhez kapcsolódott újdonságként Ambrus Flóra orvostanhallgató beszámolója, aki 2014-ben, még középiskolásként, nagy sikerű és tanulságos könyvet írt arról, milyen veszélyekbe sodorja a szülő a diabéteszes gyermekét, ha kellő orvosi segítség híján, kétségbeesésében alternatív megoldásoktól várja, hogy a diabétesz „elmúljon”.

Egymás történeteiből tanulva

Ezután a szülők 12–15 fős csoportokban intenzív, problémamegoldó, -feltáró beszélgetésen vettek részt, lényegében egymás történeteiből tanulva. A diétáról, az elfogadásról, az én-idő szükségességéről szóltak a foglalkozások, illetve helyzetmegoldó, szerepjátékokra épülő, gyakorlatias esetmegbeszélések követték egymást segítő, hajmeresztő helyzetekben is megoldásra vezető irányítással. Ez, a már harmadik éve működő, de mindig új elemekkel gazdagodó „forgószínpados” módszer a szülők visszajelzései szerint az edukációs hétvége legnagyobb hatású része volt. Hangulatos, tábortüzes szalonnasütéssel ért véget a nap.

Nem voltunk „a beteg család”

Jólesett egy szinte térerő nélküli, gyönyörű, friss levegőjű, zöld környezetbe megérkezni. Csodálatos nyugalom telepedett ránk.

Megható és fergeteges volt egyszerre huszonöt kicsit látni együtt játszani úgy, hogy senki nem tekintett bennünket „a beteg családnak”, nem csodálkoztak ránk, amikor cukrot mértünk. Itt mindenki ugyanazzal küzd. Hihetetlen közvetlenség adódik ebből. Az esti szalonnasütés közben először látott emberek léptek oda hozzám, és barátként tudtunk beszélgetni.

Én elhatároztam, szélesebb körben is kampányolni fogok amellett, hogy aki teheti, segítse ezt a csodálatos „tábort”. Köszönet a doktor néniknek és bácsiknak, a dietetikusoknak, animátoroknak, akik sajátjukként vigyáztak a gyerekekre, profi módon, a szponzoroknak a támogatásért. Remélem, még sokáig fog működni a kezdeményezés és minél többen részt vehetnek majd rajta.

Simon Hanna, Etelka és Tamás

A harmadik nap délelőttjén a szövődmények megelőzésének fontosságáról volt szó, kiemelve, hogy a késői szövődmények megelőzésének, késleltetésének sikere döntően a kisgyermekkorban kialakított szokásokon, a jó anyagcsere-vezetésen múlik.

Nincsenek egyedül

A gyermekeket a szakmai programok idején a Lurkó Alapítvány önkéntes munkatársai kísérték a parkos környezetben lévő játszóházba, ahol aztán három napig a közös énekléstől a kézműves foglalkozásokon és a meseolvasáson át az arcfestésig mindenfélével elfoglalták őket, mindenkire sugárzó derűvel, türelemmel, találékonysággal és fáradhatatlanul figyelve.

A kisded- és óvodáskorú diabéteszes gyermekek itt a táborban tapasztalhatták meg először, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Hiszen a játszótársaiknak is ugyanúgy szúrták az ujjacskáját, más is kapott inzulinos szurit, a társa se ehetett csokit ugyanúgy, ahogy ő sem.

Másképp tudjuk hasznosítani

Már egy éve várta a kisfiunk, hogy mikor megyünk Szépalmára, mert annyira jól érezte magát tavaly! Akkor még, frissen diagnosztizált kisbeteg szüleiként, nagyon érzékenyen érintett bennünket minden előadás, de idén másképp tudtuk hallgatni őket, mert nagyon sok kérdésre választ kaptunk, amelyek a mindennapokban felmerültek, és másképp tudjuk hasznosítani azt a sok-sok gyakorlati tanácsot, amit a kiscsoportos foglalkozásokon és a többi szülőtől kaptunk.

Külön köszönet a Lurkó Alapítványnak, hogy a gyerekeinkre szakértő módon vigyáztak. Remélem, minél több család el fog ide jutni, mert a kórházakban ennyi információ átadására sem idő, sem kapacitás nincs, és lelkileg is egy nagy töltést ad ez a hétvége.

Kober család

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!