Illusztráció

KiDS – Diabéteszről az iskolában

Magyarországon jelenleg csaknem egymillió embert érint a cukorbetegség, ebből az 1-es típus körülbelül 50 ezer főt. Évtizedekkel ezelőtt kizárólag felnőtteknél diagnosztizálták, mára viszont egyre több tinédzsert érint a 2-es típusú diabétesz. A tendencia fő oka az elhízottság és az egészségtelen életmód, ezért a megelőzés és a kezelés szempontjából kulcsfontosságú a sport, az egészséges táplálkozás, valamint az ideális testsúly elérése, megtartása. Hazánkban is sok oktatási intézménybe (óvodák, iskolák) jár diabétesszel élő gyerek, ezért társadalmunk elengedhetetlen felelőssége az egészségértés és az egészségtudatosság iskolai fejlesztésének biztosítása.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára hozta létre KiDS néven diabétesz-oktatási programját. A kezdeményezés egyfelől segít abban, hogy az iskolások (és az őket körülvevő felnőttek) jobban megértsék a cukorbetegséget, így elfogadóbbak, megértőbbek legyenek az 1-es típusú diabétesszel élő társaikkal szemben. Ez azért fontos, mert ha az érintett gyerek integráció helyett diszkriminációval szembesül, az testi és lelki egészségét is veszélyeztetheti, az önbizalma csorbulhat, és végül a kezelést is elhanyagolhatja.

A KiDS célja továbbá, hogy hozzájáruljon a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. A 2-es típusú diabétesz az esetek 70 százalékában megelőzhető, ha az egyén egészséges életmódot folytat. A programban ezért kiemelten hangsúlyos szerepet kapnak a fiatalok egészséges táplálkozásával, valamint a sporttal kapcsolatos ismeretek is.

Kísérleti szakaszban

A KiDS magyarországi megvalósításának főtámogatója a Sanofi-Aventis Zrt., a gyakorlati megvalósítója pedig Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezete, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A program hazai bevezetése 2018-ban kísérleti szakasszal indult, amelyben 5 iskola vett részt:

  • Komlóstetői Általános Iskola, Miskolc
  • Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola, Felsőzsolca
  • Lázár Ervin Általános Iskola, Budapest
  • Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, Budapest
  • István Király Általános Iskola, Székesfehérvár

A gyermekek tematikus napok formájában szerezhettek ismereteket a cukorbetegségről. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kifejlesztett egy bevezető előadásból és öt állomásból álló játékos napot, amelynek keretein belül izgalmas verseny formájában „fedezi fel” a 9–11 éves korosztály a cukorbetegséget. A tematikus napok lehetővé teszik, hogy az iskolások megismerjék cukorbeteg kortársaik mindennapjait, szokásait és játékos, interaktív, de tudományos alapon képet alkossanak a diabéteszről.

Illusztráció

„Akadályverseny”

Az öt állomás a következő feladatokból áll: speciális ugróiskola feleletválasztós kérdésekkel, képregény-puzzle kirakása, élelmiszerismereti játékos feladatok, közösen megrajzolt molinó elkészítése. A diákok részt vettek egy eszközfelismerési váltóversenyben is.

Dietetikusi segítséggel kiszámolhatták, hogy az élelmiszerek csomagolásán olvasható felirat szerint pontosan mennyi cukrot visznek be a szervezetükbe egy üveg kólával vagy egy szelet csokival. Visszatérően népszerű elem a diabétesszel élők által használt eszközök megismerése, kézbevétele.

A lebonyolításban a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntesei is részt vettek. A tapasztalatok szerint a gyerekek aktívak, és érdeklődően állnak a cukorbetegséghez. A tematikus nap erőssége, hogy testközelből mutat be egy ügyet a kicsiknek, ez pedig legtöbb esetben erősebben járul hozzá a tudásanyag rögzüléséhez. Ismét bebizonyosodott, hogy a diákok figyelmét könnyebb interaktív oktatási segédanyagokkal és előadásokkal megteremteni, fenntartani.

A szülők és a pedagógusok rendhagyó szülői és tantestületi üléseken, képzéseken hallgathatták meg a diabetológus előadását a cukorbetegségről, és az egyes helyszíneken alkalom nyílt arra is, hogy megmérethessék vércukorszintjüket. Az eddigi visszajelzések és észrevételek alapján a felnőtt résztvevők is hasznosnak és hiánypótlónak tartják a programot.

Összefogással

Az előadások anyagát a Nemzetközi Diabétesz Társaság állította össze, míg az oktatási anyag hazai orvos-szakmai adaptációját a Magyar Diabetes Társaság segítette. A program szakmai támogatásához nagyban hozzájárult az Oktatási Hivatal, amely a programszervezők és az iskolarendszer összekötését végezte. A KiDS program szervezőinek célja, hogy az ország valamennyi megyéjébe eljusson. Az Oktatási Hivatal ebben az országos kiterjesztésben nyújthat komoly segítséget a jövőben, hogy a kezdeményezés minél könnyebben és hatékonyabban eljuthasson a pedagógusokhoz.

Nem söpörhetjük szőnyeg alá azt a tényt, hogy számos gyermek a diszkrimináció céltáblája az iskolákban cukorbetegsége miatt. Fontos, hogy a pedagógusok képesek legyenek gyorsan és megfelelően reagálni, valamint a kellő pluszodafigyelést és biztonságérzetet megadni cukorbeteg tanítványaiknak. Emellett az egészséges táplálkozás és a sportos életmód elősegítése is lényeges, mivel általuk nemcsak a 2-es típusú diabétesz kialakulását előzhetjük meg, de az 1-es típusú kezelésében is fontos szerepet töltenek be.

A KiDS olyan kezdeményezés, amely korszerű eszközökkel, hatékonyan képes felhívni a figyelmet egy olyan betegségre, amelyben egyre több ember érintett.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!