Illusztráció

A gyermekvállalásról

A téma azzal is kezdhető, hogy a fajfenntartási ösztön a legalapvetőbb biológiai ösztönök egyike, mondhatnánk, az ösztönök közül az egyik legfontosabb. Osztódik az amőba, növekszik a mohatelep, a tölgyfa elhullajtott magjából új fa nő ki, szaporodik a katicabogár (sajnos a szúnyog is).
A „magasabb rendű” fajokban kialakul az utódról való gondoskodás is: a hal oda rakja íváskor az ikráját, ahol a kikelő kishalak kevésbé vannak kitéve a ragadozók falánkságának. A legtöbb madár esetében a kikelő fiókákat együtt etetik a szülők. Sőt azt is minden tavasszal élvezettel nézegetem, ahogy a diófám egyik ágába vájt mélyedésbe helyezi a harkály-anya a diót, és itt tanítja a fiókáját arra, hogyan kell feltörni azt. Az emlősök nőstényei nemcsak szoptatják a kicsinyeket, hanem sok mindenre meg is tanítják őket. Nézd meg egyszer a neten, hogyan tanítják a medvék a bocsokat a lazacfogásra!

Az ember esetén ez a kérdés is összetettebb, bonyolultabb, hiszen a tudatunk jelentősen befolyásolja az ösztönéletünket, gyakorta uralja is azt. Vegyük például a táplálkozást mint a létfenntartási ösztön egyik alapját. Úgy véljük, tudatosan döntjük el, hogy vacsorára tejbegrízt vagy rántott gombát eszünk, pedig alapjában véve mindkét esetben „csak” a létfenntartási ösztönünk szerint cselekszünk, mármint hogy enni kell, különben előbb-utóbb éhen halnánk. Ha a különböző önvédő ösztöneinknek nem teszünk eleget – tudatunkkal „megerőszakolva” azokat –, akkor megbetegszünk, megsérülünk, extrém esetben akár bele is halhatunk.

Népességfogyás

De mi van a gyermekvállalással, hiszen ez egyszerűsítve a fajfenntartási ösztön emberi megnyilvánulása. A kor szelleme egyértelműen azt sugallja, hogy ennek egyértelműen tudatosnak kell (kellene) lennie. Családtervezés – szoktuk hangoztatni. A gyermekvállalás tehát legyen tudatos és felelősségteljes cselekedet! Felelősség a leendő gyermekünk, saját magunk, a családunk felé, de felelősség a társadalom felé is!

Kezdjük a társadalommal. Egy társadalmi csoport (nép, nemzet) akkor maradhat fenn, ha generációról generációra közel azonos a népességszáma. Nem kell nagy matematikai tudás ahhoz, hogy belássuk: ehhez családonként legalább két gyermek szükséges. A manapság oly divatos „előbb a kocsi, aztán a kicsi” mentalitás lassan oda vezet, hogy inkább három kocsi, és elég egy kicsi (gyermek) is. Ez biztosan az adott népesség elfogyásához, pusztulásához vezetne. Nem véletlen, hogy szinte valamennyi európai országban találkozhatunk ilyen-olyan népességpolitikai próbálkozásokkal.

De térjünk át a személyes felelősségre, a saját magunk iránti és a gyermekünk iránti felelősségre. Nem kétséges, hogy lehet értelmes, tartalmas és akár boldog életet élni akkor is, ha valaki nem vállal gyermeket. De ez az élet csak akkor lehet igazán boldog, ha erről – mármint a gyermektelenségről – az összes tény és érv megfelelő mérlegelésével döntött az illető, akár egyedül, akár a társával. Ha ezzel a mérlegeléssel nem győzte le magában a gyermek utáni természetes vágyat, akkor a hiányérzet megmarad akár egész életén keresztül.

„Optimális gyerek”

Felelősség a gyermek iránt. Tudjam felnevelni. Tudjam megadni neki mindazt, amire szüksége van. De mi az a „mindaz”? Palota, luxusautó, netán egy jacht, nyelvtanfolyam Angliában, amerikai egyetem? Nem! Lakhatási és tanulási lehetőség az igen, de főleg Szeretet! Felelős vagyok azért, hogy biztosítsam a lehetőség szerinti egészségét, képeségeinek lehetőség szerinti kibontakozását. De ma eluralkodott az „optimális gyermek mítosza”. Milyen az optimális gyermek? 18 évesen megnyeri a szépségversenyt, 22 évesen 5-6-szoros olimpiai bajnok, 30 évesen akadémikus (lehet Nobel-díjas is), 35 évesen dúsgazdag. Én nem voltam egyik sem. Akkor értelmetlen volt az életem? Kár, hogy megszült édesanyám? Talán mégsem!

Illusztráció

Elfogadtad diabéteszed?

Diabéteszes vagy. Vállalhatsz-e felelősséggel gyermeket? Igen, de…

Hogyan állsz a diabéteszed elfogadásával? Ameddig berzenkedsz ellene, addig ne gondolj a gyermekvállalásra. Elfogadod-e már, hogy a diabétesz nem tűrhetetlen sorscsapás?

Észrevetted-e magadon, hogy jobb ember lettél, amióta megismerted ezt a betegséget? (Fegyelmezettebb vagy? Egészségesebben táplálkozol? Többet mozogsz? Toleránsabb vagy az embertársaiddal?) Milyenek a beállításod adatai?

Ha komolyan szeretnéd a gyermeket, akkor már a fogantatás előtt (prekoncepcio­nálisan) szigorúan normoglikémiásnak kell lenned, ugyanis így előzheted meg a rosszul beállított cukorbeteg anyák esetén gyakoribb fejlődési rendellenességeket. A prekoncepcionális normoglikémia elérésében az orvosod biztosan segítségedre lesz. Lehet, hogy ehhez átmenetileg elküld olyan intézetbe, ahol a cukorbetegséggel szövődött terhesség gyakorlati kezelésében nagyobb tapasztalattal rendelkező team vesz gondozásba.

Készülj fel arra, hogy az egész várandósság alatt fokozottan kell figyelned a vércukrodra! A magzat számára ugyanis kockázatos a magas anyai vércukor. Ne idegenkedj attól sem, ha más nőgyógyászt kell választanod, mint akihez eddig jártál. Az is fontos, hogy a szülészeti osztály mellett az újszülött intenzív ellátásában is kellő lehetőséggel és jártassággal rendelkezzék a kórház. (A Magyar Diabetes Társaság honlapján megtalálhatod azokat a kórházakat, amelyek megfelelnek a szakmai feltételeknek.)

Bízz magadban!

Készülj fel arra, és tudd, hogy életed legnagyobb élményéhez jutsz, ha megszülted az egészséges gyermekedet!

Félsz, hogy a gyermeked is diabéteszes lesz? Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ennek a kockázata valóban nagyobb, mint ha nem lennél cukorbeteg. És akkor mi van? Akinek ilyen vagy olyan kockázata van valamilyen betegségre, az inkább meg se szülessen? (Lásd: optimális gyermek mítosza!) Te cukorbeteg vagy, kár, hogy megszülettél? Vagy még mindig nem hiszed el, hogy érték vagy!?

Várd meg, és örülj gyermeked első mosolyának, első szavának! Őt más nem szülhette meg! Továbbá, ha mégis diabéteszes lesz ő is: ki tudna neki többet segíteni ebben Nálad? Hiszen te már mindent tudsz a diabéteszről!

Bízz magadban!

Dr. Békefi Dezső

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!