Cikkek

A táborozás szerepe az edukációban

Az edukáció sajátos részterülete a diabéteszes gyermekek és fiatalok szabadidős programjainak és táborozásainak a megszervezése.

Írásomban a több mint negyven éve működő, regionális feladatokat is ellátó diabéteszgondozónk tapasztalatairól számolok be, amelyeket az utóbbi harminc évben ez irányban kifejtett tevékenységünk során szereztünk.

Szálljatok fel, elviszünk

Szálljatok fel, elviszünk

Gondozónk 1983-tól 1990-ig a központi diabétesztáborozásban vett részt. A központi szervezésű táborok adott és változatlan körülmények között zajlottak és kevesebb szervezési ráfordítást igényeltek. Viszont kevesebb élményt is nyújtottak, mint az önálló, évenként máshol szervezett kisebb táborok.

A központi táborozás után lényeges változást jelentett, hogy 1991 januárjában megalakítottuk a Szegedi Diabeteses Gyermekeket Támogató Egyesületet.

Nép-szerű

Nép-szerű

Munkánkat segítette az Újszegedi Gyermekkórház vezetése is. Egyesületünkhöz csatlakoztak a diabéteszes gyermekek, szüleik és a gondozó munkatársai. Egyesületünk fő céljának tekinti az edukáció kérdését és igen fontosnak tartja a nyári táborok megszervezését.

A táborozók életkora 7–18 év között van, s a táborozás során az élményszerzés és kikapcsolódás mellett fontos egészségügyi és pedagógiai funkciók is említést érdemelnek.

A táborozás alatt előfordult diabéteszes problémák: hipoglikémia, hiperglikémia, reaktív vércukor-emelkedés, diétás fegyelem hiánya, az önkontroll alacsony szintje. De ezek súlya eltörpül a táborozás pszichés előnyei mellett: sorstársi közösség, önállóság érzése, az élmények közös feldolgozása, példa- és mintakövetésre lehetőség a táborozás során és kialakuló új érzelmi kötődések.

Csapatostul

Csapatostul

Fontos a táborozás pedagógiai haszna: ismeretszerzés, általános és speciális téren; közösségélmény kortárs- és „kórtárs”-közösségben, kulturált szabadidő-eltöltés, egészségvédelem, örömszerzés. Szót kell ejteni a negatív következményekről is: a vércukorhelyzet nem mindig javul, nem csak pozitív tapasztalatokat szerez a fiatal táborozó, van, aki nem tud beilleszkedni, nagyok például a beszédstílusbeli különbségek.

A táborozás során az egyik nagy, megoldandó feladat a diétás étkezés megvalósítása. A tömegétkeztetés és az egyéni diéta egymásnak ellentmond. A kettő kompromisszumából adódik az évről évre javuló, a tapasztalatokat figyelembe vevő, az egyéni érdekeket is jobban érvényesítő diéta megvalósítása.

Így kerek

Így kerek

Az egyéni diéta érdekében tett néhány próbálkozást említek: névre szóló diétás kártya, amelyen az étkezések szénhidráttartalma szerepel. A zöldség- és gyümölcsfélék megszerettetése, kívánságláda, tábori „sláger ételek” receptjeinek gyűjtése, ízléses tálalás, az elfogyasztott ételmennyiség figyelése.

Az oktatás területén fontos az egészségtudatos magatartás kialakítása, amihez az elméleti tudás, a gyakorlati készségek megszerzése, a belső motiváció és a jó pszichés állapot fenntartása révén igyekszünk a diabéteszeseket hozzásegíteni. A tábor ideje alatt körülbelül napi egy óra az elméleti foglalkozás, ennek során a diabétesz természetével, a kezelés pilléreivel, a kezelés során előforduló problémákkal foglalkozunk.

Természetesen a tábor ideje alatti rendszeres ellenőrző vizsgálatok, a közös programok során felmerülő kérdések mind alkalmat adnak az oktatásra. A tábor végén részletes értékelés során szembesül mindenki az általa nyújtott teljesítménnyel, és megfelelő jutalmazás is történik. Várt eredményeink közül az egészségtudatos magatartás megvalósulásában bízunk leginkább.

Könnyű veletek

Könnyű veletek

Összefoglalva: a táborozás ideje alatt a cukoranyagcsere rendezésének, illetve egyensúlyban tartásának feltételei adottak. Az anyagcserehelyzet mellett a táborozás a pszichés állapotot is javítja. A diabéteszével egyedül lévő gyermek a táborban feloldódik, csökken az izoláltság érzése, a feszültség. Igen lényegesnek tartjuk, hogy a szülőkhöz való kifejezett kötődés is lazul, az önállóság nő. A sorstársakkal való együttlét a pozitív példák útján segítheti a gyermeket a passzív önsajnálattól eljutni az aktív önmenedzseléshez. A szakmai ismeretszerzésen túl fontos oktatási és nevelési célunk a diabétesz elfogadása, az egészségnek értékként való tudatosítása. A táborozás legfontosabb előnye a közösségteremtő hatás. A szolidaritás érzésének kialakulása a későbbi érdekvédelmi szervezetek alapjait hordozhatja magában.

Igen fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a munka csakis teammunkaként képzelhető el, amelyben minden résztvevő megtalálja a maga helyét és feladatát, és a közös cél érdekében, a gyermekek boldogulásáért munkálkodik.

Dr. Kürti Kálmán

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!