„Ezt meg sem éreztem”

Dr. Luczay Andreával, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinika gyermekdiabetológusával beszélgettünk az ujjbegyszúrással járó fájdalomról és a vércukor-ellenőrzés ennek köszönhető elmaradásáról.

Illusztráció

— Miért tartja fontosnak, hogy a lehető legkisebb legyen az ujjbegyszúrással járó fájdalom?

— A gyermekkori cukorbetegség gondozása során nagyon sok terhet rakunk a gyerekekre az életmód-változtatással, a diétás elvárásokkal, az inzulinbeadással és az egyre nagyobb számban elvárt ujjbegyszúrással. Mindent el kell követnünk, hogy a kellemetlenségeiket csökkentsük! Ezen belül is az egyik legfontosabb, hogy a fájdalom minél kisebb legyen, ezzel segíthetjük, hogy gyermekünk együttműködjön velünk.

— A cukorbetegek naponta többször mérnek vércukrot. Életük során hányszor szúrhatják meg magukat?

— Nehéz kiszámolni… de ha egy jól edukált, intenzíven kezelt diabéteszestől elvárunk napi 5 mérést, s ez a beteg 3 éves kora óta diabéteszes és 70 éves koráig él, akkor élete során 122 275-ször szúrja meg az ujjait.

— A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége jóvoltából néhány betege ingyenesen hozzájutott a Johnson & Johnson új, OneTouch Delica ujjbegyszúrójához. Milyen visszajelzések érkeztek tőlük?

— Nagyon boldogok voltak a gyerekek és a szülők is. Azt mondták, lényegesen jobb, mint az eddig használt ujjszúrók. Volt olyan apuka, aki azt mondta, hogy sokkal jobb!

— Az apuka is megszúrta magát?

— Nem, csak látta a gyereke reakcióját és abból vonta le a következtetést. Egyébként volt itt 14 hónapos baba is, aki nem tudhatta, hogy azt „kell mondania”, hogy jobb. Az ő édesanyja is azt tapasztalta, hogy a baba meg se rántotta az ujját, fel sem szisszent.

Illusztráció

— Mennyire okozhat problémát a kezelés során az, ha egy-két mérés a fájdalom miatt kimarad?

— Alapvetően rontja a kezelés eredményességét, ha nincs elegendő információnk a vércukorértékekről. Nem azt kell mondani a gyereknek, hogy tűrje a fájdalmat, mert ez a diabétesszel együtt jár, hanem olyan eszközt kell a kezébe adni, amely nem okoz fájdalmat!

GZs

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!