Hírlevelek

2020.04.28. Diabetes – élet a járványban

Hogyan tartsuk egyensúlyban a diabéteszt betegség idején?

A betegség során felszabaduló hormonok emelik a vércukorszintet, és ezzel egy időben az inzulin is nehezebben tudja kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását. Betegségek idején több inzulinra lehet szükség az emelkedett vércukorszint miatt akkor is, ha a beteg nem tud úgy táplálkozni vagy inni, mint általában.

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) iránymutatása cukorbetegek részére elérhető: kattintás után

Megjelent Diabetes magazinunk legfrissebb száma a koronavírusról, a karanténról szóló összeállításunkkal.

További cikkeink:

Magazinunkat postacímedre is megrendelheted.

DiabPONT – A CEOSZ online adása

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) valamennyi tagszervezetével együtt ebben a megváltozott környezetben is igyekszik rendszeresen támogatást nyújtani a diabétesszel élők számára, akiknek most fokozottan szükségük van a segítségre, törődésre, támogatásra. Ennek érdekében hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken 16.00-tól videóadásban jelentkeznek, amelyeken keresztül számos, a cukorbetegeket érintő témával foglalkoznak kiváló szakemberek közreműködésével.

Az online adásokat valamennyi CEOSZ tagszervezeti tag ingyenesen megtekintheti. Azok a cukorbetegek, akik nem egyesületi tagok vagy egyesületük nem CEOSZ tagszervezet, önálló személyként is beléphetnek a szervezetbe. A belépési szándékot az iroda@ceosz.hu e-mail címen lehet jelezni. Részletes tájékoztatás a CEOSZ honlapján.

Dcont® eNAPLÓ – tartsuk a szintet otthon, biztonságban!

A koronavírus-járvány következtében kialakult rendkívüli helyzet mindannyiunkat próba elé állít, saját egészségünk és környezetünk védelmében is fontos minimálisra szorítani a társas érintkezéseink számát. Az otthon töltött napok a cukorbetegek számára még nagyobb kihívást jelentenek, hiszen a diabétesz kezelésében elengedhetetlen a megfelelő diéta, az optimális fizikai aktivitás, mindenekelőtt pedig a folyamatos és akkurátus orvos-beteg kommunikáció. Utóbbi támogatására hozta létre a 77 Elektronika Kft. 2010-ben a Dcont® eNAPLÓ internetes rendszert és a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást (Android és iOs eszközökön is), ami ingyen elérhető mind a cukorbetegek, mind az őket kezelő szakemberek számára.

Az eNAPLÓ most minden eddiginél fontosabb támogatást nyújt a mindennapokban: a betegek online rögzíthetik vércukor-adataikat, az elfogyasztott szénhidrátmennyiséget, a bevitt inzulin mennyiségét, valamint az általuk végzett fizikai aktivitást. Ezek a tényezők mind-mind hatással vannak a vércukorszint alakulására. Az adatokat a Dcont® eNAPLÓ rendszerben átlátható táblázatok és könnyen értelmezhető grafikonok formájában is megtekinthetik a cukorbetegek, a legfontosabb lépés pedig ezután következik: lehetőségük van az információkat megosztani kezelőorvosukkal, aki így naprakészen és biztonságosan segíthet a megfelelő terápia folytatásában.

További információk a Dcont® eNAPLÓ honlapján.

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!

Személyi jövedelemadó 1%

Kérjük személyi jövedelemadód 1 százalékával támogasd alapítványunkat! Támogatásoddal nagymértékben hozzájárulsz a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez. Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása; páciensoktatási programok; orvosok és nővérek továbbképzése; a cukorbetegség prevenciója.

Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém – Adószám: 19260192-2-19