Hírlevelek

2016.09.30. Sztívia – kis növény, nagy lehetőségek

Sztívia – kis növény, nagy lehetőségek

A sztívia vagy más néven jázminpakóca Dél-Amerikából, Paraguay területéről származik. Őshazájában több mint 200 évvel ezelőtt először az őslakosok fogyasztották, akik a növény leveleit használták édesítésre, vagy egyszerűen csak azok édes íze miatt rágták a leveleket.
A ma világszerte több ezer élelmiszerben és italban fellelhető édesítőszer a növény levele édes ízű összetevőinek, az úgynevezett szteviol glikozidoknak a nagy tisztaságú, magas koncentrációjú kivonata.
Újdonságként a tavalyi év decemberében vált használhatóvá az Európai Unióban egy új sztíviaösszetevő, a Reb M, amelynek utóíze társaitól eltérő módon kevésbé kesernyés, s így új távlatokat nyithat az édesítő alkalmazásának, és új rajongókat szerezhet a jázminpakócának.

Néhány receptötlet sztíviával

Neked van kedvenc recepted? Játékunkban a legjobb sztíviával készült recepteknek a Coca-Cola Magyarország különdíjat ajánlott fel.

Még néhány napig tart a játék – Gyűlnek a legkedveltebb receptek

Már számos fényképes leírás érkezett felhívásunkra, s továbbra is játékra hívunk mindenkit, diabéteszeseket és egészségeseket, laikusokat és szakembereket (dietetikusokat, szakápolókat, egészségügyi dolgozókat) egyaránt. Töltsd fel vagy küldd el kedvenc ételeid leírását, amiket – dietetikusi kontroll után – közreadunk Receptsarok kiadványunkban!

A játék részletei

Szemétügy!

A Diabetes lap Facebook-közösségéhez érkezett egy kérdés, amely a lap létezése óta (27 éve!) rendszeresen fel-felmerül: „A cukorbetegek egy olyan problémájával találkoztam, amely eddig nem okozott gondot. Az inzulinok elhasznált patronját eddig a patikában leadhattam, de most közölték, hogy nem veszik át. Így nem tudom, mit lehet vele kezdeni. A háztartási hulladékba nem akarom bedobni. Ha tudnak segíteni, megköszönöm.”

Szakértőnk válasza és további érdekes cikkek a Diabetes jövő héten megjelenő számában:

Lapunk még megrendelhető: kattintás után!

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!