Nem akadály!

Illusztráció

Vadászpilóta leszek!

Mármint a cukorbetegség nem lehet akadálya sem annak, hogy teljes életet éljünk, sem annak, hogy különbek legyünk az átlagembereknél, akik egészségesek vagy annak tartják magukat. Ismerd meg néhány sorstársunkat, akiknek a teljesítménye – a diabétesztől függetlenül is – elismerésre, dicséretre, csodálatra méltó! – Szabados Judit összeállítása.

Douglas Cairns számtalan gyorsasági világrekord tartója, elsőként repülte körbe cukorbetegként a Földet. Vadászpilótának készült, de a diabétesz közbeszólt.

Douglas egészen fiatalon szeretett bele a repülésbe. Családja egy katonai reptér közelében élt, Douglas kisfiúként folyton a levegőben gyakorlatozó vadászgépeket kémlelte.

– Egy nap, 6 vagy 7 éves lehetettem, egy vadászgép pontosan a fejem felett szállt el, egészen alacsonyan. Berohantam a házba, és közöltem anyámmal, vadászpilóta leszek.

Az ifjú Douglas ettől a pillanattól kezdve mindent az álmának rendelt alá, és napról napra közelebb került a céljához.

Vissza a felhők közé

Az egyetem elvégzése után belépett a Brit Királyi Légierőbe, pilóta lett, majd oktatói minősítést szerzett. Rá egy évre Douglasnál 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak. Pilótaengedélyét bevonták, nem folytathatta a munkát a légierőnél.

– Mindent elvesztettem, amiért küzdöttem, szertefoszlott a gyerekkori álmom. Mint valami sorscsapás, olyan volt.

Douglas azonban nem adta fel, a repülés iránti szenvedélye csillapíthatatlan volt. Minden évben jelentkezett a polgári repülési szervezetnél: engedélyeznék-e cukorbeteg pilóták repülését. A válasz minden esetben NEM volt.

– Ha repülni akartam, oktatóval kellett felszállnom, ami keserédes élmény volt. Egyrészt imádtam minden percét, másrészt emlékeztetett arra, hogy a diabétesz és a hatósági szabályozások mitől fosztanak meg.

Jobb híján pénzügyi karriert kezdett építeni, ázsiai befektetési alapok kezelésével foglalkozott, majd Thaiföldre költözött. Belépett egy helyi repülősklubba, és újra rendszeresen repülni kezdett, de itt is csak oktatóval szállhatott fel.

– Abban az időben egyetlen ország sem volt, ahol inzulinfüggő diabéteszest egyedül repülni engedtek volna.

Néhány évre rá azonban az Egyesült Államokban már adtak repülési engedélyt cukorbetegeknek. Szigorú fizikai vizsgálathoz és megfelelő diabéteszmenedzsmenthez kötve, de hozzá lehetett jutni az engedélyhez. Tizenkét évvel azután, hogy Cairnst kirakták a légierőtől, újra pilótaengedélyhez jutott.

– Sosem felejtem el azt a pillanatot. Mintha visszakaptam volna a szabadságom. Újra repülhettem, méghozzá egyedül!

Rekord rekord után

Rá három évre Cairns beírta magát a repülés történelmébe: első cukorbetegként repülte körbe a Földet. Kalandjairól Merj álmodni: Szólórepülés diabétesszel címmel könyvet jelentetett meg.

A következő három évben öt sebességi világrekordot állított fel, és megdöntött egy korábbi rekordot is, 15 napról 5,75 napra csökkentve a legrövidebb időt, amely alatt valaki berepülte az Egyesült Államokat, mind az 50 államban landolva.

Majd mindeddig talán legizgalmasabb gyorsasági világrekordja következett: az Alaszkából az Északi-sarkra tartó út, amelynek a végén a jégtakarón landolt.

– Megkerülve az Északi-sarkot néhány perc alatt 24 időzónán repültem keresztül. Egészen szürreális élmény volt.

Cairns nem csak a saját rekordjaival törődik, de más, hozzá hasonló helyzetben lévő pilótákon is próbál segíteni. Létrehozott egy cukorbeteg pilótákat tömörítő szervezetet, amely a diabétesszel élők számára igyekszik egyenlő lehetőségeket biztosítani a polgári repülésben. Amikor pedig épp nem világrekordokat állít be repülőgépével, vagy előadásokat tart, akkor befektetési tanácsadóként dolgozik Londonban, és fejlődő ázsiai részvényalapokkal kereskedik.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!