Kedves Olvasó!

Örömmel köszöntök mindenkit abból az alkalomból, hogy 2016 januárjában ismét kezünkbe vehetjük a Diabetes Junior legfrissebb számát. Mind a tartalom, mind a kivitel minősége évről évre egyre gazdagabb. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a várható olvasói tábor összetétele is szélesedik. Korábban csak az érintett diabéteszes gyermekek és családtagjaik olvasták. Megítélésem szerint a mostani szám mindazok számára gazdag tartalommal jelenik meg, akik a közelébe kerülnek, vagy kézbe veszik, függetlenül attól, érintettek-e a cukorbetegséggel, vagy sem.

Nyilvánvaló természetesen, hogy a cél a diabéteszes gyermekek, ifjak megszólítása. Ez kitűnően sikerült! Az egész kiadvány azt a – meggyőződésünk szerinti – elvet sugározza, miszerint vegyétek észre ti, cukorbetegséggel terhelt gondozottak, hogy az életetek ugyanolyan mederben folyhat, mint a kortársaitoké. Csak néhány dologra figyeljetek: mint a fegyelmezettebb életmód, a rendszeres vércukormérés, az inzulinadás és természetesen a jelenségek (magas, alacsony vércukor) elemzése. Ha ezek a folyamatok az életetek természetes velejáróivá válnak, egy idő után észreveszitek, hogy minden olyan egyszerűvé, a mindennapok pedig örömtelivé válnak.

A kiadványban szakemberek írnak egy-egy szűkebb témáról, az edukáció burkolt, de hatékony céljával. A sorstársak beszámolói mind azt sugallják, amit a fentiekben már írtam. A szerkesztő ismét nagy terjedelmet szentelt annak az észrevétlen folyamatnak, ami évek óta zajlik, mégis mintha most tudatosulna bennünk igazán: a diabéteszgondozás (már réges-régen) kilépett a rendelő falai közül! A különböző programok, táborok, kirándulások a gondozás, az edukáció részévé váltak – ezt eddig is tudtuk. Ami a többlet: mi szakemberek is megtanultunk együtt élni-gondolkodni a gondozottainkkal, ők pedig nyitottabbak, őszintébbek és természetesebbek velünk. Napjaink mozgalmas világában ugyanis rájöttünk, hogy mi együtt vándorolunk éveken-évtizedeken keresztül, saját életünket egy kicsit a másik számára is nyitottabbá téve.

Kívánom, hogy a Diabetes Junior olvasása közben vegyük észre a fenti gondolatokat a különböző írásokban, épüljünk belőlük, és tudatosuljon mindenkiben, hogy Ő nincs egyedül, hanem Mi valamennyien képezhetünk egy nagy családot, a család mindenfajta pozitív tulajdonságainak birtoklásával

Hasznos időtöltést kívánok minden olvasónak, szeretettel:

Dr. Blatniczky Lászlóa Gyermekdiabetes Szekció elnöke

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!