Out of your border

Mindenki a saját meséjének főhőse

Az emberek többsége hétköznapjait határok közt éli. Ahogy idősödünk, ezek a határok egy darabig exponenciálisan tágulnak, egyre több mindent ismerünk meg, szívjuk magunkba az élményeket, a friss tudást, majd elér az ember egy bizonyos kort, ahol szűkül ez a tér. De nem mindegy, mikor érjük el és mennyi élménnyel a hátunk mögött. Az ember képességeinek, lehetőségeinek ezek a határok szabnak gátat.

Ha elhitetjük magunkkal, hogy csak arra vagyunk képesek, amit ebben a szűk térben végzünk, megállunk a fejlődésben. A betegségtudat, a (talán már nem is annyira létező) stigmatizáció, megbélyegezettség érzése sokkal könnyebben tolerálható, ha van terünk, ha olyan dolgokat viszünk véghez, amelyekről még magunk sem gondoltuk volna, hogy képesek leszünk rá. Fontos az is, hogy egy közösségnek legyünk a részei, ahol egyenrangúként kezelnek minket, mégis óvnak, ha kell, vagyis a barátok között.

A sport – és itt többségben a csapatsportokra gondolok – fontos eleme a gyermekkornak. Jellemet formál, megtanít küzdeni és becsülni a másikat, a közösség erejét nem pótolja semmi, sikerélményt nyújt és fegyelemre tanít, a pozitív élettani hatásokról nem is beszélve.

Sok szülő félti gyermekét attól, hogy sportoljon. Pedig megfelelő előkészületekkel ugyanolyan biztonsággal mozoghat a diabos gyerkőc, mint az egészséges. Nincs jogunk elvenni a gyermekkorukat és, drámaian fogalmazva, idejekorán „halálra ítélni” őket. Számtalan tanulmány taglalta már a mozgás jelentőségét a szövődmények megelőzése szempontjából.

Nagyon sok olyan cukros gyermekkel találkoztam, aki felülmúlja kortársait akár tanulmányi, akár sportteljesítményről legyen szó. És miért? Talán nagyobb bennük az akarás, hogy megmutassák, annak ellenére, hogy diabétesszel élnek, képesek arra, mint mások és nem engedik magukat „kalitkába zárni”.

A diabetológiáról sokan gondolják, egyedül azon múlik a terápia, hogy az adott egy-kétféle inzulinnal hogyan sakkozunk. E mögött a tudomány mögött sokkal több van, de ebbe nem is mennék bele, maradjon mindenki a kaptafájánál. A betegség elfogadásával a magunk kis világában hőssé váltunk!

Vannak könnyebb és, többségében, nehezebb napok. Sok ember előtt csak az lebeg, hogy ő beteg, ettől nem látja az előtte lévő lehetőségeket, beszűkül a látástere, csak arra koncentrál, hogyan hozhatná mindig az 5–7 mmol/l közti értéket, és ostorozza magát, ha véletlenül 7,9-et mér. Hiába a korszerű inzulin, a legprecízebb adagolók, inzulinpumpák, ha a diabéteszre mint feladatra tekintünk, nem pedig mint életünk „társára”.

Az októberben megtartott Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvége alkalmával a számos kiváló szakmai előadás mellett betekintést kaphattunk egy diabéteszes élsportoló életébe. A cukorbetegség megfelelő kontrollálása ilyen szintű sportolás mellett mindenképpen megkívánja a személy aktív, megfelelő felkészültségét a diabétesszel kapcsolatban.

Főképp serdülők, fiatal diabosok esetében fontossá válhat a diéta kérdése: a mai médiában hangoztatott irányvonal miatt a fiatalok agyában kialakított „tökéletes” testkép sokszor radikális diétákat eredményez. Ez nem diabéteszes egyén esetében is egészségtelen, diabéteszes esetében pedig akár életveszélyes krízishelyzet kialakulásához is vezethet. Fontos tudatosítani a diétázni vágyókban, hogy nem diétáról vagy fogyókúráról van szó, hanem az egészséges életmód kialakításáról, ami élethosszig szól. A fogyókúra általában radikális a test anyagcsere-folyamataival szemben, épp ezért hosszabb távon nem fenntartható.

Egyre több irodalmi adat utal a rendszeres testmozgás kiemelt fontosságára, ami diabos egyén esetében szintén kivitelezhető, kissé szorosabb kontroll és az egyén megfelelő edukációja mellett. A legfontosabb, hogy mindenki ismerje meg a saját teste reakcióit a sport szempontjából.

A negatív testkép kialakulása (valaki kövérnek tartja magát) már gyermekkorban elkezdődhet és később komoly problémák, betegségek (depresszió, anorexia, bulimia) forrása lehet. A negatív testkép az egyik legfőbb oka annak, hogy valaki változtatni akar a testén fogyókúrával, különböző káros, „szuper hatékonynak” beállított tablettákkal, éhezéssel. Az egészséges táplálkozás és megfelelő fizikai aktivitás mellett a szervezet nem halmoz fel zsírt, ha tartjuk magunkat az energiabevitel és -felhasználás egyenlősége mellett. Mai világunkban minden felgyorsult, a gyerekek is sokkal korábban lesznek felnőttek. A média hatására olyan elvárásokat támasztanak magukkal szemben, amelyek egy fejlődő szervezetre károsak lehetnek. A kamaszkor nem könnyű, sem a gyereknek, sem a szülőknek. A hormonok már a fülükön jönnek ki, minden felborul, sokkal érzékenyebbek, sokan hízásra hajlamosak ebben az időszakban, és megjelennek a pattanások…

Segítsük őket ilyenkor, de ne a probléma szőnyeg alá söprésével. Hitelét veszti a szülő, ha „Nem, nem pattanásos az arcod!” vagy „Dehogy híztál mostanság!” megjegyzésekkel reagál a kamasz gyermeke súlyos gondjaira. A gyerek nem buta, tisztában van azzal, mi történt a testével, és nem arra vágyik, hogy áltassák, hanem hogy segítsenek a megoldás megtalálásában. Persze, hogy hízik az ember, ha kamaszodik, ezért is fontos ilyenkor még inkább ösztönöznünk őket, hogy mozogjanak.

Egyre nagyobb hullámot ver a sportolás napjainkban, lovagoljuk meg ezt a hullámot és ne tartsunk attól, hogy bárki megszólna minket, ha lassan futunk, vagy megizzadtunk a mozgás hatására. Legyünk büszkék, hogy felülkerekedtünk a lustaságunkon, és tettünk valamit azért, hogy 10-20 év múlva is utolérjük a buszt.

Balla Dóra Bernadett Közgazdasági tanulmányai után inkább gyógytornászként kötelezte el magát. A DEOEC Szívsebészetén gyógytornászként dolgozik. Pumpaedukátor és fitball­tréner, 16 éve 1-es típusú diabéteszes. 2010-ben végezte el a JDH Alapítvány edukátorképző tanfolyamát, ekkor csatlakozott a DEOEC Gyermekklinikájának csapatához és végez kutatásokat a tudományos diákkör keretein belül. Diabéteszes gyógytornászként nagyon fontosnak tartja, hogy meg tudja teremteni a harmóniát a mozgás és a diabétesz között. Kutatásai középpontjában is ez a téma áll.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!