Jay Cutler, az NFL-sztár

Kimerült volt, sokszor már a kezdőrúgásnál is. A karja elgyengült, folyton fáradtnak érezte magát, közel 15 kilót fogyott. Jay Cutler, a Chicago Bears irányítója hónapokig futballozott a tünetekkel, mire kiderült: 1-es típusú cukorbeteg.

NFL (tengerentúli profi amerikai foci bajnokság) irányítónak lenni stresszes foglalkozás, nem csak mentálisan, de fizikailag is: pontosság, megfelelő időzítés, remek térérzékelés szükséges hozzá. No és persze a fizikai fájdalom tűrése, hiszen az amerikai futball köztudottan az egyik legkeményebb csapatsport. Csontok törnek, időnként vér folyik, laikusok számára a játék leginkább egy középkori csatajelenetre hasonlíthat. Az irányító élete pedig különösen stresszes, hiszen mindenki rá „vadászik”, őt akarják leteríteni.

Nem csoda tehát, hogy Cutler rossz közérzetére, fogyására és gyengeségére a stressz volt a legkézenfekvőbb magyarázat. Egészen addig, amíg egy rutinvizsgálat során nem ellenőrizték a vércukorszintjét: a 25 éves irányítónál 550 mg/dl (körülbelül 30,5 mmol/l) értéket mértek.

– Ismertem a diabétesz szót, de ennél többet nem is tudtam a betegségről. Aztán persze megtanultam megmérni a cukrom és beadni az inzulint. De rengeteg kérdésem maradt, miután kijöttem a kórházból – emlékezett vissza egy interjúban. A rettenthetetlen irányítóban vegyes érzések voltak:

– Megkönnyebbültem, hogy a teljesítményromlásra van magyarázat, és hamarosan újra százszázalékos teljesítményt nyújthatok a pályán – mondta. A megkönnyebbültség érzése és az optimizmus viszont gyorsan feloldódott a félelemben. A közel 2 méter magas, csupa izom focista, akit a pályán rendszerint 1,5 mázsás izomkolosszusok terítenek le, megijedt.

– Az első gondolatom az volt: miért pont én? Mit tettem, hogy ezt érdemlem? – De nem hagyta, hogy a félelem eluralkodjon rajta, és eltérítse a céljaitól. A korábbi egyetemi edzője, a tucatnyi NFL-rekordot tartó, szintén 1-es típusú cukorbeteg Jimmy Kiser tanácsai segítették, hogy hihetetlen tudatossággal és akaraterővel vesse bele magát egy újfajta munkába: az edzés mellett megismerni a szervezete reakcióit. A sportra, az étkezésre és a beadott inzulinra adott reakciókat.

– Amikor már túl vagy az önsajnálaton, és megpróbálsz megbékélni az állapotoddal, rájössz, hogy mostantól minden reggel ezzel fogsz kelni és minden este ezzel feküdni. Nincs szabadnap, nem mondhatod, hogy félreteszed, akár csak egy napra is, mert ez életed végéig elkísér – mondta Cutler egy interjúban.

A diagnózis óta 7 év telt el, Cutler pedig rengeteget tanult a saját állapotáról, ami hozzásegíti, hogy a pályán kihozhassa magából a maximumot. A meccsek előtt legalább négyszer-ötször ellenőrzi a vércukorszintjét. A kezdőrúgásnál 150–160 mg/dl (8,3–8,8 mmol/l) közötti értékkel lép pályára, és minden egyes alkalommal, amikor lejön a pályáról, ellenőrzi a cukrát. A megnövekedett adrenalinszint, a játék közbeni fokozott fizikai és mentális terhelés könnyen – és gyorsan – vezethet hipoglikémiához.

Cutler szerint a legrosszabb, ami a pályán történhet vele, hogy az alacsony vércukorszintje miatt nem tud játszani. Cutler egyébként nem csak a pályán, de azon kívül sem veszi félvállról a cukorbetegséget. Amilyen motivált és céltudatos a játékban, pont olyan a diabétesz kapcsán. Meggyőződése, ahhoz, hogy a maximumot nyújthassa a pályán, a lehető legpontosabban be kell tartania az előírásokat, amelyek egyaránt vonatkoznak az étkezésre, az edzésre és az életmódjára.

Az NFL-játékosok között igazi jófiúnak számít, aki nem a kicsapongó életmódjáról híres, sokkal inkább arról, hogy a foci mellett rengeteg időt és energiát szentel a diabétesz elleni küzdelemnek, saját alapítványán keresztül a diabéteszes gyerekeket segíti.

– Amikor megtudtam, hogy az 1-es típusú cukorbetegség leginkább a gyerekeket érinti, rögtön tudtam, mit kell tennem. Beszélni velük, és felhívni a figyelmüket arra, hogy nincsenek egyedül a betegségükkel. A legfontosabb pedig, hogy tudatosítsuk bennük, az állapotuk nem állhat az álmaik útjába. A cukorbetegség miatt ne adjanak lejjebb a céljaikból, abból, hogy kik akarnak lenni, mit akarnak csinálni! – foglalja össze alapítványa célját.

Jay Cutler remek példa arra, hogy a cukorbetegség nem törheti össze az ember álmait. Akaraterővel, kitartással és bátorsággal – a megfelelő kontroll mellett – nincsenek lehetetlenek.

Szabados Judit

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!