Emma pótuzsonnája

A kicsik körében népszerű és hazánkban is több gyermekcsatornán játszott Caillou (ejtsd: Káju) című kanadai animációs sorozat egyik epizódja a cukorbetegség témáját járja körül, a gyermekek szemszögéből. A címszereplő kisfiú alig múlt 4 éves és a korosztályára jellemző nyíltsággal szemléli a világ dolgait. Így tesz az Emma pótuzsonnája című részben is.

Caillou éppen képet fest az óvodában, amikor az óvó néni narancsot nyom Emma kezébe. A kisfiú ezen felbátorodva fogja saját uzsonnás táskáját, Márti néni azonban figyelmezteti, hogy még nincs uzsonnaidő. Emma ellenben sokszor uzsonnázhat egy nap, mindig egy kicsit – magyarázza az óvónő. Caillou nem tartja igazságosnak, hogy társa uzsonnázhat, a többiek viszont nem, ám amikor Emma megemlíti, hogy cukorbeteg, a kisfiú rögtön rácsodálkozik: Az meg mi?

Mivel Emma szülei megkérték Márti nénit, hogy beszéljen a csoportnak az 1-es típusú diabéteszről, az óvó néni össze is hívja a gyerekeket. A betegség szó hallatán a társak persze megrettennek, ám Márti néni megnyugtatja őket: nem fogják elkapni Emmától a cukorbetegséget, mivel az nem fertőző.

A sorozat alkotói a korosztálynak megfelelő módon mutatják be a diabétesz lényegét: mindannyiunk vére tartalmaz cukrot, Emma vérében azonban néha nincs elég cukor. Egy készülékkel ellenőrzi a vércukorszintjét, gyógyszert kap, és ennie kell egy kis pótuzsonnát, különben szédül és elfárad.

Márti néni mindent elmagyaráz, a kicsiket mégis az érdekeli legjobban, hogy ők is kapnak-e pótuzsonnát. Úgy tűnik, hogy Caillou az egyetlen, aki aggódik: félti barátnőjét, nehogy a pulóvere nélkül megfázzon, és a csúszdára sem akarja felengedni, nehogy leszédüljön.

A fiút otthon is foglalkoztatják az Emmáról hallottak, édesanyja pedig, aki csak annyit hallott, hogy Emma beteg, megnyugtatja: pár nap és biztosan meggyógyul. Caillou készítsen neki egy képeslapot, amin jobbulást kíván.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség által könyv formában is kiadott történet borítója

Az Amerikai Diabétesz Szövetség által könyv formában is kiadott történet borítója

A kisfiú másnap átveszi Emma táskáját, nehogy túl nehezet cipeljen. A lány nem tudja mire vélni a megkülönböztetett figyelmet és a kártyát sem, hiszen ő jól van. A fiú ezzel meg is elégszik, hiszen azt gondolja, hogy Emma máris meggyógyult. Ám amikor az aznapi torna közben Márti néni enni küldi Emmát, újra nem érti a helyzetet: ha Emma egyszer jól van, akkor miért kell mégis pótuzsonnáznia?! Ebéd közben fel is ajánlja a húslevesét. Neki mindig jót tesz a leves, ha beteg, Emma azonban visszautasítja azt, mondván: hozott magával ennivalót.

A délutáni akadályversenyen Caillou már nem akar Emmával versenyezni, mert azt gondolja, hogy beteg.

– Biztosan én nyerek, és attól majd még rosszabbul érzi magát – súgja egyik barátjának, aki rögtön azt tanácsolja neki, hogy fusson lassabban. Caillou próbál lassan futni, amíg észre nem veszi, milyen gyorsan száguld Emma. Egyszerre érnek célba, a verseny pedig döntetlennel zárul.

– Nem látszol túl betegnek – szegezi Emmának, aki váltig állítja, hogy nem is beteg.

– És az az egyes típusú dia…bigyó?

Erre Emma elmagyarázza, hogy a diabétesz nem olyan, mint a nátha vagy az influenza. Ezzel minden nap együtt kell élnie. A pumpával beadja a gyógyszerét, hogy ne legyen rosszul, sokszor ellenőrzi a vércukorszintjét, és mindig eszik egy kicsit, hogy ne szédüljön.

Miután Emma elmagyarázza, hogyan él együtt betegségével, Caillou már nem is aggódik miatta. Örül, hogy a kislánnyal ugyanolyan jól lehet játszani, mintha nem is lenne beteg, és hogy ugyanolyan teljes életet élhet, mint a többi gyerek. Ki is hívja Emmát egy újabb versenyfutásra.

A kisfilm alapján a Caillou-sorozat készítői és az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) 2015 szeptemberében könyvformátumban is kiadták a sztorit „Egy történet az 1-es típusú diabéteszről” alcímmel. A 3–6 év közötti gyermekeknek szóló kiadványhoz az ADA posztert is készített, hogy a célközönség minél egyszerűbben megérthesse a cukorbetegség lényegét.

József Attila

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!