Theresa May

Illusztráció

„A diabétesz nem változtatta meg az életemet”

1997-ben választották a Konzervatív Párt tagjává, 2010-től 6 évig töltötte be a belügyminiszteri tisztséget, 2016-tól az Egyesült Királyság miniszterelnöke, a második nő, akit erre a tisztségre megválasztottak, a világon az első diabéteszes miniszterelnök. 2012-ben diagnosztizálták cukorbetegségét, naponta 4-5 alkalommal ad inzulint magának. Azt vallja, a diabétesz nem tarthat vissza attól senkit, hogy elérje, amit akar.

Sokkhatásként érte

Mielőtt kivizsgálták, tipikus tüneteket produkált, először mégsem tulajdonított különösebb jelentőséget ennek. Azt gondolta, vírusfertőzést kapott, ettől érzi gyengének magát, ez logikusnak tűnt, mert a férje is éppen vírusos beteg volt. Fáradékonyságát és nagymértékű fogyását pedig a Londoni Olimpiai Játékok miatt hosszúra nyúló munkanapok és a feszített munkatempó következményének tartotta. Háziorvosa beutalta laborvizsgálatra, amely nagyon magas vércukorszintet mutatott ki. Az első diagnózis 2-es típus volt, sikertelen kezelés és újabb vizsgálatok után módosították 1-es típusra. Először el sem akarta hinni, hogy az ő korában ez lehetséges, de a közvélekedéssel ellentétben az 1-es típusú cukorbetegek egyötödét 40 éves kora után diagnosztizálják.

Egy interjúban hozta nyilvánosságra 2013-ban, hogy 1-es típusú cukorbeteg és naponta 4-5 alkalommal ad magának inzulininjekciót. A Daily Mail online lapján olvasható cikkben elmondja, sokkhatásként érte, hogy cukorbeteg lett, és eltartott egy ideig, amíg el tudta fogadni. Az első gondolata az volt, hogy nem lesz egyszerű megoldania a munkája során az injekciózást.

Mi van a karján?

Egy hivatalos vacsora alkalmából Donald Trump amerikai elnökkel fotózták le 2018 júliusában, ami nagy érdeklődést váltott ki a médiában. Az keltette fel az újságírók figyelmét, hogy mi lehet az kis kör alakú fehér tapasz a miniszterelnök asszony karján, amit ujjatlan ruhája látni enged?

Aki látott már folyamatos glükózmonitort, annak nem volt misztikus dolog, Theresa May pedig nem titkolja betegségét, ezért nem zavarta, hogy szenzora látható volt mindenki számára.

Több jótékonysági szervezet munkáját támogatja, és azért harcol, hogy eloszlassa a mítoszt, miszerint a diabétesz bárkit is visszatarthat attól, hogy elérje vágyait. Az a véleménye, hogy a diabétesz nem befolyásolja, mit tehet meg az ember. Ebben példamutató Theresa May, hiszen ha például nyaral, szívesen tesz megerőltető túrákat, mondjuk a svájci hegyekben. Munkáját is ugyanúgy végzi, mint betegsége előtt.

A diabétesz menedzselése miniszterelnökként

Természetesen megváltoztatott bizonyos dolgokat az életében ez a krónikus betegség, követnie kell az ajánlott diétát és odafigyelni vércukorszintjének megfelelő értékek között tartására. Azonban amióta mindez rutinná vált, ugyanúgy tud foglalkozni minden dolgával, mint korábban.

Miniszterelnöki munkája során sokszor találkozik nehézséggel, amikor olyan rendezvényeken kell megjelennie, ahol az étkezés is a hivatalos protokoll része. Ilyenkor előtte mindig mérnie kell, hogy tudja, honnan indul.

Előfordult, hogy meg kellett szegnie a szabályt, amely tiltja, hogy az ülésteremben étkezzenek a képviselők. Egy alkalommal úgy alakult, hogy hosszú órákig, délelőtt 11 órától délután 5-ig nem hagyhatta el a termet. A helyzetet úgy oldotta meg, hogy vitt magával egy zacskó mogyorót, amikor pedig evett belőle, egyik kollégája előrehajolt, hogy eltakarja, így nem keltett feltűnést, amivel zavarta volna az ülést.

Amellett, hogy több diabétesz-szervezetet is támogat, képviselőként saját választókerületében személyes levélben kérte az iskolaigazgatókat, hogy a diabéteszes gyermekek szükségleteire figyeljenek oda. Személyes küldetésének tartja, hogy eloszlassa azt a tévhitet, miszerint a diabétesz visszatarthat attól, hogy az ember elérje, amit igazán akar.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!