Illusztráció

Dr. Kautzky László

Újabb információk az inzulinpumpáról

A Magyar Diabetes Társaság vezetősége és az Inzulinpumpa Munkacsoport rendszeres kapcsolatban áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), amely a pumpakezelés költségeit támogatja, s amely a közelmúltban fontos feltételeket fogalmazott meg.

Az OEP legfontosabb döntése, hogy maximálisan elvárja a pumpahasználat negyedik évének végén, hogy a két (utolsó félévben mért) HbA1c-érték 8 százalék alatti legyen. Ha ennél magasabb az érték, újabb pumpát az orvos nem írhat fel!

Tehát kedves cukorbeteg fiatalok és felnőttek, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a HbA1c-értékük 8 százalék alatt legyen! A pumpa birtoklása önmagában nem elégséges feltétel, az életmódot, étrendet is maximálisan be kell tartani. A pumpa ismételt felírhatósága feltételekhez kötött, alkalmazása nem végleges!

A betegek maximális alkalmazkodása elvárt követelmény!

Akinek HbA1c-értéke 8 százalék feletti a 4. év végén, új pumpát nem kaphat, de ha az eszköz tovább működik, tovább lehet használni, ugyanis a szerelékeket változatlanul felírhatja a pumpacentrum kezelőorvosa. A pumpa pedig rendszerint működik, hiszen a 4 éves kihordási idő csak a garanciális cserére vonatkozik. Ha 4 éven belül elromlik a pumpa, a forgalmazó kicseréli, a 4. év után esetlegesen elromlott pumpát már nem tudják cserélni. Ha megfelelő kezelés mellett a kellő szintre csökken az érték, fél év múlva újabb pumpát lehet felíratni.

A másik fontos téma a 18. életévet éppen meghaladó betegek részére történő pumpafelírás szabályának kérdése. Az eddigi szabályok szerint minden 18. életévét betöltött személy a felnőttgyógyászat rendszerébe került át.

Gyermek-pumpacentrumok Magyarországon

0–18 éves betegek ellátását végző intézmények (forrás: http://diabet.hu):

  1. Békés Megyei Képviselő-testület Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztálya, Gyula
  2. Borsod-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc
  3. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen
  4. Fejér Megyei Szent György Kórház, Székesfehérvár
  5. Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórház, Budapest
  6. Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Budai Egyesített Kórházai, Budapest
  7. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Erzsébet Kórház-Rendelőintézet, Csecsemő- és Gyermekosztály, Hódmezővásárhely
  8. Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft., Gyermekosztály, Nyíregyháza
  9. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr
  10. Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Gyermekgyógyászati Klinika, Pécs
  11. Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
  12. Semmelweis Kórház, Kiskunhalas
  13. Szegedi Tudományegyetem, Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ, Szeged
  14. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Gyermekdiabetológia, Veszprém

Javaslatunkra, az OEP hajlandó lesz – kivételes esetről lévén szó – az eddig érvényes rendelet eléggé bonyolult jogi módosítására. Figyelembe veszik, hogy a gyermekgyógyász által kezelt betegnek ne kelljen egy addig általa ismeretlen világba – a felnőttek orvosi ellátásába – pillanatok alatt átkerülnie. Lehetővé fogják tenni, hogy legalább a középiskola befejezéséig továbbra is a korábbi gyermekgyógyász kezelése alatt álljon a fiatal cukorbeteg, de természetesen ekkor már a felnőttekre vonatkozó, ún. normatív, tehát 80 százalékos támogatottság (pumpa + szerelékre vonatkozóan) mellett. A 18 éves kor ugyanis fontos határpont az OEP által finanszírozott kezelések terén.

Fontos tény, hogy az OEP azt várja el a cukorbetegek kezelése során, hogy olyan adatbázis jöjjön létre, amely alapján jól követhető, átlátható a betegek eredményes kezelése, mert az OEP azokat támogatja – jelentős összeggel –, akik sikeresen használják a pumpát. Ennek egyik módja a pumpacentrumok által vezetett regiszter, amelybe a betegek adatai, eredményei kerülnek be. Itt jól követhető az eredményesség, azaz a HbA1c-érték, a vércukor ingadozása, a hipoglikémiák száma stb.

Dr. Kautzky László: Kandidátus, címzetes egyetemi docens. A Diabetologia Hungarica c. szakmai lap olvasószerkesztője. Megalakulása óta elnöke az Alapítvány a Diabetológiai Szakápolóképzésért alapítványnak. A hazai inzulinpumpa-program országos koordinátora 1999 óta. Több szakmai könyv társszerzője.

Alapítvány a cukorbetegek kezelésének támogatására

Új fontos információ, hogy létrejött a közhasznú „Alapítvány a cukorbetegek kezelésének támogatására”, amelynek célja az anyagilag rászoruló cukorbetegek – családi helyzetétől függő – támogatása a pumpához, illetve a glukométer használatához nyújtott anyagi segítséggel, ugyanis kiderült, hogy sok rászoruló beteg anyagi okok miatt nem tudja vállalni a pumpaköltség önrészének kifizetését. Az Alapítvány Budapesten, Pest, Bács-Kiskun és Fejér megyében élő rászoruló cukorbetegek anyagi segítségére szolgál. Jelenleg várjuk a támogatók jelentkezését.

Számlaszám: 12010116-01289018-00100004, adószám: 18222717-1-41
Levelezési cím: 1277 Budapest, 23-as Posta, Pf. 45
Kuratóriumi tagok: dr. Kautzky László alapító, dr. Kis János elnök, dr. Grósz Andrea, dr. Blatniczky László, dr. Borda Ferenc, dr. Pátkay József
Ellenőrző bizottság: Simsik József, dr. Gosztonyi Zsuzsa, dr. Siller Imre

Kérjük a kedves fiatal olvasókat, és rajtuk keresztül szüleiket, ha ismeretségi körükben van olyan vállalkozó, cég, segélyszervezet, amely hajlandó adakozni a rászorulóknak ezen közhasznú alapítvány javára, keressen meg bennünket a drkautzkykautzky@gmail.com e-mail-címen.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!