Nem akadály!

Illusztráció

Az evezős sportok ifjú csillaga

A tizenhét éves Sage Donelly nem mindennapi tinédzser, nevét az evezőssportok kedvelői világszerte ismerik, számtalan evezősversenyszámban nyert nemzetközi és világversenyeket, többek között 2015-ben és 2016-ban is elnyerte a vágyott ifjúsági női freestyle világbajnoki címet. Hétéves kori álmát, a világbajnoki címet kemény munkája eredményeképpen érte el ilyen ifjú korában.

Illusztráció

2016-ban második helyezett az európai ifjúsági kenuszlalomkupán, hatodik a szenior (!) Pán-amerikai Játékokon kajakszlalomban, 2015-ben az USA nemzetközi szlalombajnoka, 2014-ben a Kajak-Kenu magazin az év női evezős sportolójának választotta.

Ezt a csodálatos teljesítményt még azzal is tetézi, hogy ő az egyetlen nő mind a felnőtt, mind az ifjúsági freestyle kategóriában, aki a „blunt nasty” manővert – az előre szaltó és a cigánykerék kombinációját – képes kivitelezni.

Ebből a legfontosabb eredményeket tartalmazó felsorolásból is egyértelmű, méltán nevezik Donellyt a kajakozás új csillagának. Jelenleg a 2020-as tokiói olimpiára készül.

Megállíthatatlan

Azt hiszem, nem lepem meg az olvasót, ha azt mondom, Sage Donelly cukorbeteg, hiszen ezeken az oldalakon olyan híres, példamutató személyiségekről jelennek meg cikkek, akiket érint a diabétesz.

Hároméves korában diagnosztizálták nála az 1-es típusú cukorbetegséget. A családban nem volt ismeretlen a diabétesz, nagypapája is érintett volt. Ugyanabban az évben kapta a diagnózist, amikor nagypapáját elveszítette a cukorbetegség szövődményeinek következtében. Nehéz volt hozzászoknia a napi négy injekcióhoz, 20 ujjszúráshoz és a menetrend szerint ütemezett étkezésekhez. Hat hónappal a diabétesz diagnosztizálása után kapta meg első inzulinpumpáját, ami sokkal több szabadságot biztosított számára a korábbi nagyon feszes napirendhez képest.

Óriási akaraterejét mutatja, nem hagyta, hogy a diabétesz irányítsa az életét. Kisgyermek korában elkezdett sportolni, és nem is akármilyen színvonalon. Ötéves korában a síelésben próbálta ki magát, hároméves kora óta buzgó sziklamászó, de a kajakozás maradt a kedvenc sportja. Édesapja mögött ülve tette az első evezőcsapásokat, majd ötéves korától a saját kajakjával versenyzett, nagyszerűen szerepelt a másodosztályban. Amióta hétévesen megtanulta átfordítani a kajakját, megállíthatatlan.

Diabétesz, lisztérzékenység, pajzsmirigybetegség

Eltökéltsége és elhivatottsága messze túlszárnyalja az életkorát. Azonban Sage nem csak a sportbeli kihívásokat teljesíti csodálatos eredményekkel, további egészségi kihívásokkal kell megküzdenie. Az 1-es típusú diabéteszén kívül pajzsmirigybetegsége van, mindemellett lisztérzékenységet is megállapítottak nála.

Önkéntes tevékenységre is szakít időt a versenyzés mellett, gyerekeket tanított kajakozni például a Colorado Whitewater Club fesztiválján. A Kaliforniai Anaheimben tartott konferencián diabétesszel frissen diagnosztizált gyerekeknek igyekezett segíteni saját tapasztalatainak megosztásával.

Az evezőssport iránti imádata és mindig optimista hozzáállása sok embert lelkesít.

Az év 12 hónapjából 9-et otthonától távol tölt, de utazásaira szülei mellett négy kutyája is elkíséri. A hat kígyót és a cicákat sajnos otthon kell hagynia.

Egy interjúban azt válaszolta, azért szeret kajakozni, mert ez a sport semmi máshoz nem hasonlítható: „Csodálatos tájakat lát az ember, vadállatokat pillanthat meg, miközben a barátaival jól érzi magát.” Azt is elmondta, nagyon oda kell figyelnie, hogy edzés, illetve versenyzés közben ne essen le a vércukorszintje, de ez a nehézség egyben jobb versenyzővé is teszi, hiszen maximálisan rá kell hangolódnia a saját testére.

Személyisége nagyon lelkesítő, mindenkinek azt tanácsolja, hogy ne engedje, hogy a cukorbetegség rányomja bélyegét az életére, élvezze az életet, és törekedjen álmai megvalósítására.

Somfai Katalin

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!