Illusztráció

Laborom applikáció

Hogyan alakult a HbA1c-m az utóbbi időkben? Mennyi és milyen hatású inzulint adtam? Milyen más gyógyszereket szedek? Számtalan kérdés, ami szóba kerül egy diabetológiai vizit kapcsán. Ha felkészülünk, beállíthatunk egy paksaméta papírral az orvoshoz, de mennyivel egyszerűbb lenne, ha a telefonunkon rendszerezve lennének a leletek, és akár egy grafikonon is bemutathatnánk a kért értékek alakulását?

Több alkalmazás is létezik, amelyekkel ezt megoldhatjuk, de közülük csak egy magyar nyelvű és magyar fejlesztésű. A Laborom elnevezésű, ingyenesen használható applikációval figyelemmel követhető és ábrázolható a vérnyomás, vércukor, súly, testtömegindex, de a laborleletek és a szedett gyógyszerek is. Az alkalmazás Android és iOS rendszerű eszközökre is letölthető.

Az alkalmazással a krónikus betegséggel, elsősorban a diabétesszel élők mindennapjait szeretnék megkönnyíteni a fejlesztők. Funkciói segítik a betegeket otthoni méréseik, eredményeik, leleteik rendszerezésében, terápiájuk betartásában. A Laborom fejlesztőinek fő törekvése olyan alkalmazást biztosítani, amely egyszerre segíti a betegeket és orvosaikat a terápia menedzselésében – meséli Südy István, a Laborom marketingigazgatója.

Orvosok és betegek folyamatos visszajelzései mellett fejlesztik az alkalmazást, amellyel nemcsak a betegek életét könnyítik meg, hanem a beteg–orvos kommunikációt is hatékonyabbá teszik.

– Olyan rendszer felépítése a célunk, amelyben mindenki könnyen, intuitív módon tudja menedzselni egészségügyi adatait, és automatikusan meg is kapja azokat, akár saját „okos” eszközein keresztül, akár közvetlenül a laborból, kórházakból. Mindezen túl a hasonló betegséggel élőket össze is kötjük majd egymással, hogy segítsük az egymást támogató betegközösségek épülését – mondja Südy István.

Azon is dolgoznak, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi piacon elterjedt „okos” mérők összekapcsolhatók legyenek az alkalmazással, vagyis a Bluetooth, WiFi vagy NFC technológiát használó cukor- és vérnyomásmérők, aktivitásmérők adatait is szinkronizálni lehessen az alkalmazással.

– A közeljövőben az okos mérők integrálásán túl tervezzük az egyes modulok „finomhangolását”, a grafikonok javítását, a riportolási lehetőség bővítését, a gyógyszer-emlékeztető fejlesztését, a betegközösségek felépítését az alkalmazáson belül, az orvosi vizitek, kontrollok és leletek naplózását – meséli terveiket Südy István, kiemelve céljaik közül a személyre szabhatóság fontosságát, hiszen minden betegcsoportnak más-más fontos egy ilyen app használata során.

Illusztráció

A Laboromat a világ 190 országából már több mint ötvenezren töltötték le. Az alkalmazás 11 nyelven érhető el, köztük természetesen magyarul.

A nemzetgazdasági miniszter 2013 augusztusában hívta életre a Díj a Sikeres Vállalkozásokért elismerést azzal a céllal, hogy ismertté tegye a hazai eredményes vállalkozásokat olyan kiemelkedő, követésre érdemes gyakorlatok bemutatásával, amelyek mintaként szolgálhatnak további innovatív kezdeményezések megvalósításához. Ez év októberében három vállalkozás jelentős teljesítményét ismerte el, köztük a Laborom (laborom.hu) betegtámogató és leletrendező alkalmazás fejlesztőit.

A 2015 márciusában alapított xHealth Kft. célja az alkalmazás fejlesztésével a páciensek és az orvosok közti kommunikáció javítása. Köszönőbeszédében Szász Levente ügyvezető elmondta, hogy a „start-up” díjat a sikeres kezdeti lépések elismeréseként értelmezik, de munkájuk nagyja még hátravan.

– Elégedettséggel tölt el – mondta –, hogy a nemzetgazdasági minisztérium gondozásában egészségügyi fejlesztést tüntettek ki, elismerve ezzel az egészségügyi ágazat fontos szerepét a gazdaságban. Ebben a nehéz ágazatban fontos látniuk a friss vállalkozásba kezdőknek, hogy figyelmet és támogatást kaphatnak a kormányzattól.

Szabados Judit

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!