Okos alkalmazások

A vércukorértékek és a beadott inzulin mennyiségének naplózása, az elfogyasztott ételek szénhidráttartalmának követése alapvető igény. Rögzítésükre nemcsak egyszerű vércukornaplót használhatunk, hanem olyan kompakt okostelefonos megoldásokat is, amelyek segítenek az adatok kiértékelésében és a legoptimálisabb értékek elérésében.

file

Angolul tudni kell

Több tucat mobilapplikáció közül válogathatunk, akár androidos készülékre, akár iOS-re vagy Windows Phone-ra szeretnénk telepíteni őket. Most olyan ingyenes alkalmazásokat mutatunk be, amelyek nem egyszerű digitális vércukornaplóként működnek, hanem extra funkciókat is ígérnek, vagy speciálisan gyerekeknek, illetve fiatal felnőtteknek fejlesztették őket.

Természetesen az alapvető funkciók, vagyis a vércukorszint, a beadott inzulin, illetve az étkezések, bevett gyógyszerek rögzítésének lehetősége mindegyik alkalmazásban megtalálható, éppúgy, mint a mért értékek grafikonos áttekintése. Valódi különbségek inkább a felhasználói felületben, a kezelhetőségben és az olyan extra szolgáltatásokban mutatkoznak, mint szülői felügyelet, push üzenetek vagy sms-ek küldése, illetve a beépített gyógyszer- és ételadatbázisok. Alapvető hátrányuk, hogy – egy alkalmazás kivételével – legalább alapszintű angol nyelvtudást igényel a használatuk, hiszen magyar nyelvű menürendszerrel – némi buherálás árán – csak az OnTrack Diabetes programot tudjuk megjeleníteni.

Cukorbetegek fejlesztése

A leginteraktívabb – német és angol nyelven elérhető – cukorbetegeknek készült alkalmazás egyértelműen az osztrák mySugr, amely két, 1-es típusú diabéteszes fejlesztő fejéből pattant ki, s ez a program minden funkcióján érezhető is. Az app legsajátosabb eleme a kis zöld szörnyecske – amolyan ­Mike Wazowski-féle –, aki motivál, figyelmeztet és jelez, ha az általunk korábban bevitt adatok alapján úgy érzékeli, ideje lenne például ennünk valamint. Mindezt pedig nem egy hagyományos, ébresztőórához hasonló riasztással teszi, hanem a kis szörnyecskénk kiabálva összevissza kezd mászkálni a főképernyőn mint egy megvadult tamagotchi. Az ingyenes program androidos készülékeken, iPhone-on és iPaden futtatható, Windows Phone-ra és symbianos eszközökre viszont nem elérhető. Külön alkalmazás (mySugr Junior) készült a gyerekeknek, amely kettős felülettel rendelkezik, egy a szülő, egy pedig a gyermek telefonján futtatható. Ezáltal a szülő távolról is felügyelni tudja gyermeke vércukorértékeit, valamint segíteni tudja a szénhidrát-kalkulációban és az egyre inkább önálló életvitel kialakításában. Minden mért érték és figyelmeztetés automatikusan megjelenik a szülő eszközén is, így a kellemetlen és sokszor nem is megoldható telefonhívásos ellenőrizgetés helyett állandó és konfrontációmentes kontrollt biztosít. Az applikáció további előnye, hogy szórakoztatóan tanít és ad hasznos tippeket, valamint a kis diabétesz-szörny is igen motiváló funkciókkal bír.

Bármilyen telefonra jó

A mySugr felületéhez képest fapadosnak tűnhet a Sinovo SiDiary alkalmazása, az egyszerű felületért cserében viszont bármilyen okostelefonra vagy Pocket PC-re telepíthetjük, illetve a megfelelő adatkábel segítségével több mint százféle vércukormérő adataival szinkronizálhatjuk. További előnye a mySugr-hoz hasonlóan beállítható figyelmeztető funkció, amely kritikus mérési érték esetén SMS-ben értesíti a szülőt. Szolgáltatásaiban azonban nem kínál további extra funkciókat, mégis egyszerűen és könnyen használható. Ha nem igénylünk különösebb motivációt, csak az adatokat szeretnénk rögzíteni és kielemezni, a SiDiary optimális megoldás lehet.

Éppúgy, mint az egyik legnépszerűbb alkalmazás, a Glooko, amely bár kevesebb vércukormérővel kompatibilis, viszont barátságosabb, letisztultabb felületet biztosít, mindemellett pedig komoly inzulin-, gyógyszer- és ételadatbázissal is rendelkezik.

Az egyetlen – némi küzdelemmel – magyar nyelven is elérhető alkalmazás az ­OnTrack Diabetes. A programban rögzíthetjük a vércukorszintet, az étkezéseinket, az elfogyasztott gyógyszereket, a vérnyomást, a pulzusszámot és a testsúlyt. Az értékeket grafikonon is megjeleníthetjük, illetve exportálhatjuk, megoszthatjuk kezelőorvosunkkal vagy a terápiába bevont családtagokkal. A magyarítás az androidos alkalmazással kompatibilis, a nyelvi fájlt az internetről tudjuk letölteni.

Összességében – különleges funkciók ide vagy oda – a cukorbetegeknek készült okostelefonos alkalmazások a különböző tényezők egymásra hatását igyekeznek jobban megértetni és követni használójukkal. A különböző grafikonok és minták szemléletesen mutatják, hogy a beadott inzulin, az elfogyasztott ételek és a mozgás hogyan hatnak a vércukorszintünkre, lehetővé téve az optimális terápiát. A legtöbb alkalmazás fel is hívja a figyelmet, hogy nem elég megfelelő HbA1c-értékeket produkálni, de az egyes mérések között is igyekezzünk a lehető legkisebb eltéréseket adni.

Szabados Judit

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!