1-es típusú diabéteszes gyermekek és családjaik gondozása

Illusztráció

Felszabadult, vidám légkör Szegeden

Az 1-es típusú cukorbetegség hirtelen robban be a gyermek és a család életébe, egy csapásra megváltoztatva mindent. Sokszor olyan krízisállapottal jár, amely intenzív ellátást igényel, és komoly sokkot okoz mindenkinek. Ez pedig csak fokozatosan dolgozható fel.

Illusztráció

Ha időben felismerik a betegséget, különösebb tünet nélkül is elindulhat a folyamat, de a későbbi gondozás szempontjából talán ez még nehezíti is a helyzetet, mert a családok nem érzik fontosnak az azonnali életmódváltást, a folyamatos odafigyelést és a terápia pontos betartását.

Életmódot, szokásrendszert váltani egyik pillanatról a másikra nem könnyű dolog. Akkor sem, ha önszántunkból tesszük, hát még akkor, ha rákényszerülünk! Diétásan főzni, étrendet összeállítani, szénhidrátot számolni, inzulint adni, vércukrot mérni, megérteni a folyamatos vércukorszint-ingadozásokat, és megfelelően reagálni ezekre… Ehhez társul a veszteségélmény, a gyász és bűntudat megjelenése pedig felborítja az egyensúlyt.

A szegedi gondozó céljai

Gondozóközpontunkban a feladatokat jól működő team végzi. Dr. Maróti Ágnes egyetemi adjunktus, gyermekgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvos irányítása alatt, két orvossal együtt történik a diabéteszgondozás. Munkájukat segíti az edukációt végző diabetológiai szakápoló, a családgondozást és közösségi programok megvalósítását, csoportos edukációt és a cégekkel való kapcsolattartást végző védőnő, a diétához kapcsolódó oktatást ellátó dietetikus, valamint a megváltozott helyzettel nehezen megbirkózó családokkal foglalkozó pszichológus.

Célunk a megfelelő elméleti és gyakorlati tudás hatékony átadásával támogatni a családot az életmód megváltoztatásában. Önbizalmat adó légkörrel segíteni a betegség felvállalását, a problémákkal való szembenézést.

Pumpacentrum lévén, az edukátorok végzik az elméleti és gyakorlati tudás átadásán kívül a technikai felszerelések használatának betanítását is, szükség esetén a pumpa letöltését, a szenzor felhelyezését, az adminisztráció elvégzését és a kapcsolattartást a cégekkel.

Klubtevékenységünk

Csapatunk a klinikai feladatok mellett komoly klubtevékenységet, élményprogramokat és közösségépítő rendezvényeket is tart. A tevékenységeinket támogató cégek: 77 Elektronika Kft., Medtronic Hungária Kft., Roche (Magyarország) Kft., Pharma Marketing Kft., Novo Nordisk Hungária Kft.

Három éve megvalósuló rendszeres edukációs klubprogramjaink sokat segítenek minden résztvevőnek a penes és pumpás kezelés nehézségeinek leküzdésében egyaránt.

Főzős programjainkon az ételek elkészítése, a szénhidrát pontos kiszámolása, a konyhatechnikai eljárások bemutatása hasznos gyakorlati segítség a családoknak.

A közös élményprogramok célja az őszinte, szeretetteli emberi kapcsolatok kiépülése, amely biztonságérzetet ad, és erőt a további nehézségek megéléséhez, a kivezető út megtalálásához. Ilyen például a minden évben megrendezett Mikulás-ünnep személyre szabott diétás csomag ajándékozásával és színvonalas program szervezésével, valamint a közös kirándulás Budapestre egy cukorbetegeknek rendezett programra és alkalomadtán közös lovaglás a gyerekekkel.

Tábor a tanyán

A nyári edukációs élménytábor a gyerekek és a családok egészségéért évente kétszer kerül megrendezésre, immár három éve. Testvérekkel, barátokkal együtt jöhetnek a gyerekek, így a közösség kiépülésével, egymás példáját megismerve haladunk a másság elfogadásának és az egészséges életmód betartásának útján.

Olyan elfogadó közeget igyekszünk teremteni, ahol a gyermek önmagára találhat megfelelési kényszer és bűntudat nélkül. Legjobb helyszín erre a természet, ezért egy erdő melletti, önellátást bemutató, vegyszermentesen gazdálkodó tanyán valósítjuk meg mindezt.

Segítünk megtapasztalni az aktív életet sok mozgással (futás, közösségi sportok, jóga, sorversenyek). Játékosan sajátítják el a gyerekek a helyes diéta, vércukormérés, inzulinadás gyakorlatát, mert egész nap barátaikkal együtt, közösen teszik ezt. A napi ritmus betartása, közös tevékenykedések segítik megmutatni, megélni a helyes életmód pozitív hatását. Az önismeretet fejlesztő játékok, érzékszerveket bekapcsoló, stresszoldó tevékenységek (tánc, ének, festés, nemezelés, kosárfonás, homokvárépítés, mesehallgatás) csökkentik a belső szorongást, a félelmeket, és segítik az önértékelés helyreállítását.

A természetközeliség élménye szintén csökkenti a stresszt, ezért szinte egész nap a szabadban tevékenykedünk, majd sétálunk az erdőben, kirándulunk, relaxálunk, lovagolunk, kutyás foglalkozáson veszünk részt. A felszabadult, vidám légkör megteremtése mindenkit boldoggá tesz, s már maga ez gyógyító erővel bír.

Közösséget építve

A szülők is bekapcsolódnak az életünkbe, egy délután erejéig. Közös „Ki mit tud?”, zenés vidám együttlét, barátkozás, éneklés, tábortűz melletti vidámság – lehetőséget ad a személyes kapcsolatok további építésére. A tábor legfontosabb küldetése a gyakorlati ismereteken túl az állapot elfogadásának segítése mind a gyerekek, mind a család tagjainak körében.

Közösséget építve, egyre bővülő létszámban kívánjuk minden évben megrendezni ezt a diabétesztábort, amely segít mindazoknak a családoknak, akik még az út elején járnak, és új erőt ad azoknak, akik picit belefáradtak a kötöttségekbe.

Sándorfalván, a Főnix Szemléletformáló Egyesületünk szervezésében, a Szegedi Gyermekklinika együttműködésével valósítottuk meg már 6 alkalommal a tábort. A táborozás során minden gyermek vércukoradatai javultak, és felejthetetlen élménnyel távoztak. Már várják a folytatást, előre jelentkeznek a következő nyárra.

A biztonságos, hatásos és egyre modernebb lehetőségek és szolgáltatások sokat segítenek a cukorbetegség egyre hatékonyabb kezelésében, de ne feledjük, csak együttműködő, kellően motivált, felelős gondolkodású beteggel lehet hatékony kezelést megvalósítani. Gyerekek esetében az egész család gondozása a feladat.

Gyürkiné Berente Tímeavédőnő

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!