Kedves Olvasó!

Szeretettel köszöntöm abból az alkalomból, hogy megkapta, kézbe vette és olvasni kezdi a Diabetes Junior 2015-ben megjelent számát. A kezdeményezés a Tudomány Kiadó ötlete volt, és immár ötödik éve jelenik meg ez a kiadvány, amely csak és kizárólag a gyermek-ifjúkorban diabétesszel élők üzenete egymásnak és a környezetnek („nagy” szavakkal: a társadalomnak).

E kiadvány jelentőségét növeli az a folyamat, amelyet az utóbbi időben – mi, akik a „szakmát” képviseljük, ám az egész embert vagyunk hivatottak segíteni a felnövekvésben és a környezeti beilleszkedésben – örömmel észlelünk: érlelődik, fejlődik az a kis speciális csoportosulás, amelyet a cukorbetegek társadalmának nevezünk. 15-20 évvel ezelőtt már azt is nagy eredménynek tekintettük, amikor egy-egy megyei gondozó által ellenőrzött gyermekek és szüleik klubot alapítottak, alapítványokat teremtettek a maguk számára. Mára ez a civil kezdeményezés kiszélesedett.

A most kézbe vett kiadvány is arról árulkodik, hogy a közös kérdéseket közösen kell megválaszolni, a válaszokat megérteni és a benne foglaltakat megszívlelni. Nem csak az orvos-szakmai cikkekre gondolok, hanem mindazokra az írásokra, amelyek – mint látni fogják – mindenkiben felmerülő problémákat, feszültségeket és örömöket világítanak meg egy-egy speciális aspektusból.

Aki találkozott már a közösségbe kerülés olykor kifejezetten nehéz folyamatával, az érezheti, hogy egyrészt nincs egyedül a problémával, másrészt vannak jó példák, amelyek követendők és amelyekkel példálózva áttörhető a ma még gyakran észlelhető rideg, empátiahiányos és merev pedagógusi hozzáállás. Minden pozitív példa ellenére – mivel nincs hivatalos állásfoglalás a krónikus beteg gyermekek oktatási intézményben történő ellátásáról – sajnos még mindig harcolni kell a pedagógustársadalom helyenként felbukkanó, érthetetlen és megengedhetetlen, elhárító magatartásával.

A portrék, fiatalos beszámolók erősítsenek meg mindenkit abban a tudatban, hogy a cukorbetegek – állapotuk ellenére – ugyanolyanok, mint egészséges kortársaik, sőt (!) számos vonatkozásban kiemelkednek közülük. Ez kell, hogy mindenkiben felkeltse az igényt: ismerje meg saját magát. Ha ez megtörténik, akkor ki fog derülni, hogy ő miben kiváló, hol tud kiemelkedni, és hol bizonyíthatja magának és a környezetének, hogy a betegsége nem akadálya a kimagasló teljesítménynek! Sőt: a fegyelmezett életvitel, a rendszeres életmód feltétele a magas szintű teljesítménynek.

Kérem, vegyék (vegyétek) észre az üzenetet, amely több írásban is megjelenik: nem csak helyben, vagy magányosan, elszigetelten tölthetjük napjainkat, hanem támaszkodhatunk a sorstársakra. Az országos Gyermekdiabétesz Nap, egy speciális sportrendezvény, egy nyári vagy téli tábor, a Facebook mind-mind lehetőség arra, hogy kapcsolatot teremtsünk, beszélgessünk, tanuljunk egymástól. Legfőképpen pedig érezzük, nem vagyunk egyedül!

Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden olvasónak hasznos időtöltést az olvasás során.

Dr. Blatniczky László

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!