„Régi” és új lehetőségek a terápia színvonalának emelésére

Telemedicina

A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, amelynek során az ellátásban részesülő és az ellátó személy közvetlenül nem találkozik, a kapcsolat valamilyen adatátviteli rendszeren keresztül jön létre. Ez a megfogalmazás kicsit hivatalos, elsőre talán nem is érthető, de nem kell tőle megijedni. Erről van szó akkor is, amikor a vércukor-eredményeidet e-mailen elküldöd a téged gondozó csapatnak.

Műtét rádión

Amikor először találkoztam ezzel a kifejezéssel, azt gondoltam, hogy ez valami nagyon új. Azután kiderült, hogy már közel 100 éves múltra tekint vissza. Az 1920-as években, Norvégiában már szerveztek egészségügyi szolgáltatást rádión keresztül a tengeren lévő hajók számára, műtétet is irányítottak rádión keresztül. Hogy mennyire fontos a telemedicina, azt bizonyítják az Európai Bizottság egészségügyi biztosának szavai, aki szerint „a telemedicina rövidesen a betegellátás mindennapjaihoz fog tartozni”, mivel az európai népesség öregedése mindenütt egyre nagyobb nyomást gyakorol az egészségügyi rendszerekre. AZ EU előrejelzése szerint 20 éven belül egymilliós egészségügyi szakember hiány alakulhat ki Európában. Ezért „a telemedicina hatékonyabb lehet, mint a hagyományos kezelési módok és előnyei fölülmúlják a költségeit.”

Az egyre pontosabb vércukormérők, egyre korszerűbb inzulinadagolási módok és eszközök hosszú távon jobb életkilátást biztosítanak a cukorbetegséggel élők számára, persze csak akkor, ha kellően együttműködőek, megtanulják értékelni az adatokat és alkalmazzák az eszközökben rejlő terápiás lehetőségeket, azaz kihasználják a telemedicina lehetőségeit.

file

Milyen lehetőségek közül választhatunk?

A 77 Elektronika által működtetett terápiát segítő internetes adatbázis már nevében is kifejezésre juttatja az alkalmazott módszert: telemedicina a diabéteszesekért. Ezt mindenki tudja használni, aki ilyen vércukormérővel mér, függetlenül attól, hogy inzulinadagoló tollal (pen) vagy inzulinpumpával ad magának inzulint. A DCont vércukormérő készülékek egy USB-porton és egy internetkapcsolattal rendelkező számítógépen keresztül továbbítják a vércukormérő memóriája által tárolt értékeket egy internetalapú szoftverbe, amikor feltöltöd a vércukorértékeidet.

A programban be tudod állítani az étkezéseid időpontját, azt, hogy milyen vércukorértéket tartasz jónak étkezés előtt és után, milyen érték fölött magas, milyen érték alatt alacsony a vércukrod, azaz, hogy milyen célértékek szerint adagolod az inzulint. A tárolt vércukorértékeidet tudja a program rendezni táblázatos formában, ami olyan kinyomtatás után, mint egy vércukornapló, de tud képszerű ábrázolásokat, grafikus megjelenítést is készíteni.

A diagramok és a tendencia-táblázatok segítségével, ha elég nagy vagy, egyedül, ha kisebb vagy, szüleiddel együtt elemezni tudjátok a vércukorértékeket. A cél az, hogy egyre jobb döntéseket hozzatok önállóan, hogy mire felnőttök, megtanuljátok egyedül menedzselni a diétát, inzulinadagolást, a felmerülő problémákat. Persze ebben segíteni tudnak – és szeretnének is – a gondozásodat végző orvosok, asszisztensek, ha betekintési jogot adsz a feltöltött adataidhoz, vagy kinyomtatva elviszed kezelőorvosodhoz a táblázatokat, grafikonokat.

Hogyan rögzíthetünk és továbbíthatunk adatot inzulinpumpával?

Az inzulinbeadásra használt pennel ellentétben, az inzulinpumpák adatokat is tudnak tárolni. Azaz inzulinadagolás mellett egy kis számítógép is van bennük. Lehetőség van a vércukorértékek és életmódbéli események rögzítésére. A pumpa által tárolt adatok letölthetők, ellenőrizhetők. Egyedül vagy a szüleiddel át tudjátok nézni, mi történt az előző napokban, hetekben. A kezelőorvosoddal való egyeztetés mellett (ami történhet telefonon vagy interneten is) változtatni tudtok a diétán, inzulinadagoláson. Később a módosítás hatásai is láthatók, értékelhetők egy újabb letöltés révén.

Smart Pix

A Roche legújabb rendszeréhez tartozik egy személyes beállításokat és boluskalkulációt lehetővé tévő távirányító, ami működés közben adatokat küld és adatokat fogad az inzulinpumpáról, és egyben vércukormérő is.

A hozzá tartozó tesztcsík használata esetén egy Smart Pix elnevezésű kiegészítőn keresztül letölthetők a tárolt vércukoradatok, és a boluskalkulátor használatakor rögzített szénhidrátbevitelre, mozgásra, életmódra vonatkozó adatok.

A Roche inzulinpumpa önmagában, távirányító nélkül is használható. Ilyenkor, ha a beteg a cég vércukormérőjét használja, a Smart Pix arról is le tudja tölteni a vércukorértékeket, ha más típusú vércukormérőt, akkor nem. Mivel ebben a pumpában vércukorértékek nem rögzíthetők, a pumpáról a bázisként és bolusként beadott inzulinadagok, illetve a pumpa ki- és bekapcsolására, patroncserére, infúzióskészlet feltöltésére vonatkozó adatok, riasztási események tölthetők le.

A Smart Pixen lévő számítógépes program segítségével az adatok táblázat formájában rögzíthetők, ebből különböző jelentések, grafikus megjelenítések készíthetők, amelyek a pumpahasználó számítógépén jelennek meg. Mivel ezeket a Smart Pix nem tárolja, a számítógépre vagy egyéb adathordozóra (pendrive) kell lementeni. Innen hagyományos levelezőrendszeren keresztül lehet eljuttatni a lementett adatokat a gondozó orvosnak. Mivel az állomány mentése képként történik, itt a betegre van bízva, hogy mennyi információt juttat el a ke­ze­lő­or­vos­nak. Ha viszont elviszed a letöltést a gondozódba, ott a kezelőorvos is megnézheti, amit látni szeretne.

CareLink Personal

A Medtronic pumpái is működtethetők távirányítóval, de a boluskalkuláló varázsló, illetve a vércukor és egyéb események rögzítésére alkalmas segédprogram a pumpa szoftverének része. A pumpa adatai egy CareLink USB-n keresztül tölthetők föl az internetes CareLink Personal terápiasegítő szoftverre.

A program által készített jelentéseket, képi, grafikus elrendezést a pumpahasználó és engedélye birtokában a gondozó orvos is megnyithatja és értékelheti. Elemezhetők a pumpahasználati szokások: milyen gyakran cserél inzulintartályt, illetve szereléket, milyen gyakran rögzít vércukorértéket, használja-e a bolusvarázslót, ha igen, elfogadja-e annak ajánlásait. Ez nagyon hasznos a szülők és a diabetológiai szakasszisztensek számára is, mert a magas vércukorértékek oka sokszor „csak” az, hogy 2-3 nap helyett 4-5 naponta szúr be új szereléket a gyermek.

Ha varázsló és eseményrögzítő nélkül használja valaki a pumpát, akkor a bázis és bolus inzulinadagolás értékelhető a letöltés után. Bolusvarázsló használatakor már láthatók az étkezés előtti, illetve korrekciót igénylő vércukorértékek, és az étkezések szénhidráttartama is.

A pumpa használatakor bővíthetjük a telemedicina adta lehetőségeket folyamatos glukózmonitorizálással. A szerelékkel azonos módon beszúrt szenzor 5 percenként meghatározza a szövetközti folyadék glukóztartalmát, így naponta akár 288 mérési eredmény áll rendelkezésünkre. Ennek révén azonosíthatók a kisgépes mérés során rejtve maradó vércukorkilengések és trendek, illetve ezek kiváltó okai.

A „real-time” módban használt szenzoros mérés során 6 napon keresztül a pumpa kijelzőjén folyamatosan látjuk a cukorgörbét, és ezeket a mérési eredményeket tárolja is a pumpa. Az aktuális glükózértéknek megfelelően – ha már elég sokat tudunk a pumpáról, a szenzorról, és beállítjuk ezeket a funkciókat – a pumpa programja értékel, riasztásokat küld. Szenzorhasználat mellett a pumpa egy előre beállított alsó határérték elérése esetén 2 órára fel is függesztheti az inzulinadagolást, ezzel megakadályozza, hogy például ha alszol, és nem veszed észre a hipót, súlyos és hosszú, az egészségedet veszélyeztető hipoglikémia alakuljon ki.

Ilyen letöltésnél az eddig is látott inzu­lin­adago­láson és szénhidrátbevitelen túl egy folyamatos cukorgörbét láthatunk, és azonosíthatunk például olyan hipoglikémiás epizódokat, amelyek a kisgépes önellenőrzés mellett rejtve maradhattak volna.

A Personal rendszerbe feltöltött adatok nem csak innen, hanem a gondozó orvos által használt CareLink Professional internetes szoftveren is lekérdezhetők. Itt már nem csak a beadott inzulinmennyiségeket, a beadás módját, hanem annak időbeni hatását is elemezheti kezelőorvosod. A szoftver vizsgálja, hogy a bekövetkezett hipós epizódok vajon figyelmen kívül hagyott riasztás vagy túlzott bázisadagolás következményei-e. A magas értékeknél is vizsgálja, hogy a hipoglikémiák túlkorrekciója, a trendnyilak figyelmen kívül hagyása vagy báziselégtelenség okozhatta-e.

A rendszer kiegészítése vércukormérővel

Az újdonság: A CareLink terápiasegítő programba nem csak a Medtronic pumpa adatai tölthetők föl, hanem egyes vércukormérők adatai is. Ezek közül ma Magyarországon a OneTouch Mini vércukormérő tesztcsíkja írható fel közgyógyellátási támogatással.

A CareLink program a OneTouch Mini vércukormérő adataiból is elkészíti a vércukor napszaki ingadozásáról, az értékek szórásáról, a vércukrok céltartományhoz képest való megoszlásáról szóló jelentéseket, grafikonokat. Ugyanakkor a vércukormérő által tárolt adatok, a pumpád és a OneTouch Mini feltöltése után egy képi felületen jelennek meg. Ez nagyon nagy segítség annak – legyél az Te, a szüleid vagy a kezelőorvosod –, aki megnézi a feltöltött adatokat, mert egy felületen, azonos időpontra vetítve látja a pumpaadatokat és az összes, valós vércukorértéket. Szenzoros mérésnél ugyanez a helyzet, a OneTouch Mini mérési adatai pontosan illeszkednek a szenzoros görbére.

Már megkezdődött a 77 Elektronika vércukormérőihez való illesztés kidolgozása is, reméljük, rövidesen ezen vércukormérők tárolt adatai is feltölthetők lesznek a CareLink programba.

Hogyan tudnak segíteni neked ezek az eszközök?

Először is nem kell tőlük félned. Ha a mobilodat tudod használni, akkor ezek a „kütyük” sem fognak gondot okozni Neked. Ha feltöltöd az adataidat, könnyebbé válik a „naplózás”, könnyen átláthatóvá válnak a vércukorértékeid, kiderülhetnek aprónak tűnő kis hibák, amelyek azonban összeadódva elronthatják a vércukorértékeidet. Ha a feltöltött adatokat elküldöd a kezelőorvosodnak, vagy megengeded, hogy az internetes szoftverben megnézze azokat, akkor a rendelőben nem azzal telik el az idő, hogy ellenőrizgessék, hogy mikor, mennyi volt a vércukrod, tényleg annyi volt-e, hogy mikor mennyi inzulint adtál, hanem azzal, hogy közösen jól tudjatok változtatni a diétán, az inzulinon, hogy egész életedben egészségesen, szövődmények nélkül tudj élni.

Ha bármelyik lehetőség felkeltette a figyelmedet, nyugodtan kérdezd a gondozóban dolgozókat!

Dr. Hocsi MáriaInzulinpumpa Centrumvezető, Hódmezővásárhely

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!