Hírlevelek

2021.10.04. A változás rajtunk is múlik

A változás rajtunk is múlik

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kutatása a Magyar Diabetes Társaság szakmai támogatásával

Megváltozott az életünk. Az elmúlt másfél évben nagyot fordult a világ és a COVID-nak köszönhetően számtalan váratlan helyzetben kellett mindannyiunknak helyt állnunk, megoldásokat találnunk, problémákat kezelnünk. Rengeteg, eddig jól működő, megszokott gyakorlat hirtelen megszűnt, és helyettük korábban soha nem használt, ismeretlen eszköz, módszer és technika kéretlenül tolakodott be a mindennapjainkba. Az elején talán próbáltunk ellenállni, remélni, hogy nem tart sokáig és jön a visszarendeződés, de aztán be kellett látnunk, hogy a dolgok visszafordíthatatlanul megváltoztak. Ez persze nem feltétlenül mindig rossz, de az biztos, hogy sokszor kényelmetlen, szokatlan és rákényszerít bennünket arra, hogy folyamatosan új dolgokat tanuljunk meg akkor is, ha éppen nincs kedvünk hozzá.

Megváltozott az életünk, ám rajtunk múlik, hogy a legtöbbet és legjobbat tudjuk-e kihozni belőle. Ehhez arra is szükség van, hogy megoszthassuk tapasztalatainkat, véleményünket az elmúlt időszakban megélt különböző eseményekkel kapcsolatban, hiszen csak így lesz esély arra, hogy a legoptimálisabb gyakorlatok működjenek a mindennapokban. Különösen fontos ez a beteg és az egészségügy viszonylatában.

Az orvos-beteg találkozások száma jelentősen lecsökkent a pandémia miatt, és egy új kapcsolati forma kialakulása kezdődött meg, amit telemedicinának is szokás nevezni. Azonban, mint minden újdonság, ez is számos kérdést, bizonytalanságot és problémát okoz úgy a betegek, mint a szakemberek körében. Annak érdekében, hogy személyes találkozás nélkül is megfelelő egészségügyi ellátást lehessen biztosítani, nélkülözhetetlen a telemedicina működésének minden részletre kiterjedő átgondolása és kidolgozása. Ehhez pedig egyaránt szükség van a betegek és a szakemberek tapasztalatainak feltérképezésére.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) rendkívül fontosnak tartja, hogy a diabétesszel élők a kezelésükben közreműködő valamennyi szakemberrel együtt a leghatékonyabb módon tudjanak együttműködni a megfelelő ellátás biztosítása céljából. Az elmúlt időszak tapasztalatait, módszereit, megoldásait szeretnénk összegyűjteni, elemezni és a döntéshozók számára segítséget nyújtani a legoptimálisabb gyakorlat kidolgozásához, ezért a CEOSZ a Magyar Diabetes Társaság szakmai támogatásával kutatást indít.

Kérjük, ön is töltse ki kérdőívünket, ossza meg velünk tapasztalatait, hiszen nagyon fontos, hogy cukorbetegként a lehető legtöbben hozzájáruljunk válaszainkkal a rólunk szóló és velünk kapcsolatos tények alátámasztásához. Minden egyes beteg válasza közelebb visz a hatékony kezelés és a szakemberekkel való eredményes együttműködés kialakításához, ezért rendkívül értékes számunkra az ön tapasztalata és véleménye!

A kérdőív kitöltéséhez nem kell semmilyen személyes adatot megadnia.

Kitöltöm a kérdőívet

A cukorbetegség és a fertőzések megelőzése

Aktuális témával jelentkezik Dr. Szél Borbála epidemiológus, infekciókontroll és kórházhigiénés szakember október 5-én, kedden, 17 órától a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) DiabPONT online adásában.

Kérdésed van? Tedd fel az előadást követően, az online beszélgetés során!

A DiabPONT online előadásokon a részvétel ingyenes. A CEOSZ tagszervezeti tagok a klubon, egyesületen keresztül csatlakozhatnak. A nem tagok részvételi szándékukat az iroda@ceosz.hu e-mail címen jelezhetik.

Telemedicina, digitalis tanácsadás

Kövezzenek meg nyugodtan, ha nem értenek egyet velem: rajtunk, betegeken is múlik, hogy milyen viszony alakul ki orvosunkkal, milyen érzéssel megyünk a rendelőbe, s különösen, hogy milyen érzésekkel jövünk ki onnan.

Az orvos is ember, mondta dr. Rosta László háziorvos a közelmúltban a CEOSZ DiabPONT Továbbképző programjának egyik keddi beszélgetése során. Mondott még sok egyéb érdekeset is, hogy mit, elolvashatják a Telemedicina színe-visszája című cikkünkben, amely az online térben elhangzott program írott változata.

Ne csak olvassák, de fogadják is meg a doktor úr tanácsát: fel kell készülni az orvosunkkal tervezett beszélgetésre! Ne akkor töprengjünk, milyen gyógyszert is akartunk felíratni, s ne Colombo módjára, a rendelő ajtaján kilépve jusson eszünkbe a legfontosabb kérdés. Létezik egy ősi módszer: írjuk fel egy papírra, mit szeretnénk elmondani, kérdezni, kérni.

De ma már sok technikai segítség közül is válogathatunk. A TájékozottBeteg applikáció az egyik, legújabb ilyen segítség, amelyről szintén részletesen olvashatnak. Érdemes a figyelmünkre egy másik, okostelefonnal is használható, magyar fejlesztés, amely talán az eddigi legkomplexebb segítséget nyújtja, az ALSAD. Szintén mindent megtudhatnak róla összeállításunkban.

A Roche Diabétesz Kliens Programjának ingyenes magyar nyelvű appját szintén érdemes megismerni, használni. Hisznek a telemedicina jövőjében, ahogy arról a Teledoktor című cikkükben olvashatnak.

Korábban nem gondoltuk volna, hogy nemcsak a fiatalok, hanem a cukorbetegek jelentős részét kitevő idősebb korosztály is „beköltözik” a virtuális térbe. Ma már egyre többen, egyre ügyesebben használják a számítógépeket, az okostelefonokat, ehhez nyújt segítséget a Diabetes lapban megjelent cikkösszeállításunk.

Értesüljön első kézből, rendelje meg magazinunkat postacímére!

Kamasz Klub

Szeretnél egy hangulatos, baráti közösség részese lenni? Jelentkezz az októberben induló Kamasz Klubba! A csoporton izgalmas önismereti kérdésekkel fogunk foglalkozni: önmagunkról, kapcsolatainkról, élményekről osztjuk meg egymással érzelmeinket, gondolatainkat egy biztonságos és ítélkezésmentes közegben.
Egy olyan közösségbe hívunk, ahol nem leszel egyedül a problémákkal és ahol az örömödet is megoszthatod másokkal! Ebben a közösségben mindenről őszintén lehet beszélni... vagy nem beszélni. :) Hiszen a csoportban nem kötelező megszólalni, mindenki úgy fejezi ki magát, ahogy tudja, ahogy neki jól esik.

Az alkalmakon különböző izgalmas játékok, kreatív pszichológiai módszerek segítenek majd létrehozni közösen egy olyan felületet, ahol mindenki egyformán fontos, mindenki lehetőséget kap saját személyiségének kibontakozásához. A csoport ingyenes és az ország bármely pontjáról elérhető!

A Nyír-Diabet Egyesület által szervezett esemény 10 alkalmas, október 22-én indul 16:00 órakor és online, Zoom-on lehet csatlakozni! Az első két alkalom nyitott, hogy eldönthessétek, nektek való-e, tetszik-e a csoport. A csoportba szeretettel várunk minden 12 év feletti fiatalt!
Gyertek, jó lesz! :)

A csoporton való részvétel feltételei:

Jelentkezéshez kattints!

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!