Köszöntő

Szeretettel köszöntöm a Diabetes Junior olvasóit!

Minden évben nagy szorongás előzi meg e periodika megszületését. Nem tudni ugyanis, akad-e annyi szponzor a kiadás megvalósításához, hogy minden kedves betegünknek és az érdeklődő hozzátartozóknak ingyenesen tudjuk kezébe adni ezt az évről évre színvonalasabb kiadványt. A Tudomány Kiadó rendíthetetlen aktivitásának és közreműködésének köszönhetően, íme, idén is megvalósul az említett elképzelés.

Kedves Olvasó! Ön egy autentikus diabetológiai lapot tart a kezében. Vajon miért tekintem ezt az évente megjelenő kiadványt autentikusnak (hitelesnek)? Mert a szerzők egytől egyik tudják, mit írnak a cikkeikben! Tudják, mi az, ami szakmailag is megállja a helyét az írásaikban, és nem fog ferde, szakmaiatlan, ámde rózsaszínű gondolatokat indukálni az olvasóban. A laikus írásokat is átnézik szakmai lektorok. Minden a helyén van.

Látni fogjuk, mi minden segíti a cukorbeteg gyermekeket, hogyan valósul meg a cél: „a kortársaiktól ne, vagy alig különbözzenek” (prof. dr. Soltész Gyula). Beszámolókat olvashatnak az ország számos helyéről. Kedvcsinálókat, ha most szeretnének aktívabb szervezők lenni a cukorbetegek nagy családjában. Példaképek soráról olvashatnak, akik úgy élnek együtt a diabéteszükkel, hogy eközben kimagasló eredményeket tudnak elérni saját feladataik végzésekor.

Ugyanakkor az írások mentesek a túlzó csodavárástól is. Mindezt azért tartom rendkívül fontosnak, mert sajnálattal és gyakran tehetetlen dühvel látjuk, mi zajlik az elektromos médiában. Kitüntetetten a tömegek által kedvelt Facebookon.

Nem vitatom e technikai-szellemi szülemény pozitív hatásait. Számos igen hasznos információt hordoz, továbbít (néha mi, szakemberek is előbb tudunk meg valamely rendeleti intézkedést általa, mint a megfelelő hivatalos fórumoktól). Ámde óriási a negatív hatása is, hogy minden kommentelőnek teret ad. Ezért kritikátlanul jelenhetnek meg sértődöttektől, „meg-nem-értett” zseniktől olyan bejegyzések, amelyek a témára hatalmas antennákkal váró, kihegyezett füllel rendelkező, alapvetően érthető, de irreálisan „csodaváró” érintettek számára adnak olyan ötleteket, javaslatokat, amelyek távol állnak a szakmailag megalapozott valóságtól.

Ebben az elektronikus „szeméttengerben” jelenthet igazi felüdülést ez a „hagyományos” kivitelű, tartalmilag valóban autentikus kiadvány. Jó olvasást és okulást kívánok!

Dr. Blatniczky Lászlóa Gyermekdiabetes Szekció ügyvezető elnöke

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!