Nem akadály!

Illusztráció

Real Madrid-játékos 1-es típusú diabétesszel

„Nacho” Fernándeznek, a Real Madrid védőjének nem indult ideálisan a futballkarrierje. 12 éves korában azt mondták, fel kell adnia a professzionális futballpályafutással kapcsolatos álmait 1-es típusú diabétesze miatt. Nemrégen egy interjúban nyíltan beszélt betegségéről.

Nacho (teljes neve: José Ignacio Fernández Iglesias) 1990-ben született Madridban, már gyermekként arról álmodott, hogy felnőve kedvenc csapata játékosa legyen. A Real Madrid ifjúsági tagozatához 11 évesen csatlakozott azzal az eltökélt szándékkal, hogy egy nap a világ legrégebbi és legsikeresebb csapatában fog játszani. Egyike volt azoknak a fiatal játékosoknak, akik elutazhattak a csapat amerikai turnéjára.

Soha többé!?

Azonban egy évvel később már ki kellett hagynia a Real Madrid-turnét egy kórházi kezelés miatt. Ott találkozott azzal az orvossal, aki azt mondta neki, soha többé nem játszhat.

„Az a hétvége nagyon kemény volt. Szerencsére három nap múlva találkoztam egy endokrinológussal, aki azóta is kezel, ő homlokegyenest az ellenkezőjét közölte: semmiképpen sincs vége a futballkarrieremnek! Valójában nélkülözhetetlen volt, hogy folytassam a játékot, mert a fizikai aktivitás nagyon fontos az egészségi állapotom megtartása miatt.”

Nem ismer határokat

Ma a legmagasabb szinten, a világ egyik legelitebb futballcsapatában játszik. 2011-es első szereplése óta 118 meccsen játszott, öt gólt lőtt, ebből hármat a 2016–2017-es szezonban.

Nyíltan beszél állapotáról és a kihívásokról, amelyekkel napról napra szembenéz. Elmondása szerint háromszor többet kell törődnie magával, mint egy átlagos embernek. A sportolóknak a hétköznapi embereknél sokkal tudatosabban kell foglalkozniuk testükkel. Hiszi, hogy a diabétesz miatt felelősségteljesebbé vált, mint a legtöbb sportoló.

„Egy olyan sport esetében, mint a foci – amely kiváló kondíciót, szív- és érrendszeri edzettséget igényel –, a folyamatos vércukorszint-ellenőrzés mindennél fontosabb ahhoz, hogy helyt tudjunk állni és megelőzzük a sérüléseket! Figyelembe kell venni azt is, hogy még a több ezer szurkoló üdvrivalgása által kiváltott adrenalinlöket is nagyban befolyásolhatja a vércukorszintet!”

Nacho azt mondja, nem ismer határokat. Szerencsésnek érzi magát, hogy a legfelsőbb szinten futballozhat, de más sportokat is szívesen űz, mert a fizikai erőnlét nagyon fontos számára. Például triatlonozik. A triatlon sok edzést és rengeteg felkészülést igényel. Ha egy professzionális sportoló más sportot is űz, már önmagában is tiszteletre méltó, ha pedig azt is tudjuk, hogy emellett egy krónikus betegséggel él, igazán csodálatos, példamutató az energiája, kitartása, eltökéltsége és tudatossága. Teljesítménye sok fiatal számára példamutató. Többet én sem mondhatok magamnak olyan kifogásokat, hogy ma vizes a fű, nem megyek futni.

Szerencse a korai diagnózis

Ahogy a többi sportágban, így a futballisták között sem szokatlan, hogy valaki diabéteszes. Az ő esetében szerencsére korán felállították a diagnózist. A korai életkorban kapott diagnózis megkönnyítheti a diabétesszel járó életmódváltást, és segíthet hozzászokni a kontrollált életvezetéshez is.

Sok kutatás készült a sportolók speciális táplálkozásával kapcsolatban, de a diabéteszes sportolóknak még ennél is szigorúbban oda kell figyelniük az étkezésükre. Náluk különösen fontos a hipoglikémia megelőzése. Nacho azt mondja, vannak ételek, amelyekkel vigyáznia kell, de szerencsére kézben tudja tartani a dolgokat, amihez nagyban hozzájárul az orvosával való jó kapcsolata.

„A siker kulcsa, hogy az egyén ismerje saját kondícióját.” – Kétségtelen, hogy Nacho ebben is a legmagasabb szinten van.

Gyermekkora óta példaképei a diabéteszes sportolók, mint például Jay Cutler amerikai futballista vagy Adam Morrison baseballjátékos.

Somfai Katalin

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!