Köszöntő

Kedves diabétesszel élő Gyerekek, Testvérek, Anyák, Apák, Nagymamák, Nagypapák, Keresztmamák, Keresztpapák, Rokonok, Barátok!

Eljött az új év, és ezzel együtt – hála a Tudomány Kiadó áldozatos munkájának – a Diabetes Junior legújabb számának megjelenése is. Ez a különszám immár hagyományosan minden évben a Gyermekdiabétesz Napra jelenik meg. Arra a napra, amelyet annak emlékére rendezünk meg, hogy 1922. január 11-én az első beteg, egy 14 éves kisfiú megkapta az első inzulininjekciót, és megmenekült a biztos haláltól.

A Gyermekdiabétesz Napot évente más-más gyermekdiabétesz-gondozó szervezi meg. Idén a szombathelyiek vállalkoztak erre a kitüntető feladatra. Ez azért is különleges, mert a Gyermekdiabétesz Nap „ötletgazdája” Szabó László szombathelyi gyermekdiabetológus főorvos. Ezen a napon a diabéteszes gyerekek műsorral lepnek meg bennünket bizonyítván, hogy a diabétesz menedzselésének mindennapos küzdelme mellett jut idejük és energiájuk zenélésre, versmondásra, sportolásra is.

Közel 100 év telt el az inzulin felfedezése óta. Azóta nagyon nagy fejlődés történt a diabéteszgondozásban; újabb és újabb inzulinok tűnnek fel, és az inzulinadagoló eszközök is egyre tökéletesebbé váltak. Napjainkban pedig a technológiai fejlődés („okos” inzulinpumpák, szenzorok) szárnyalásának vagyunk a tanúi. Mi, diabétesszel foglalkozó szakemberek feladatunknak érezzük, hogy hírt adjunk minden diabétesszel kapcsolatos előrelépésről. Ennek jegyében állítottuk össze a Diabetes Junior 2018-as számát. Ha úgy érzitek, hogy lenne olyan téma, amelyet sem idén, sem a korábbi években nem tártunk fel, kérlek benneteket (és persze szüleiteket is), hogy ezt jelezzétek nekünk a szerkesztőség címén (1023 Budapest, Ürömi u. 56. vagy diabetes@tudomany-kiado.hu) vagy akár a diabetes.hu Facebook-közösség oldalán keresztül, és megígérem, hogy a jövőben pótolni fogjuk a „hiányosságokat”.

Nektek és családtagjaitoknak nagyon boldog új évet kívánok, és remélem, hogy a 2018-as év teljesíti vágyaitokat és sikerekben gazdag lesz!

A gyermekdiabetológiával foglalkozó szakemberek nevében:

Dr. Körner Annaa Gyermekdiabetes Szekció elnöke

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!