Cikkek

Biciklivel a cukorbetegekért

Nagyon sokan küzdünk nap mint nap a betegségünkkel járó feladatokkal és azzal a rossz érzéssel, hogy nem tudunk annyit teljesíteni, mint azok a társaink, akik nem cukorbetegek. Ez ellen a tévhit ellen akar tenni Tony, aki 42 éves és 1-es típusú cukorbeteg.

Nyolcéves volt, mikor gyermekorvosa megállapította, hogy cukorbeteg. „Egész életemben fontos szerepet töltött be az edzés és a biciklizés”– mondja a versenyző, aki nemrég döntötte el, hogy betegsége ellenére mindent meg fog tenni azért, hogy teljesítse bolygónk legnehezebb hegyi biciklis túráját. Helytállása már most példaértékű, ezért minden cukorbetegnek fontos megismernie őt és világraszóló tervét.

Az 1-es típusú versenyző – gyakran nevezik így Tony Cervatit a biciklis közösségekben. A történet úgy kezdődött, hogy Tony a fejébe vette, megteszi a leghosszabb és legveszélyesebb bicikliutat és átszeli az amerikai kontinens északi részét. Három hosszú év edzés és felkészülés után indul majd Kanadából, egész pontosan a Nagy-Vízválasztó-Hegység vidékéről, hogy végig bringán tekerjen le a mexikói határig vezető úton.

Ez a biciklitúra közel 4500 km hosszú, ráadásul Tonynak ezt a nagy távolságot szélsőséges körülmények között kell megtennie. A versenyen jeges, szeles és havas részek váltják majd egymást, de az sem okozhat meglepetést, ha sivatagi tájakon keresztül vezet majd a biciklis útja. A verseny ráadásul nem sík terepen zajlik: egyszer emelkedőre fel, aztán a másik oldalon le. Olyan nagy a szintkülönbség, mintha Tonynak az út megtétele során hétszer kéne felkapaszkodnia a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everestre!

Az út egyes részein pedig harminc napig teljesen egyedül lesz, nem számíthat senkire, mindenféle segítség nélkül kell teljesítenie a szakaszt. Egyetlen eszközzel tud majd csak kapcsolatot tartani a külvilággal, egy műholdas telefonnal, de azt is csak végszükség esetén használhatja. Azonban az útnak lesznek olyan eldugott, vadonokon át vezető részei, ahol az SOS hívás után a segítség csak egy nap alatt érkezhet meg Tonyhoz.

Mivel Tonynak szüksége van inzulinra, ezért az ezzel kapcsolatos teendőket előzőleg részletesen meg kell terveznie. Gondot okozhat, hogy inzulinpumpája nincs hitelesítve arra, hogy 3000 méteres magasság felett használják. Testének inzulinfelhasználó képessége a verseny során megváltozhat, ráadásul ez a folyamat kiszámíthatatlan. A legnagyobb veszélyt a hirtelen vércukorszint-csökkenés jelenti.

Tony, bár tudatában van annak, hogy a verseny rá nézve veszélyes, akár életveszélyes is lehet, mégis eldöntötte, hogy felvállalja ezt a kockázatot. Bizonyítani akarja, hogy a cukorbetegséggel élők is élhetnek teljes, határok nélküli életet. Nem túlzás, hogy ennek a versenynek a teljesítése egyfajta küldetése lett a versenyzőnek.

Tony újraírhatja a cukorbetegség eddigi történetét. Előtte még 1-es típusú cukorbeteg nem indult el ilyen veszélyes túrán. Az igazság az, hogy ha Tonynak sikerül lekerekeznie a mexikói határig, akkor 3800 kilométerrel dönti meg és teljesíti túl az eddigi világcsúcsot. A vállalkozás folyamán le kell majd győznie saját teste fizikai határait, érzelmeit és példásan kell bizonyítania kitartását. Az út során egy filmes csapat fogja megörökíteni a versenyző önmagával és a természettel vívott küzdelmét.

Mindannyiunknak, akik cukorbetegséggel élünk, szembe kell néznünk kihívásokkal, félelmekkel és gátlásokkal, valamint másokétól eltérő helyzetekben kell helytállnunk napról napra. Ennek tudatában vagyunk, elfogadtuk és megteszünk mindent, ami tőlünk telik. Az az álmom és a látomásom, hogy a versennyel és az arról készülő filmmel bebizonyítom mindannyiunk számára, hogy mindennapi küzdelmeink ellenére valóban képesek lehetünk legyőzni a cukorbetegséget – mondta Tony Cervati.

type1rider.org

A Type 1 csapat sikere

Ugyancsak a kerékpáros sporttal kapcsolatos hír, hogy a Sanofi 1-es Típusú Biciklis Csapat új szponzor, a Novo Nordisk támogatásával kezdi meg a 2013-as évet. A csapat tulajdonosa, Phil Southerland ezt a Twitteren jelentette be, és hozzátette, hogy a profi kerékpároscsapatok között lesz olyan is, amelynek tagjai egytől egyig cukorbeteg sportolók.

Mint az első cukorbeteg kerékpáros csapat akarunk részt venni a nemzetközi bajnokságokon, és mindenki mással versenyre kívánunk kelni. Ez a sport az életünk – nyilatkozta az egyik biciklis.

Vállalásunkhoz az is hozzátartozik, hogy elindulunk a talán leghíresebb világversenyen, a Tour de ­France-on. Céljaink szerint ez 2021-ben lesz, az inzulin előállításának századik évfordulóján. Remek lenne kiállítani egy csak cukorbeteg kerékpárosokból álló csapatot. Ezzel is erősíteni akarjuk diabéteszes sorstársainkat világszerte, és főleg növelni az önmagukba vetett hitüket. Azt, hogy nem kevesebbek másoknál – foglalta össze a csapat vezetője.

Tavaly nyáron a Type 1 csapat már elkönyvelhetett sikereket, amikor megnyerték a Philadelphiai Nemzetközi Bajnokságot és szakasz-helyezéseket értek el a Tour de Beauce versenyen.

www.teamnovonordisk.com

Összeállította:
Madácsy Tamás

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!