Örökletes, felnőttkori cukorbetegség a gyermekkorban

Keressük együtt a megelőzés lehetőségeit!

A 2-es típusú vagy felnőttkori diabétesz (T2DM) elnevezés mára már elavulttá vált, mert a 20 év alatti korcsoportban is egyre gyakoribb.

A legnagyobb baj, hogy szinte teljesen hiányzik a korai diagnózis, a cukorbetegség kialakulását megelőző állapot, a „prediabétesz” feltárása, pedig ez az utolsó pillanat, amikor még eredményesen tudunk beavatkozni. Életmódváltással és esetenként kiegészítő gyógyszeres kezeléssel a betegség még megelőzhető, eltolható, a kóros anyagcsere-eltérés normalizálódhat. A felismerés hiánya miatt pedig a fiatalkorban elkezdődő betegség szövődményei a legaktívabb életkorban okoznak majd rokkantságot, rontják a életesélyeket, súlyos problémát okozva nemcsak az egyéneknek, de a egész társadalomnak.

A „prediabétesz” megbízható diagnózisa a cukorterheléses (cukros folyadék itatása utáni vércukormérések) vizsgálaton alapszik, amely azonban nem alkalmas lakossági szűrésre, tehát fontos lenne olyan eljárás kidolgozása, amelyik lehetővé teszi a prediabéteszesek kiszűrését.

A T2DM örökletes betegség, amelyik összefügg olyan környezeti tényezőkkel, mint a táplálkozás és az életmód, s a T2DM-ben szenvedők elsőfokú rokonai egy életen át veszélyeztetettek. A T2DM örökletességének feltárásában fontos lépés az egészséges és az egészséges, de elsőfokú 2DM-es rokonnal rendelkezők összehasonlítása.

A még egészséges, de elsőfokú T2DM-es rokonokkal rendelkezőkben a „prediabéteszt” megelőzi a zsíranyagcsere zavara: Az éhgyomorra levett vérben a felnőttekben eltér a kis és nagy molekulasúlyú zsírok (lipidek) aránya. Amennyiben ez az egyszerűen mérhető eltérés a még egészséges, de cukorbeteg rokonokkal rendelkező fiatalokban (10–18 év) is kimutatható, akkor minimális vérvétellel és fájdalommal járó szűrővizsgálattal megtalálhatók a veszélyeztetett gyermekek/serdülők.

A Balatonfüredi Szívközpont Alapítvány, a DRC Kft. Diabétesz Szakrendelés (Balatonfüred), a Veszprém Megyei Kórház és a Budai Gyermekkórház munkatársai a cukorbetegség hajlamát felismerő eljárást kívánnak kidolgozni.

„Az örökletes szénhidrátanyagcsere-zavar jóslása T2DM betegek egészséges elsőfokú fiú és lány rokonaiban” vizsgálatot az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága (ETT TUKEB) a 22051-3/2013/EKU(278/2013) és a 33355-6/2014/EKU (348/2014.) szám alatt engedélyezte.

A vizsgálat során a T2DM-es betegek elsőfokú, 10–18 életév közötti gyermekeinek adatait kívánjuk összehasonlítani olyan kontrollszemélyekével, akiknek a családjában nincs T2DM-es beteg.

A páciensek fizikális vizsgálat (testsúly-, magasság-, vérnyomásmérés) és egy adatlap kitöltése után 10 órás éhezést követő cukorterhelésen vesznek részt. Ennek során reggel egy cső éhgyomori vér levétele után egy pohár cukros vizet (1,75 g/kg, 40 kg testsúly felett 75 g glukóz) kell meginni, és 120 perc múlva megismétlik a vérvételt (az előzetesen behelyezett kanülön keresztül). A vizsgálattal eldönthető, hogy a felnőttekben igazolt eljárás alkalmas-e serdülőkben is a cukorbetegség veszélyének korai felismerésére, és így a szükséges életmódi és táplálkozási változtatások bevezetésére.

Ezúton kérjük Önöket, hogy részvételükkel támogassák ezt a fontos vizsgálatot. Azokat a 2-es típusú cukorbetegeket keressük, akiknek egészséges 10–18 év közötti gyermekeik vannak, és ők és gyermekeik hajlandók a hazai cukorbeteg-ügyért 2 órát és 2-szer 8,0 ml vért áldozni.

Jelentkezésüket a (87) 580 221 vagy a (30) 490-6511 telefonszámon, illetve a gyorgyi.kovacs@drc.hu e-mail címen várja Kovács Györgyi, valamint e-mailen dr. Pauer József (jozsef.pauer@drc.hu).

Dr. Korányi László

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!