Kicsák Marian

Szabad-e nassolni?

Bevezetőként szeretném azt a véleményem leírni, miszerint a gyermek étkezését a szülő irányítja alapvetően, még serdülőkorban is. De a gyermeknek lehet választási lehetőségeket adni az étkezés kapcsán is, ugyanúgy, mint az élet más területein.

Azt, hogy zoknit kell felhúzni, mert hűvös az idő, a szülő mondja meg. De hogy kék vagy barna, rózsaszínű vagy piros legyen, a gyermek maga döntheti el, választhatja ki.

Hasonlóképpen az étkezésnél is be lehet, be kell vonni a gyermeket a döntésekbe, ahogy nő. Például, hogy tízóraira gyümölcsöt vagy joghurtot szeretne enni, eldöntheti. A mennyiség persze adott. Ebédre zöldborsó- vagy zöldbabfőzelék készüljön? Talán meg lehet kérdezni a gyereket, a lényeg, hogy főzelék és főzelék között választhat.

Mérlegeljünk együtt! Előbb vonjuk be a gyermeket, majd engedjük, hogy önállóan mérje az élelmiszereket a mérlegen, és számolja ki a szénhidráttartalmakat. Így tapasztalja meg, mi rejlik a számok és a mennyiségek mögött. Ily módon sokat fejlődik a szemmértéke, becslési képessége. Legalább hétvégenként szánjunk időt ilyesfajta gyakorlásra.

Ne engedjük, hogy a kisétkezéseket gyakran különféle sós rágcsálnivalókkal, édességekkel akarja megoldani a gyermek! Éppen ezért ne legyen otthon állandóan rágcsálnivaló és diabetikus édesség (ritkán ezekből is ehet, de csak ritkán és mértékkel)! Azonban mindig gondoskodjunk róla, hogy legyen otthon kedvére való tízórai vagy uzsonnaétel (joghurt, gyümölcs, zöldség, szendvicsnek való).

Általában a nassolásról cukorbeteg fiataloknak

A helyes táplálkozás egyik fontos eleme gyermekkorban és serdülőkorban is a napi többszöri, ötszöri-hatszori étkezés. Azonban ha az étkezés tulajdonképpen folyamatos, naponta nyolcszor, tízszer is csipeget valaki, az már figyelmet érdemel.

Alig vagy túl az ebéden, és már másodszor „látogatsz” ki a konyhába „körülnézni”, hogy mit lehet még enni? Esténként tévénézés közben egy tálka mogyorót majszolgatsz, mert olyan izgalmas a film? Leülsz a számítógép elé és karnyújtásnyira a chipses zacskó? Ismerős szituációk? Valóban éhes vagy hasonló helyzetekben? Vagy előfordul, hogy eszel éhségérzet nélkül is? Nem is törődsz vele, hogy a vércukorszinted közben hogyan változik?

Nassol – mondják kedvesen, torkoskodik – hangzik kicsit sértőbben.

Az első fontos kérdés, mit falatozik, aki nassol. Mogyoró, chips, sütemény, csokoládé, csak néhány a kedvencek közül. Én magam ritkán hallok arról, hogy valaki nassolásként zöldsalátát vagy nyers zöldséget, pl. sárgarépát enne.

Megfigyelhető, hogy a nassoló gyakorta éhségérzet nélkül is eszik. Vagy hogy a nassolás bizonyos élethelyzetekhez kötődik. Van, aki többet és többször nassol ha fáradt, vagy csak unatkozik és nincs kedve semmihez. Azután ott vannak a csábító reklámok, ezek is kedveznek a nassolásnak. Egy jól elkészített reklámfilm vagy óriásplakát szinte csábít a fogyasztásra.

Létezik-e indokolt nassolás?

Amennyiben étkezés után még éhes vagy, akkor talán az az egyszerű ok, hogy a szervezetednek nagyobb mennyiségű ételre van szüksége, mint amennyit megettél. A szervezet szükségletét persze nem szabad összetéveszteni az igényekkel, az óhajokkal: például, ha a szervezetednek szüksége van 2 szelet kenyérre, de te 3 szeletet is meg tudnál enni.

Ahhoz, hogy korrekten válaszolni lehessen arra, hogy elég-e a megevett táplálék számodra, érdemes étrendi feljegyzést készíteni. Egy héten át fel kell jegyezni minden elfogyasztott ételt és italt. Szerintem ez nem ismeretlen feladat egy cukorbeteg számára. A dietetikus vagy a kezelőorvos már biztosan kért ilyen étrendi felírást. Ezután ki kell számolni a napi táplálék energia- és szénhidráttartalmát. Amennyiben az energia- és/vagy a szénhidrátbevitel nem éri el a kezelőorvos által javasolt értékeket, nem csoda, ha éhes vagy.

Fontos a tápláló reggeli!

Az éjszakai pihenés, „koplalás” után az első étkezés tartalmazzon kellő mennyiségű szénhidrátot. Így segíthetjük, hogy a szervezet „üzemképes” legyen. A szükséges energia körülbelül egynegyedét ajánlatos reggelire elfogyasztani. A reggeli tartalmazzon gabonaféléket (barna kenyeret vagy natúr müzlit), kevés gyümölcsöt vagy cukrozatlan gyümölcslevet, esetleg tejet vagy joghurtot.

S.O.S! Mit lehet tenni?

Kerülni kell azokat az élethelyzeteket, ahol nagy a kísértés a nassolásra! Ez ne jelentse azt, hogy ritkábbá válnak a baráti, rokoni találkozások, talán csak azt, hogy az együttléthez (beszélgetés, játék, buli) nem kell feltétlenül rágcsálnivalót kínálni. Vagy jelentheti azt is, hogy a társasági program ne legyen minden esetben eszegetés, lehet az valamilyen közösen végzett mozgás (biciklizés, séta, úszás) is. Természetesen, ha az összejövetel az étkezésről (is) szól, az is rendben van, de a kontroll ne csökkenjen ebben az esetben sem! Hiszen a diétát tartani kell! Semmiképpen nem tartozhat a tévénézéshez vagy a számítógép előtt eltöltött időhöz a nassolás. Étkezni étkezési időben, a megfelelő helyen (étkezőasztal) kell!

Nassolhat, aki cukorbeteg?

A diétás szabályokat betartva: igen!

Ellent tudsz állni a „nasinak”? Vagy gyakran úgy érzed, képtelen vagy, de tudod, meddig mehetsz el? Tisztában vagy azzal, hogy mennyiben fogja befolyásolni a vércukorszintet, ha itt-ott bekapsz néhány falatot?

Diabéteszben a kezelés meghatározó tényezője a diétás önbizalom. Ez teszi lehetővé, hogy változó külső feltételek mellett is a kitűzött kezelési célokat tartani lehessen. Fontos, hogy tartsd a diétát, vedd figyelembe, hogy adott étkezésre ("nass-étkezés") mennyi szénhidrátot ehetsz. Helyesen felmérni a helyzetet, majd jó döntést hozni, ez a lényeg.

A dietetikus véleménye

A nassolást, mármint a nassolnivalót be kell építeni az étkezési rendbe. Ez azt jelenti, hogy csak akkor szabad szénhidráttartalmú nassolnivalót enni, amikor éppen étkezési idő van.

Képzeljük el, hogy osztálykirándulásra mentek. Mindent elfogadsz, amivel megkínálnak az utazás során a társaid? Chipset, ropit, mogyorót, sós rágcsálnivalót? Nem lenne éppen szerencsés! Gondold végig, miben állapodtatok meg a doktornővel vagy doktor úrral és a szüleiddel, hogy ilyenkor miből mennyit is ehetsz összesen. Ha például utazás közben van a tízórai ideje, a tízórai szénhidrátmennyiségének megfelelően ehetsz szénhidráttartalmú nassokat.

Hasonló a helyzet, ha a barátod születésnapi ünnepségre hív. A megengedett szénhidráttartalomba be kell számolni a „nasit”

Gondolkodj előre! Tervezd meg, mit falatozol!

Ne nassolj tv-nézés vagy számítógépezés közben!

A nassolás előre megtervezett étkezés legyen!

Mit nassolhatsz?

Cukorban gazdag nassolnivalókat (cukrozott üdítők, édes sütemények) nem ehetsz! A születésnapi tortát megkóstolhatod, ha abba tudod hagyni egy kis falatnyi mennyiség után.

Nassolnivalók:

 • Legjobb választás:
  • nyers zöldség, zöldséges krémes mártogatós
  • gyümölcs
 • Jó választás:
  • natúr müzli, buláta, korpovit keksz, sajtos pogácsa, korpás pogácsa
  • kevés olajos mag (elsősorban dió)
 • Ritkán:
  • majonézes saláták
  • diabetikus édességek (jégkém, sütemény, édes kekszek)
  • chipsek, pattogatott kukorica, sós rágcsálnivalók

Milyen üdítőitalokat fogyaszthatsz otthon vagy baráti bulikon? A mesterséges édesítőszerrel édesített szénsavas üdítőkből maximum 1-2 pohárral. Diétás gyümölcslevekből 1 pohárnyi mennyiséget.

Mikor nassolhatsz?

Amennyiben a vércukorszint optimális, és nassolás után sem emelkedik meg számottevően, mert éppen étkezési idő van (pl. uzsonnaidő). Esetleg nassolásra (tulajdonképpen plusz szénhidrátbevitelre) van szükség ahhoz, hogy a vércukorszint megfelelő legyen. Ilyen szituáció lehet például egy kerékpározást követő fagylaltozás.

Magas vércukorszint esetén azonban mindaddig kerülni kell mindenféle táplálékot, amíg az az elfogadható szintre nem csökken. Nassolni, étkezni mindaddig nem szabad!

Mennyit nassolhatsz?

A nassolnivalók lehetnek energiában szegény és energiában gazdag táplálékok. Az energiában gazdag élelmiszerekből minél kevesebbet egyél! Olajos magvakból egyszerre egy zárt maréknyi mennyiséget (dió, mogyoró, mandula, napraforgómag). Chipsből egy kis tálkányit (kompótos tálka).

Energiában szegény, egészséges nassolnivalókból, mint amilyenek a zöldségek és a gyümölcsök egyszerre akár 15–20 dkg-ot is lehet enni. Azonban a gyümölcsöknél figyelembe kell venni a szénhidráttartalmukat.

Nassolás otthon

 • Készíts joghurtból zöldfűszerekkel öntetet. Ebbe felszeletelt zöldségféléket mártogathatsz. Ez lehet sárgarépa, retek, kígyóuborka, zellerszár, édeskömény, zöldpaprika, kaliforniai paprika. Itt vércukoremelő hatása csak a kevés joghurtnak van.
 • Mérj ki sós rágcsálnivalókból – pl. sós keksz, chips – 25 g-ot (2,5 dkg) mérlegen. Ez körülbelül 1 adagnyi mennyiség. Ennek a szénhidráttartalma 12–14 g. (Az élelmiszer csomagolásán a pontos szénhidráttartalmat megtalálhatod). A mérés arra is jó, hogy baráti társaságban is fogod tudni, mennyi az a 25 g sós keksz vagy chips.
 • Natúr pattogatott kukoricából legfeljebb 1 csészényi mennyiséget ehetsz meg egy-egy alkalommal. Mérd meg a súlyát, és számold ki a szénhidráttartalmát (ez is kb. 15 g szénhidrátot jelent).
 • Egy maréknyi dióféle (kevés szénhidrátot tartalmaz).
 • Egy tálka gyümölcs (előtte mérd meg a súlyát, és számold ki a szénhidráttartalmát).

Nassolás társaságban

 • Sós rágcsálnivaló kb. 25 g.
 • Egy csészényi pattogatott kukorica (otthon már korábban kimérted, hogy az mennyi szénhidrátot jelent. Ha sokszor gyakoroltad a mérést, most tudni fogod, hogy mennyit ehetsz meg belőle.)
 • Egy tálka gyümölcs.
 • Egy maréknyi olajos mag (dió, mogyoró, mandula).
 • Egy gombóc fagylalt.
 • Egy-két kockányi csokoládé (nézd meg a csomagoláson, az mennyi szénhidrátot jelent).

Zöldséges krémes mártogatós

Végezetül megadom az egyik általam javasolt nasi receptjét.

Hozzávalók 4 személyre (tisztított alapanyagok): 5 dkg kígyóuborka, 0,5 csokor petrezselyemzöld, fél csokor metélőhagyma, 10 dkg camembert sajt, 10 dkg zsírszegény túró, 10 dkg vajkrém, 0,5 dl joghurt, só, őrölt bors, 40 dkg friss zöldség (sárgarépa, édeskömény, cikória, retek, kígyóuborka, kaliforniai paprika).

Elkészítés: az 5 dkg-nyi meghámozott uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A zöldfűszereket megmossuk, majd apróra vágjuk. A camembert sajtot villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a vajkrémet és a joghurtot, ezután botmixerrel krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket és a lereszelt uborkát, kevés sóval, borssal ízesítjük. Jól összekeverjük, és egy tálkába szedjük. A megtisztított, megmosott zöldségeket hasábokra vágjuk. Ezt mártogatjuk a zöldséges krémbe.

Az étkezés szénhidráttartalmától függően pirítós kenyér vagy korpovit keksz is mártogatható a zöldségkrémbe.

Egy adag energia- és tápanyagtartalma: energia: 219 kcal; fehérje: 11 g; zsír: 16 g; szénhidrát: 5 g.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!