Illusztráció

A diabéteszkutatás újdonságai

Érthető módon a cukorbetegséggel leélt évekkel együtt nő az egészséges szkepticizmus a diabétesszel kapcsolatos fantasztikus hírekkel kapcsolatban. Jómagam 30 éve azt hallgatom, hogy a cukorbetegség gyógyítása már csak pár év kérdése, a sajtóban pedig havi rendszerességgel jelenik meg egy-egy tudományos újdonság szenzációhajhász kacsaváltozata.
Csalódottan legyinthetünk rájuk, de én azt mondom: életem során épphogy megúsztam a kifőzős fecskendőket, volt szerencsém a mellékhatásoktól nem mentes humán inzulinokhoz, felszívó tűk, fecskendők, penek, vércukormérők egész tárházához, most pedig inzulinpumpát használok, egyre többet folyamatos glükózszenzorral, újabban kihasználva az okostelefonok adta előnyöket is. Fejlődés tehát van, ha lassabb is, mint szeretnénk.

Rengeteg reményteli újdonság látott 2015-ben is napvilágot, ezek közül válogattam nektek három izgalmasat a teljesség igénye és szenzációhajhász sallang nélkül. Hátha egyszer valamelyik tényleg valóság lesz.

BioHub, azaz nekünk bizonyíték kell, nem ígéret

A Diabetes Research Institute BioHub nevű fejlesztése az 1-es típus cukorbetegség gyógyításának talán legösszetettebb, rendszerszintű megközelítése. A célja dióhéjban az, hogy a hiányzó inzulintermelő béta-sejteket az immunrendszer támadásától védelmet biztosító anyaggal körbevéve ültessék be 1-es típusú cukorbetegekbe. Így, miközben az inzulintermelés helyreáll, a szervezet immunrendszerét nem kell lenullázni.

A béta-sejt-beültetés önmagában nem újdonság. A jelenleg elfogadott protokoll szerint a sejteket a májvénába juttatják be, ott megtapadnak, működni kezdenek és inzulint termelnek. Cserébe viszont blokkolni kell a teljes immunrendszert, hogy a béta-sejteket célzó autoimmun folyamatok ne indulhassanak be. Immunrendszer nélkül élni azonban sokkal kockázatosabb, mint saját inzulin nélkül, ezért az eljárás csak különösen indokolt esetben jelenthet alternatívát.

A BioHub rendszerben a sejteket becsomagolják olyan biodegradálódó, szivacsos anyagba, ami megtartja a szerkezetét, kellőképpen átjárható a vérkeringés számára, de az immunsejteket távol tartja. Első lépésként a kapszulához új transzplantációs helyszínt kellett találni, a májvénába ugyanis nem rakhatsz be csak úgy egy szivacsos kapszulát. Az új helyszín a cseplesz lett, a rugalmas, vérerekkel behálózott hasfal.

2015 augusztusában Wendy Peacock hasfalához minimális műtéti beavatkozás során inzulintermelő sejteket tapasztottak segédanyagok segítségével kialakított zselés-szivacsos anyagban, majd szépen ráhajtották a csepleszt. A sejtek életben maradtak, gyönyörűen kialakult a vérellátásuk, és a 26 éve cukorbeteg Wendy Peacock jelenleg nem igényel külső inzulinadást, miközben ideális vércukorértékei vannak.

A beavatkozáshoz biztonsági megfontolásokból egyelőre blokkolták az immunrendszert. A következő nagyon fontos lépés során kiderül, működik-e a sejtek védelmét biztosítani hivatott szivacsos tok, és elhagyható-e az immunrendszer teljes blokkolása. Reméljük, ez a trükk is bejön majd. Ha igen, a BioHub beültethető lesz minden 1-es típusú cukorbetegnek, legyen kicsi vagy nagy, frissen diagnosztizált vagy épp veterán.

Keress rá: DRI, BioHub

Oltással a diabétesz ellen?

Elsőre paradoxonnak hangzik, de egyre több és egyre érdekesebb hír jelenik meg egy esetleges védőoltásról az 1-es típusú cukorbetegség ellen. Valójában sorban jelennek meg tudományos hírek és indulnak klinikai vizsgálatok az inzulintermelő sejtek pusztulását okozó autoimmun folyamatok visszafordítására, a saját sejtek ellen támadó immunsejtek célzott eliminálására (kiküszöbölésére) vagy átnevelésére. Az itt említett oltás csak egy a sok közül, véleményem szerint egyelőre a leginkább említésre méltó.

A klasszikus oltóanyagokban elölt vagy legyengített kórokozók találhatók. A készítmények képesek az immunrendszert aktiválni, az immunválasz-memóriának köszönhetően védettséget adni, de a szervezetet súlyosan megbetegíteni már nem.

Az itt említett újdonság az inverz vakcináció, azaz „fordított oltás”, amely során pont az ellenkezőjét szeretnénk elérni: az immunrendszer bedurrantása helyett a nem kívánatos immunválaszt lecsendesíteni. Jelen esetben az inzulintermelő béta-sejtek ellen támadó T-sejteket szeretnénk célzottan blokkolni.

Az inverz vakcina olyan nanorészecske, amelyet az inzulintermelő sejteket ölő T-sejtek szabályozásában kulcsszerepet játszó immunsejtekre, a dendritikus sejtekre szabtak. A nanorészecskébe rejtett egyik anyag a dendritikus sejtet arra ösztönzi, hogy a T-sejtes választ gátolja, csendesítse.

A másik molekula pedig proinzulin, az inzulin még nem érett, inaktív formája. A proinzulin a címzés a csomagon. Jelenléte biztosítja, hogy a nanorészecskét bekebelező dendritikus sejtek csak és kizárólag azokat a T-sejteket blokkolják le, amelyek a proinzulinra ugranak, azaz amelyek az inzulintermelő béta-sejteket támadják.

Ha az immunrendszer célzott módosítása – akár így, akár az említett más módok bármelyikén – sikeres lesz, időablakot és teret nyitunk a béta-sejtek természetes regenerációjának. Mivel pedig autoimmun folyamatok nélkül nincs szükség az immunrendszer teljes blokkolására, szabad utat kap a béta-sejt-beültetés is.

Keress rá: vaccine for type 1 diabetes

Glukagonspray a biztonságosabb mindennapokért

Ha valami igazán leragadt a múlt században diabkütyük területén, az kétség kívül az életmentő glukagoninjekció. A jelenleg elérhető glukagon életmentő kitek nem túl bonyolultak. Vészhelyzetben, egy eszméletlen cukorbeteg mellett pánikolva azonban nem könnyű azt a pár lépést sem rendesen megtenni, ami a glukagon beadásához szükséges. Aki látott már hipoglikémiás eszméletvesztést, vagy épp átélte azt, a saját bőrén érzi, milyen fantasztikus dolog lenne egy könnyen és gyorsan használható glukagon-orrspray.

Idei hír, hogy egy amerikai cég olyan, glukagont tartalmazó orrsprayt fejleszt, amely csupán egy szippantással képes lenne megelőzni vagy épp kezelni a túlzottan alacsony vércukorszint okozta vészhelyzeteket és rosszulléteket. Nem kell összekeverni semmit, és főleg nem kell injekcióként beadni, tehát gyakorlatilag tényleg mindenki számára használhatónak tűnik.

A fejlesztés klinikai vizsgálatoknál tart, eddig sikeresen veszi az akadályokat mind gyermek, mind felnőtt cukorbetegek esetén. A vércukor rendezése szempontjából a spray hatásosnak bizonyult, sőt úgy tűnik, kevésbé okoz rosszullétet és mellékhatásokat, mint a glukagoninjekció. A legutóbbi, kibővített klinikai kipróbálás 2015 szeptemberében indult el. A legújabb hírek szerint a Lilly mamutcég megvette a forgalmazási jogokat, vagyis ha tényleg működik, rövidesen látni fogjuk a piacon.

Keress rá: Locemia, nasal glucagon

Dr. Kiss Katakutató biológus

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!