2024.05.16. Botra fel! 2024 – ingyenes nordic walking program
Botra fel! 2024 – ingyenes nordic walking program
Májusban megmozdul az ország! A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) már 6. alkalommal szervez országszerte több helyszínen is nordic walking túrát. Ez idén sincs másként: május 25-én az ország 20 pontján várják a CEOSZ tagszervezetei az érdeklődőket.
Hogy miért érdemes csatlakozni?
A minden korosztály számára élvezetes és hatékony, egyszerűen elsajátítható mozgásforma mellett ingyenes egészségügyi vizsgálatok révén a csatlakozók személyesen is meggyőződhetnek az intenzív testmozgás jótékony hatásairól: vércukor- és vérnyomásértékeiket a program előtt és után megmérethetik, de a helyszíneken a haskörfogat mérésére és a BMI számítására is lehetőséget biztosítanak. Emellett 1000 példány talál majd gazdára a résztvevők között a Sláger TV műsora alapján készült „Életöröm – ínyenc receptek cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak” című receptkönyvből.
A programon való részvétel ingyenes, regisztrálni pedig a Botra fel! hivatalos weboldalán lehet, ahol a túrák pontos helyszínei és a kezdési időpontok is megtalálhatók.
Csatlakozz a Botra fel! NYEREMÉNYJÁTÉKHOZ!
Örömmel jelentjük be különleges nyereményjátékunkat a Botra fel! eseményünk kapcsán. Mit kell tenned? Oszd meg az eseményt, és nyerj fantasztikus ajándékokat:
- 10 db Király Nóra: Életöröm – ínyenc receptek cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak című könyv,
- 5 db "Botra fel!" póló hátizsákkal és haskörfogatmérő BMI kalkulátorral.
A játék 2024.05.15-től 2024.05.25-ig tart, összesen 15 szerencsés nyertes kerül kisorsolásra!
A részletes játékszabályzat a következő linken érhető el: https://bit.ly/3V2LF8B
Ne hagyd ki ezt a remek lehetőséget, nyerd meg ezeket a nagyszerű ajándékokat! Oszd meg az eseményt, és csatlakozz valamelyik nordic walking túránkhoz!
Miért olyan jótékony a mediterrán diéta?
Egy, az 1950-es években hét nagy országban végzett kutatás világított rá arra, hogy a mediterrán térség országaiban relatíve jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, ami összefüggést mutat az adott országra jellemző étrenddel. Az Olaszországban és Görögországban talált étkezési mintát ma „mediterrán diétának” hívjuk. Később számos jelentős kutatás is megerősítette a mediterrán étrend egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Jelenleg nincs más táplálkozási minta, amely hasonlóan alátámasztott klinikai bizonyítékokkal rendelkezne az egészséges életmód és a szív- és érrendszeri problémák megelőzése terén.
Míg korábban az egészséges étrendre vonatkozó ajánlások középpontjában főként az össz-zsírbevitel és a telített zsírsavbevitel csökkentése állt, a mediterrán diétához kapcsolódó ismeretek némileg árnyalták ezt a képet. Szemléletváltozás akkor következett be, mikor egy tanulmány igazolta, hogy a mediterrán étrend, amely gyakran nem zsírszegény és a fő zsírbeviteli forrása az extraszűz olívaolaj, a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésében hatékonyabb, mint az alacsony zsírtartalmú étrend.
A mediterrán diéta jellemzője a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a teljes értékű gabonafélék és hüvelyesek gyakori étrendbe illesztése, a gyakori halfogyasztás, az extraszűz olívaolaj mindennapos alkalmazása, az olajos magvak gyakori jelenléte az étrendben, fűszernövények használata, a mértékletes vöröshús- és a mérsékelt vagy alacsony tejtermékfogyasztás és az étkezéshez kapcsolódó, kis mennyiségű vörösbor.
A vizsgálatok pozitív eredményei alapján tanácsos, hogy a nem mediterrán országokban élők is a mediterrán stílusú étrend irányába változtassák meg étkezési szokásaikat. Ezt lehet rugalmasan kezelni, de a helyes étrendnek minden hagyományos összetevőt tartalmaznia kell. Ugyanakkor hangsúlyozni kell a hagyományos mediterrán diéta koncepciójával teljesen ellentétes élelmiszerek jelentős csökkentését vagy akár teljes elkerülését. A hagyományos mediterrán diéta megfelelő bevezetése a nem mediterrán országokban elkerülhetetlenné teszi az extraszűz olívaolaj használatát étrendi zsiradékként, valamint megköveteli a vörös hús és húskészítmények, valamint a feldolgozott élelmiszerek alacsony fogyasztását, amelyek telített zsírsavakban és cukrokban (hozzáadott cukor) gazdagok, vagy akár ezek teljes kerülését.
A teljes cikket, és ehhez hasonló érdekes témákat találsz a Diabetes magazin 2024/2. számában. Ha még nem vagy előfizetőnk, de olvasnál a fentiekhez hasonló témákban, várunk szeretettel! Részletek és előfizetés a diabetes.hu weboldalon.
Személyi jövedelemadó 1%
Kérjük személyi jövedelemadód 1 százalékával támogasd alapítványunkat! Támogatásoddal nagymértékben hozzájárulsz a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez. Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása; páciensoktatási programok; orvosok és nővérek továbbképzése; a cukorbetegség prevenciója.
Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém – Adószám: 19260192-2-19
Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!
Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!