Illusztráció

Kicsák Marian

Főzzünk közösen!

Ha feltesszük magunknak a kérdést: mit jelent számomra az étkezés – vajon milyen válaszunk van erre? Azt gondolom, sokféle lehet. Az ételek a szükséges tápanyagokat adják a testemnek, egyfajta „üzemanyagot” jelentenek, hogy energiám legyen a feladataim elvégzéséhez… Állandó kísértés, mert aggódom a súlyom miatt… Csak felesleges időtöltés… Igyekszem változatosan enni, mert szerintem ez fontos ahhoz, hogy egészséges maradhassak… Leginkább örömet jelent. Finom ételeket…

Dietetikusként remélem, a legtöbbünk számára elsősorban finom ételeket jelent az étkezés, és úgy érezzük, hogy örömet adnak a finom ízek és a jó társaságban elfogyasztott ételek. Azonban abban is bízom, hogy sokan figyelnek arra is, hogy miből, mennyit és milyen gyakran esznek. Mert tudják, hogy a megfelelően összeállított étrend hosszú távon az egészség megőrzésének egyik záloga. De úgy vélem, nemcsak az étkezés, hanem az ételkészítés is lehet örömteli, valamint a közös főzés családi programnak sem utolsó.

Miért jó főzni?

Főzni tudni egyfajta gondoskodás magunkról. Rájövünk, hogy étel nemcsak a (gyors)étteremben „terem”.

Ismereteket lehet szerezni vele. Megtanulhatod például, hogy milyen ételbe milyen alapanyag szükséges és mennyi azokból. Gyakorolhatod az ételek, nyersanyagok szénhidráttartalmának számolását.

A főzés alkotótevékenység. A sok alapanyagból tetszetős, ízletes étel lesz. A főzés sikerélményt adhat. Ehhez válassz a képességednek megfelelő recepteket!

Másokkal együtt főzni remek közös élményt jelent, amire jó visszagondolni.

Néhány szempont, szabály

Beszéld meg a szüleiddel, hogy főzni szeretnél! Kérd a beleegyezésüket, esetleg segítségüket is, ha szükséges!

  • Hagyj időt a főzésre, és ne akkor főzz, amikor nagyon éhes vagy!
  • Főzz mással, másokkal közösen! Nagyon szórakoztató lehet.
  • Figyelj a főzésre, az előkészületektől a főzés befejezéséig!
  • Tartsd a dolgokat tisztán és szervezd meg a főzést!
  • Ellenőrizd, hogy minden alapanyag, amire szükséged lesz a főzéshez, rendelkezésedre áll-e és friss-e!
  • Készíts elő minden dolgot (alapanyagok, edények, eszközök, recept), amire szükséged lesz főzés közben!
  • Olvasd el a receptet az elejétől a végéig és legyél biztos abban, hogy megértetted, mit kell csinálni!
  • Ne aggódj amiatt, hogy hibázol! Tanulj a hibáidból!
  • Mielőtt konyhai gépet használsz, kérj meg valakit, hogy mutassa meg, hogyan működik!
  • Mindenképpen használj konyhai mérleget az alapanyagok kiméréséhez! (Közben gyakorold a szénhidráttartalom számolását is.)

A diéta tanulása főzés közben

A szénhidráttartalom számolásához, saját receptek alkotásához vagy új ételek kipróbálásához a következő táblázat segítséget adhat.

A táblázatban azt találjuk, hogy átlagosan egy főre, egy adagnyi mennyiségre a különféle élelmiszerekből, nyersanyagokból mennyit kell egy ételbe tenni, illetve egy-egy étkezéskor miből mennyi jelent egy adagnyi mennyiséget.

A táblázatban kétféle korcsoport szerepel. Mindenki sorolja be magát a megfelelő helyre! Érdemes arra figyelni, hogy a besorolás nem feltétlenül csak az életkor, hanem a táplálkozási szokás, a fizikai aktivitás és természetesen az orvos által meghatározott, naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiség figyelembevételével történjen meg.

A táblázatot még hasznosabban tudod majd használni, ha megcsinálod a következő feladatot: a táblázatban található, megadott mennyiségű élelmiszerek szénhidráttartalmát tápanyagtáblázat segítségével számold ki, és folytasd a táblázat kitöltését. Gyümölcsöknél, zöldségeknél konkrét gyümölcsre töltsd ki. Például: 10 dkg alma 7 g (szénhidráttartalom). Rizs + sárgarépa, rizs + zöldborsó…

7–10 éves gyermek Serdülő/ fiatal felnőtt Megadott mennyiségű élelmiszer szénhidráttartalma
Reggeli, vacsora, (hideg) kisétkezések (tízórai, uzsonna), esetleg utóvacsora
Tej 2 dl (1 kisebb bögre) 2,5 dl (1 átlagos bögre) 10–12,5 g
Kefir, joghurt 1,5–2 dl (1 pohárnyi) 1,5–2 dl (1 pohárnyi) 7,5–10 g
Kenőzsiradék
(margarin, vaj, vajkrém)
10–15 g 15–20 g
Felvágott 20–30 g 30–50 g
Tojás 1 db 2 db
Sajt 20–30 g 25–50 g
Zöldségféle (nyersen) 50–80 g 80–100 g
Gyümölcs
(alma, körte, őszibarack…)
100 g 150 g
Kenyér 60 g (fehér 1 kg-os kenyérből 1 közepes szelet) 80 g
Péksütemény
(kifli, zsemle, nagyobb pogácsa)
1 db 1–2 db
Gabonapehely 30 g 40 g
Müzlikeverék 40–50 g 60–70 g
Levesek
Száraz hüvelyes (lencse, szárazbab) alapanyag 35 g 50 g
Zöldség+hús (pl. gulyás) 45 g + 45 g 60 g + 60 g
Hüvelyes+zöldség 30 g + 40 g 40 g + 60 g
Liszt 6 g 8 g
Olaj 6 g 8 g
Tejföl 25 g 30 g
Tej 0,5 dl 0,6 dl
Levesbetét (száraztészta) 10 g 12 g
Húsételek, feltétek
Sertés, marha színhús 70 g 100 g
Baromfihús, hal 80 g 120 g
Színhús+zöldég 55 g + 35 g 70 g + 50 g
Vagdalthoz, húsgombóchoz hús 60 g 80 g
Olaj főzéshez 5–7 g 8–10 g
Tejföl 25 g 30 g
Zsemlemorzsa panírozáshoz 20 g 30 g
Köretek
Rizs, egyéb gabona, pl. köles 60 g 80 g
Rizs+zöldség 50 g + 50 g 65 g + 65 g
Száraztészta 70 g 85 g
Burgonya 220 g 250 g
Párolt zöldség 180 g 250 g
Főzelékek
Zöldfőzelék, csőben sült alapanyag 180 g 250 g
Szárazhüvelyes 70 g 85 g
Sűrített főzelék liszt 12 g 16 g
Sűrített főzelék tej 0,9 dl 1 dl
Sűrített főzelék tejföl 25 g 30 g
Olaj 4–6 g 8–10 g
Rakott, töltött ételek
Zöldségféle 200 g 250 g
Színhús 60 g 80 g
Rizs 20 g 30 g
Tejföl 25 g 30 g
Olaj 6 g 10 g
Sajt 12 g 20 g
Saláták, savanyúság
Savanyúság/friss saláta savanyúságként 60 g 100 g
Friss saláta köretként 200 g 300 g
Tejföl, kefir, joghurt öntethez 1 dl 1,5 dl
Majonéz öntethez 12–15 g 18–20 g

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!