DiabTanoda

A Szurikáta Alapítvány három éve indított oktatási programot, amely a pedagógusokat segíti a diabéteszes gyerekek magabiztos fogadásában.

A diabétesz és mindaz, ami vele jár, első hallásra szülőként is nagyon sokkoló és félelmetes volt, de nem volt más választásunk. Egyik napról a másikra olyan dolgokat kellett megismernünk és szinte azonnal alkalmaznunk, amikkel korábban csak rémálmainkban találkoztunk. Talán nem túlzok, ha azt mondom, egyikünk vágyai között sem szerepelt, hogy gyermekének naponta fájdalmat kelljen okoznia, az ujjacskáját szurkálnia, inzulint beadnia a karjába, combjába…

Ugyanilyen félelmetes és ismeretlen egy pedagógus számára egy diabéteszes gyerek, még akkor is, ha a diagnózis előtt kisóvodása vagy tanítványa volt is. Az igazi pedagógusok szeretnének segíteni, de sokszor aggódnak, hogy vajon jól csinálják-e, nem fognak-e valami végzetes hibát elkövetni a gyerek napi felügyelete során. Nem segíti őket az sem, hogy a gyermekkori diabéteszről nagyon kevesen rendelkeznek megbízható információkkal az átlagemberek között. Az interneten a témával kapcsolatban – fogalmazzunk csak úgy – „elég érdekes”, de legfőképpen aggodalomra okot adó információk keringenek, amelyek között a legismertebb tévhit, hogy a diabéteszesek bármikor elveszíthetik az eszméletüket. Szülőként jól tudjuk, hogy ez nem így van, de erről meg kell, hogy bizonyosodjanak a pedagógusok is, illetve fontos, hogy ők is hiteles forrásból, közvetlenül a téma szakembereitől kapjanak információkat. Ebben segít alapítványunk pedagógusképzése, a diabTanoda.

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján tartott ötórás elméleti és gyakorlati képzés során dr. Tóth-Heyn Péter és dr. Luczay Andrea gyermekdiabetológus szakorvosok a gyermekkori diabétesz okairól, kezelési módjairól, Szilfai Nikolett dietetikus a diabéteszes táplálkozásról, Kocsisné Gál Csilla pedig a diabéteszes gyermekek, szüleik és a pedagógusok jogairól, kötelezettségeiről és a gyerekek közösségi ellátásának jó gyakorlatáról adják át tudásuk legjavát. Zeher Zsuzsanna főnővér megtanítja a helyes vércukormérést, inzulinbeadást, a glukagon és az inzulinpumpák használatának alapjait.

A pedagógusok a vércukormérést saját magukon is kipróbálhatják, az inzulinbeadást pedig Lenny oroszlán és Szuri Kata segítségével tanulhatják. A képzés oktatási segédanyaga a 77 Elektronika Kft. jóvoltából prof. dr. Soltész Gyula Diabéteszes lett a gyermekem című kiadványa.

A képzés helyszíne: Semmelweis Egyetem, I. számú Gyermekklinika (Budapest, VIII. ker., Bókay János utca 53–54.)

2018-ban a következő szerdai napokon tartunk képzést (10.00–15.00 óráig):

  • 2018. március 7.
  • 2018. május 2.
  • 2018. szeptember 26.
  • 2018. november 28.

A képzés beszámíttatható a pedagógusok kötelező továbbképzésébe, díja 5000 Ft/fő!

Az Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának szakemberei az előadásukat pro bono tartják, a képzés díját a Szurikáta Alapítvány a képzés hosszú távú fenntarthatóságára fordítja. Támogatóink: Medtronic Hungária Kft., 77 Elektronika Kft., Twinmed Kft.

A szurikataalapitvany@gmail.com címre várjuk a jelentkezéseket.

Kocsisné Gál Csillaa Szurikáta Alapítvány vezetője

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!