Barát a bajban

Cukorbeteg játékok a világból

Diabkuty, Rufus és Jerry – csak néhány azok közül a különleges játékok közül, amelyek segítik a cukorbeteg gyerekekkel elfogadtatni a diabéteszt, és megértetni velük, nincsenek egyedül a betegséggel. Az elmúlt néhány évben számtalan kezdeményezés indult a világban, amelyek bár különböző okokból, de ugyanazért a célért jöttek létre: a kis cukorbeteg hősök és családjuk számára valamivel könnyebbé tenni a napi rutint, ami a diabétesz kezelésével jár.

Rufus, a cukorbeteg plüssmackó

Rufus dühből született, egy édesanya dühéből, akinek a 3 éves fia cukorbeteg lett. Dühből, fájdalomból és félelemből formálódott, ami a napi rutint kíséri, a méréseket, az inzulinbeadást, és az egész tortúrát. Az igazságtalanságból, hogy a kisfiúnak ilyen korán hőssé kell válnia és elviselnie mindezt. Carol, az édesanya, hogy fiának ne egyedül kelljen megbirkóznia mindezzel, vásárolt egy plüssmackót, akinek ugyanúgy kell küzdenie a diabétesszel. A plüssmackóra foltokat varrt, ahol vércukrát mérik és az inzulint beadják. Brian, a kisfiú Rufusnak nevezte el a medvét, aki hamar a legkedvesebb kis plüssbarátja lett. Carol, látván hogy Briannek mennyit segít a kis plüssmackó, vásárolt még 1300 darabot, Rufushoz hasonlóan megvarrta, majd a kórház gyerekosztályának adományozta őket, ahol Briant is diagnosztizálták. Az 1300 medvéből pedig nemsokára 15 000 lett, amikor az egyik neves gyógyszercég és egy játékáruház is a kezdeményezés mellé állt. A kezdeményezést felkarolta a JDF, a fiatal cukorbetegek nemzetközi alapítványa is. Azóta, ha valaki megvásárolja Rufust – vagy Rubyt, a lánymedvét –, az alapítványt is támogatja.

Jerry, az okosmedve

Jerryt, a medvét egy gyerekkori élmény formálta. Egy egészséges kislány élményei, aki az apját és a nagyapját látta nap mint nap küzdeni a cukorbetegséggel. A kislányt egyre jobban foglalkoztatta, milyen módon lehetne megkönnyíteni a krónikus betegségben szenvedők életét. Az egyetemen pedig találkozott egy tucatnyi, hozzá hasonlóan eltökélt fiatallal, együtt pedig megalkották Jerryt, az interaktív plüssjátékot. Orvosokkal, szülőkkel konzultálva, tucatnyi vizsgálatot végezve, gyerekeket bevonva a projektbe évek munkája volt, mire Jerry elnyerte végleges funkcióit. A plüssmackó különlegessége, hogy nem csupán vércukormérővel, tűvel és a megszokott kellékekkel rendelkezik, de képes kifejezni azt is, épp hogyan érzi magát. Jerry nem csupán játék, de felelősség is, hiszen egy speciális tamagochihoz hasonlóan önálló életet él, etetni kell, megmérni a vércukrát, inzulint adni neki, vagyis Jerryről gondoskodni kell. Jerry jól vagy rosszul érzi magát, attól függően, hogy hogyan törődnek vele. Mindezzel pedig a kis medve nem csupán játékká, de egy remek eszközzé is vált, amellyel a gyerekeket gondoskodásra lehet tanítani, és észrevétlenül felkészíthetők a krízishelyzetekre is. Jerry nem csak abban segít, hogy a gyerekek megtanuljanak vércukorszintet mérni, inzulint beadni vagy kifejezni, hogyan érzik magukat – ami mind-mind elengedhetetlen –, de segítségével a szülők könnyebben tudnak a krónikus betegségekről beszélni, és könnyebben megértethetik, miért olyan rettenetesen fontos az a tortúra, ami a mérésekkel, a szúrásokkal és az étkezések körüli mizériával jár. Jerry fejlesztése az évek során nem torpant meg, kitalálói folyamatosan új funkciókkal bővítik, így ma már nem csak a kis cukorbetegek társa lehet, de az egészséges életmódra való nevelésben is fontos szerepet tölthet be, és az ételallergiában szenvedők számára is segítséget nyújt.

Diabkuty, a magyar kezdeményezés

Diabkuty amolyan utazó nagykövete a cukorbetegségnek. Kicsivel több mint egy éve álmodták meg kitalálói, akiknek célja az volt, hogy a kis cukorbeteg hősöket összekapcsolják. Diabkuty eredeti gazdája egy 9 éves kislány, aki 3 éve cukorbeteg. Diabkuty célja azonban több volt, mint egy kislány életét megkönnyíteni, így útnak indult a világban, hogy közösséget teremtsen a diabéteszes gyerekek között. Első útja a tavalyi Gyermekdiabétesz Napra vezetett, Veszprémbe, ahol rögtön felkeltette a figyelmet. Azóta folyamatosan úton van. Nem csak hazánkat járta már be, de a környező országokat is. Az élete – a hétről hétre változó – gazdáinak köszönhetően tele van élménnyel és kalanddal. Lefutotta a bécsi félmaratont Kiss Katalinnal, járt Angliában Hortobágyi Anna gasztrobloggerrel (Kakukkfű), nemrégiben jött haza egy kislánytól Szlovákiából. Járt a 77 Elektronika Kft. meghívásából egy gyárlátogatáson, ahol megnézte, hogyan készülnek a Dcont vércukorszintmérők – meséli Krisztián, a Diabkuty projekt megálmodója. Diabkutyot, bár általában a gyerekek küldik egymásnak, a felnőttek is szeretik. Diabkuty célja pedig kettős: a plüsskutyus nem csak összeköti a cukorbetegeket és közösséget teremt a gyerekek számára, de szüleiket is segíti. Vércukormérőket tesztel, bemutatja az újdonságokat, hasznos tanácsokat nyújt. Talán így könnyebb a szülőknek is, ha nem szórólapokról kell tájékozódniuk, hanem konkrét tapasztalatokkal, működő megoldásokkal találkozhatnak – véli Krisztián. Diabkuty sikerét pedig mi sem bizonyíthatja jobban: mindenki azt meséli, hogy nem tudják miért, de amikor a kis kutyus náluk van, akkor a gyerekek cukrai is jobbak.

Bár Rufus, Ruby, Jerry és Diabkuty mind-mind kicsit másképp, de gyerekek tízezreinek segítenek, hogy könnyebben megbirkózzanak a diabétesszel. A szülőknek támpontot nyújtanak ahhoz, hogy a megfelelő öngondoskodásra felkészíthessék a legkisebbeket is.

Szabados Judit

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!