Hírlevelek

2012.05.16. Előkészítés alatt a Diabetes 2012/3. száma

Őszintén az analóg inzulinok kiemelt támogatásával kapcsolatos „8,0%-os rendeletről”

Az egyes készítmények kiemelt, illetve emelt támogatásának szabályozását összefoglaló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításával kapcsolatban kiadott 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet a laikus írott és elektronikus média egészségügyi kérdésekben korábban soha sem tapasztalt mértékű érdeklődését - a többség hangvételét tekintve támadását - keltette. A sajtóvisszhang eljutott a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) illetékeseihez is, akik a Magyar Diabetes Társasághoz (MDT) írt levelükben – nyilvánvalóan téves információk alapján - az analóg inzulinokkal kezelt, „nem kellően együttműködő” cukorbetegek „megbüntetése” miatti aggodalmukat jelezték.

Itt az ideje, hogy mindezen kérdésekről őszintén beszéljünk, szigorúan szakmai elvek mentén haladva. Legelőször is, vizsgáljuk meg, indokolt-e minden esetben analóg inzulinokkal felépített intenzív inzulinkezelést (ICT) alkalmazni. Megvalósítja-e az ICT lényegét a napi többszöri inzulinadás?

A Magyar Diabetes Társaság részletes tájékoztatója már itt olvasható honlapunkon.

Forradalmi technológia a szemészeti szűrővizsgálatokban

Elsőként Veszprémben helyezték üzembe azt a legmodernebb műszert, mellyel néhány perc alatt optikában elvégezhető a cukorbetegek számára évente indokolt szűrővizsgálat. Az úgynevezett funduskamera néhány perc alatt több felvételt is készít a szemfenékről. A felvételeket a Semmelweis Egyetemen értékelik, majd tíz évig tárolják. Így a rendszeres vizsgálati eredmények a kezelőorvosok számára bármikor elérhető. A Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt. és a Szemorvostársaság országos szűrőhálózatot épített ki. Az országban összesen tíz helyen lesz elérhető a gyors és precíz vizsgálat az új műszerrel.

Együtt erősebbek vagyunk 2010-2013

Folytatódik lapunk sorozata, így jelen számunkban is olvashatnak olyan szakmai cikket, ami a honlapunkon megtalálható videó formájában: Dr. Kautzky László: Az inzulinpumpa-kezelés

Játszanak velünk: töltsék ki a cikkhez tartozó tesztlapot.

Változás! Az idei évtől a tesztlapot nem mellékeljük a Diabetes nyomtatott kiadványhoz, azonban továbbra is kitölthető honlapunkon, ahol a klubok letölthető és nyomtatható PDF formátumban is megtalálják foglalkozásaikhoz.

Személyi jövedelemadó 1%

Kérjük személyi jövedelemadójának 1 százalékával támogassa alapítványunkat!

Támogatásával nagymértékben hozzájárul a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez.

Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása;  páciensoktatási programok; orvosok és nővérek továbbképzése; a cukorbetegség prevenciója.

Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém - Adószám: 19260192-2-19

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!