Hírlevelek

2020.07.27. Civil Fórum X.

A Diabetes betegtájékoztató lap és az Alapítvány a Cukorbetegekért a Tudomány Kiadó szervezésében idén már 10. alkalommal rendezi meg Civil Fórum nevű programját. A hagyományosan tavaszra szervezett rendezvény a koronavírus-járvány miatt márciusban sajnos elmaradt. A jubileumi eseményre számos újdonsággal és aktualitással várjuk a klubok, egyesületek vezetőit, valamint az érdeklődőket.
... Tovább

2020.06.04. "A koronavírus elleni első csatát megnyertük, de a háborúnak még nincs vége..."

Dr. Kiss Éva belgyógyász, diabetológus tájékoztatója nem csak diabéteszeseknek
... Tovább

2020.05.07. Cukorbetegség és koronavírus-járvány – Frissítve!

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) iránymutatása cukorbetegek részére
... Tovább

2020.04.28. Diabetes – élet a járványban

Megjelent Diabetes magazinunk legfrissebb száma a koronavírusról, a karanténról szóló összeállításunkkal.
... Tovább

2020.04.09. Koronavírus és diabétesz

Március utolsó napjaiban készült magazinunk. Nagyon szeretnénk, ha amikor a papíron megjelenő, „valódi” Diabetes megjelenik, már aktualitását vesztett lenne lapunknak ez az összeállítása, amely a koronavírusról, a karanténról szól. Digitális formában már kivételesen korábban eljutnak olvasóinkhoz cikkeink – a rendkívüli helyzetre való tekintettel mihamarabb megosztjuk azokat.
... Tovább

2020.03.04. Zsírmáj? Gasztroparézis? Ön is érintett lehet.

Betegsége lehetséges szövődményeit most díjmentesen vizsgáljuk! Regisztráljon a levél alján látható linkre kattintva!
... Tovább

2020.02.14. Javaslatkérés Lang Gusztáv-díj adományozására – 2020

A cukorbetegek valamely közösségének megteremtésében, annak működtetésében, a diabétesszel élők oktatásában, életminőségének javításában kiemelkedő eredményeket elérő, Magyarországon élő és tevékenykedő magánszemélynek/civil szervezetnek adományoz évente díjat a Diabetes lap tulajdonosa, az Alapítvány a Cukorbetegekért.
... Tovább

2020.02.07. Civil Fórum X. - regisztráció

A Diabetes betegtájékoztató lap és az Alapítvány a Cukorbetegekért a Tudomány Kiadó szervezésében idén már tizedik alkalommal rendezi meg Civil Fórum nevű programját.
... Tovább

2020.01.06. Diabetes Junior 2020

2020. január 11-én Zalaegerszegen – a korábbi évek hagyományait folytatva – ismét megünnepeljük, hogy a világon elsőként 1922. január 11-én egy életveszélyes ketoacidózisban szenvedő gyermek életét megmentette a szarvasmarha hasnyálmirigyéből előállított és tisztított inzulin. A XV. Országos Gyermekdiabétesz Nap tiszteletére jelenik meg Diabetes betegtájékoztató lapunk 10. Junior különszáma, amit gyermekeknek, fiataloknak és szüleiknek, családjuknak készítettünk. Rengeteg hasznos információ, tudnivaló és érdekesség 132 oldalon.
... Tovább

2019.12.18. Karácsonyi Receptsarok

A Diabetes magazin minden számában – tavaly és idén – egy-egy nagyobb országot vagy régiót jártunk körbe a diabétesz kapcsán. Ezt a kitekintést a konyhában is igyekeztünk megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. Most az év végi ünnepek kapcsán a különböző nemzetek jellegzetes étkeiből válogattunk, színesítendő az állandó karácsonyi repertoárt.
... Tovább

2019.12.06. Kedvenc receptem – a 10 kiválasztott

Kedvenc receptem játékunk felhívására érkezett leírásokból kiválasztottuk a 10 legötletesebbet, december 20-ig lehet szavazni!
... Tovább

2019.11.14. Diabétesz Világnap 2019 – programok

A Diabetes munkatársai szombaton Veszprémben, Budapesten és Székesfehérváron, vasárnap pedig a budapesti Millenárison is várják a látogatókat a Diabetes újság legfrissebb számával.
... Tovább

2019.11.05. Még megakadályozhatod!

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) rendezvénysorozata utolsó idei állomásaihoz érkezik. Keress minket november 9-én, szombaton a Lurdy Rendezvényközpont I. emeletén 9.30–14 óra között és november 16-án, szombaton a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete Világnapján Székesfehérváron a MOL Arénában 9.30-tól! Ingyenes vércukorszintméréssel és egy játékos tudásteszttel várunk mindenkit.
... Tovább

2019.10.31. Újra gyűlnek a jobbnál jobb receptek!

A novemberi Diabétesz Világnap alkalmából ismét játékra hívtunk mindenkit, diabéteszeseket és egészségeseket, laikusokat és szakembereket (dietetikusokat, szakápolókat, egészségügyi dolgozókat) egyaránt. Küldd el kedvenc ételeid leírását, amiket – dietetikusi kontroll után – közreadunk kiadványunkban!
... Tovább

2019.09.05. Ősszel újabb helyszíneken a Cukorbomba

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) rendezvénysorozata újabb állomásaihoz érkezik. Keressenek minket szeptember 7-én, szombaton a Gödöllői Belvárosi Napokon 8–17 óra között és szeptember 8-án, vasárnap a Makói Hagymafesztiválon 10–20 óra között! Ingyenes vércukorszintméréssel és egy játékos tudásteszttel várunk mindenkit.
... Tovább

2019.07.20. Ismét harcban Európa legjobbjai ellen

Kijev ad otthont idén a cukorbetegek futsal Európa-bajnokságának, a DiaEuro 2019-nek, amelyen a korábbi éveknek megfelelően a Hevesi Tamás vezette magyar válogatott is indul. Az ukrán fővárosban vasárnap sorsolnak, a kontinensbajnokság meccseit hétfőtől péntekig rendezik meg.
... Tovább

2019.05.16. Felrobban a Cukorbomba Kaposváron?

Különleges, a diabéteszről informáló, robbanós installációval vár mindenkit a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége Kaposváron május 18-án a Kaposvár Plázában.
... Tovább

2019.05.06. Kezdőknek, haladóknak és profiknak is: programok májusban

Májusban is számos rendezvényt szerveznek diabéteszeseknek. Mindenkinek adott a lehetőség, hogy nagyszerű programokhoz csatlakozzon!
... Tovább

2019.04.30. Megéri a korszerű kezelésekbe invesztálni

– Elégedett vagyok-e? Maradéktalanul soha, de Magyarországon a cukorbetegek ellátása stabil, kiszámítható rendszer keretében működik, és ez igen lényeges dolog. Ahogy az is, hogy olyan korszerű készítmények állnak rendelkezésünkre, amelyek gyakran előbb kerülnek forgalomba nálunk, mint a vezető nyugati államokban, a környező országokhoz képest pedig toronymagasan vezetünk. Interjú Kempler Péter professzorral, a Magyar Diabetes Társaság elnökével a harmincéves Diabetes magazin legújabb számában.
... Tovább

2019.03.27. Civil Fórum IX. - regisztráció

A Diabetes betegtájékoztató lap és az Alapítvány a Cukorbetegekért a Tudomány Kiadó szervezésében idén már kilencedik alkalommal rendezi meg Civil Fórum nevű programját. Különleges alkalom az idei, hiszen 30. éve jelenik meg kiadványunk a diabéteszesek tájékoztatására, ezért a programban idén – terveink szerint – a szakmai előadások mellett a szórakoztatásnak is hangsúlyosabb szerep jut majd.
... Tovább

2019.03.07. Mennyi? Harminc!

Megújult formában, bővebb terjedelemben megjelent a harmincéves Diabetes magazin idei első száma!
... Tovább

2019.02.14. Civil Fórum IX.

A Diabetes betegtájékoztató lap és az Alapítvány a Cukorbetegekért a Tudomány Kiadó szervezésében idén már kilencedik alkalommal rendezi meg Civil Fórum nevű programját. Különleges alkalom az idei, hiszen 30. éve jelenik meg kiadványunk a diabéteszesek tájékoztatására, ezért a programban idén – terveink szerint – a szakmai előadások mellett a szórakoztatásnak is hangsúlyosabb szerep jut majd.
... Tovább

2019.01.10. Diabetes Junior 2019

A XIV. Országos Gyermekdiabétesz Nap tiszteletére jelenik meg Diabetes betegtájékoztató lapunk 9. Junior különszáma, amit gyermekeknek, fiataloknak és szüleiknek, családjuknak készítettünk. Rengeteg hasznos információ, tudnivaló és érdekesség 136 oldalon.
... Tovább

2018.12.20. Karácsonyi témák a diabetes.hu oldalon

Hogyan lehet cukorbetegként, néhány szabályt betartva, a legteljesebb életet élni ünnepnap és a hétköznapokon egyaránt?
... Tovább

2018.11.22. Diabétesz Világnapi programok a hétvégén

A Diabetes munkatársai szombaton a Lurdy Rendezvényközpontban és a Sportos Cukorbetegekért Egyesület – MentaPro Alapítvány programján is várják a látogatókat az új Receptsarok gyűjteménnyel és a Diabetes újság legfrissebb számával.
... Tovább

2018.11.13. Cukorbomba a Diabétesz Világnapon és a 10 legjobb recept

Különleges figyelemfelhívó eseménnyel készül november 14-én a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a Diabétesz Világnapra. Egy „Cukorbombát” helyeznek ki az Örs Vezér terén található ÁRKÁD bevásárlóközpontban, amelynek segítségével a betegséggel kapcsolatos ismereteiket tesztelhetik a vállalkozó kedvűek. A Sanofi támogatásával megvalósuló akció lényege, hogy meghatározott idő alatt kell válaszolni a megadott kérdésekre. Ha a résztvevők helyesen és időben válaszolnak a kérdésekre, akkor megelőzhetik a virtuális „Cukorbomba” felrobbanását. A helyszínen ingyenes vércukorszint-mérésre is lehetőség lesz a 77 Elektronika Kft. támogatásával 11 és 17 óra között.
... Tovább

2018.11.10. Védőoltások és diabétesz

A PRISMA vizsgálat részeként az influenzajárvány ideje alatt a téli időszakban a diabéteszes betegek influenza elleni oltása 59 százalékkal csökkentette az influenzaesetek, 54 százalékkal a kórházi kezelések és 58 százalékkal a halálesetek számát. Védőoltások és diabétesz, valamint további érdekes cikkek a Diabetes magazin legfrissebb számában.
... Tovább

2018.10.30. Receptsarok 2018 – Új kiadvány a Diabetes Világnapra!

Izgalmas ételek és csodálatos fényképek érkeztek idén is felhívásunkra: a rövidesen nyomdába kerülő új gyűjteményünkben a levesektől, salátáktól a főételeken és egytálételeken keresztül a desszertekig mindenféle fogás – sok ínycsiklandó színes fotóval – megjelenik majd. Köszönjük a beküldőknek a fotókat és recepteket!
... Tovább

2018.09.26. Második helyen a diabétesz

Magyarországon 39. alkalommal, augusztus 14. és 19. között rendezték meg a Tour de Hongrie-t, az ország legnagyobb közúti kerékpárversenyét. A 800 kilométeres verseny 5 szakaszból állt, 10 megyét érintett és 100 településen haladt át. Siófoktól indult, Kazincbarcikán zárult, 20 csapat 140 versenyzője vett részt rajta. A verseny magyar történelmében először volt jelen az 1-es típusú cukorbetegekből álló nemzetközi csapat, a Team Novo Nordisk.
... Tovább

2018.09.21. Utolsó pillanatok – ingyenes szűrővizsgálatok cukorbetegeknek

A Synexus Magyarország Kft. felajánlásaként most a Diabetes hírlevelének olvasói EKG-vizsgálattal egybekötött orvosi konzultáción vehetnek részt ingyenesen.
... Tovább

2018.09.11. Újra gyűlnek a jobbnál jobb receptek!

Szeretnéd, ha nyomtatásban megjelenne kedvenc recepted? Küldd el nekünk, és a hűtőszekrényed is feltöltheted!
... Tovább

2018.07.19. DiaEuro 2018 – Szombat este sorsolás

Szombat este a megnyitó keretében csoportokba sorsolják a nemzetek diabéteszválogatottjait Pozsonyban, a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságán. Magyarország tavalyi ezüstérmesként kiemelt, az első mérkőzését az előzetes program alapján július 22-én délelőtt játssza.
... Tovább

2018.07.16. DiaEuro 2018: Egy arany, négy ezüst – lesz újabb arany?

Szombaton sorsolással veszi kezdetét a diabéteszesek ez évi legnagyobb sporteseménye. 2018. július 21. és 29. között már hetedik alkalommal rendezik meg a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságát, hogy bebizonyítsák, a sportban sincs helye a diszkriminációnak. A házigazda idén Szlovákia, a mérkőzéseknek pedig Pozsony ad otthont.
... Tovább

2018.07.09. Minden cukorbeteg számít!

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kutatást szervez a Magyar Diabetes Társaság együttműködésével. Mondja el érzéseit, félelmeit, véleményét a cukorbetegségről, ossza meg a kezeléssel, az egészségügyi ellátással kapcsolatos problémáit, mert minket érdekel, ön mit érez!
... Tovább

2018.05.22. Elindult a Dietaline.hu!

Nagy örömmel és várakozással telve köszöntjük a www.dietaline.hu weboldal indulásának alkalmából. Mérföldkőhöz érkeztünk a tudatos táplálkozás, egészséges ételek, receptek közzétételében, hiszen mostantól nemcsak receptkönyv formájában, hanem az internet nyújtotta megjelenési felületeken is elérhetőek leszünk...
... Tovább

2018.05.07. Szingapúr–Budapest cukorbetegen – 14 000 km biciklivel

Ha belegondolok, hogy amiatt, mert cukorbeteg vagyok, itthon maradtam volna a „biztonságban”, és nem éltem volna végig ezt a majd két évet…! Na neeem! Máshol is biztonság van. Mindenhol. Kórházak és gyógyszertárak is vannak mindenhol. És segítőkész, nyitott, érdeklődő emberek, mindenhol. Életem két legjobb éve volt ez, kétség nem férhet hozzá…
... Tovább

2018.04.10. Ön hallott már a magyar IZIKUM® őstönkölyről?

A tönkölyt őseink étkezés mellett gyógyításra is használták, különleges és értékes beltartalma miatt. Dr. Kalmár Mendel Gergely növénynemesítőnek köszönhetően az IZIKUM® tönköly rendelkezik mindazokkal a különleges tulajdonságokkal, mint a valaha létező ősi gyógyító tönköly.
... Tovább

2018.04.03. Évtizedek diabétesszel

Magyarországon is sokan vannak, akik évtizedek óta élnek együtt a diabétesszel. Szerkesztőségünk 2009 óta vállalja fel a közvetítő szerepet a magyar cukorbetegek és a bostoni Joslin Diabétesz Központ között...
... Tovább

2018.03.14. Diabéteszes búvárrégész – Minden lehetséges

Búvárrégész és 1-es típusú cukorbeteg vagyok. Az időm nagy részét a tengeren vagy a tenger alatt töltöm, kemény fizikai munkát végezve, változékony időbeosztással és rengeteg utazással. Egy cukorbeteg számára ezek nem túl előnyös feltételek, de én minden percét élvezem, és a környezetem segít abban, hogy ne számítson az állapotom az életvitelem szempontjából.
... Tovább

2018.02.02. Hevesi Tamás a Sztárban sztár +1 kicsi döntőjében!

Hevesi Tamás előadóművész – aki maga is 1-es típusú diabéteszes, és a magyar cukorbeteg futsalválogatott edzője – és Horváth Csenge eddig nagyon sikeresen szerepeltek! Segítsük Őket, hogy minél előkelőbb helyen végezhessenek a végső megmérettetésen!
... Tovább

2018.01.31. Mit tudsz a diabéteszről?

Végiglapozva a Diabetes Juniort, sok olyan fiatal és talán már nem annyira fiatal cukorbeteggel ismerkedhettek meg, akik egészségeseket túlszárnyaló eredményeket értek, érnek el életükben. Dani például búvárrégész, a tenger fenekén kutat hajóroncsok, kincsek után. Renáta karácsony előtt tért haza 14 000 kilométeres (!) távol-keleti biciklitúrájáról. Mindketten 1-es típusú diabéteszesek.
... Tovább

2018.01.12. Diabetes Junior 2018

2018. január 13-án Szombathelyen, a korábbi évek hagyományait folytatva, ismét megünnepeljük, hogy a világon elsőként 1922. január 11-én egy életveszélyes ketoacidózisban szenvedő gyermek életét megmentette a szarvasmarha hasnyálmirigyéből előállított és tisztított inzulin.
... Tovább

2017.12.22. Kellemes ünnepeket kívánunk!

Egyetlen ünnepnek sincs olyan varázsa, mint a karácsonynak. A felnőtteket éppúgy elbűvöli, mint a gyermekeket. A karácsony a szeretet, összetartozás, az ajándékozás ünnepe, amikor az otthonokba csend és béke költözik.
... Tovább

2017.12.18. Vércukormérő – Illendő ajándék?

A viselkedési útmutatók nagyon sok példát hoznak: a Közel-Keletre nem szerencsés lovasszobrot, Indiába pedig csikóbőrös kulacsot ajándékozni, de a vércukormérőket illetően nem foglalnak állást. A cukorbetegeket legfeljebb annyiban emlegetik, hogy velük példálóznak a tapintatlan választásról szólva: ne vigyünk diabéteszesnek cukorkát, kopasznak fésűt, bicegőnek görkorcsolyát...
... Tovább

2017.11.24. Roche Magyarország kérdőíves kutatás

Kérjük segítsd partnerünk munkáját a kérdőív kitöltésével! A válaszadást jutalmazzák! A kitöltők között kisorsolnak 3 db Bosch univerzális aprítót.
... Tovább

2017.11.14. Diabétesz Világnap és a 10 legjobb recept

Kedvenc receptem játékunk felhívására érkezett leírásokból kiválasztottuk a 10 legötletesebbet. A Diabétesz Világnap alkalmából elindult a szavazás, voksolni november 30-ig lehet a diabetes.hu facebook közösségben. A szavazók közül 5 személy Dcont® ajándékcsomagot kap!
... Tovább

2017.11.10. Valóra váltott álmok – Cukorbetegen a Himaláján

Erdélyben, Szovátán születtem, mindig csodáltam A Hegyeket. Hatéves koromban lettem 1-es típusú cukorbeteg. Már akkor eldöntöttem, hogy valóra váltom sok-sok álmomat, orvos leszek, világot járok és megnézem A Nagy Hegyeket. A Himaláját!
... Tovább

2017.11.08. Diabétesz Világnap 2017.

Számos előadással, szűrésekkel, izgalmas programokkal várják a cukorbetegeket és minden érdeklődőt a következő helyszíneken. A Diabetes munkatársai szombaton a CBE rendezvényén a Lurdy Házban és vasárnap az Egy Csepp Világnapon várják a látogatókat az új Receptsarok gyűjteménnyel és a Diabetes/Hypertonia lapok jövő évi előfizetési lehetőségeivel.
... Tovább

2017.09.08. Étrendi ajánlások 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek

Mitől jó egy étrend? Mire kell figyelni összeállításánál? Milyen az egyénre szabott étrend? Kicsák Marian előadásai röviden összefoglalják a legfontosabb tudnivalókat.
... Tovább

2017.08.03. Van egy szakácskönyvbe való, bevált, kedvenc recepted?

Kedvenc receptem felhívás – Kánikula és vérnyomás – DiaEuro 2017 végeredmény – Programajánlatok
... Tovább

2017.07.21. DiaEuro 2017: Magyarország sorozatban ötödször döntős!

A cukorbetegek magyar futsalválogatottja 3–1-re legyőzte Szlovéniát a Bukarestben zajló Európa-bajnokságon, így története során ötödik alkalommal bejutott a döntőbe.
... Tovább

2017.07.17. Elkezdődött a DiaEuro 2017 Bukarestben

A Hevesi Tamás vezette magyar válogatott Portugália és Macedónia mellett a D-csoportban kapott helyet a vasárnapi sorsoláson. A csapat magyar idő szerint hétfő négy órakor vívja első meccsét, méghozzá Portugália ellen. A csoportokból az első két helyezett jut tovább a kieséses szakaszba.
... Tovább

2017.07.14. DiaEuro 2017 – Vasárnap este sorsolás

Vasárnap este a megnyitó keretében csoportokba sorsolják a nemzetek diabéteszválogatottjait Bukarestben, a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságán. Magyarország tavalyi ezüstérmesként kiemelt, az első mérkőzését az előzetes program alapján július 17-én kora délután játssza.
... Tovább

2017.07.07. DiaEuro 2017: A magyar csapatot ismét a döntőbe várják

Tíz nap múlva kezdődik a diabéteszesek ez évi legnagyobb sporteseménye. 2017. július 16. és 23. között hatodik alkalommal rendezik meg a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságát, hogy bebizonyítsák, a sportban sincs helye a diszkriminációnak. A házigazda Románia, a mérkőzéseknek pedig Bukarest ad majd otthont.
... Tovább

2017.06.30. Tilla és a diabétesz

Till Attilát egy kisfilm rendezésére kérték fel, amely diabéteszes gyermekek szereplésével hívja fel a figyelmet arra, hogy cukorbetegen is lehet teljes életet élni. A gyerekek igazi színpadon, az egyedileg nekik, velük készített díszletek között játszották el álmaik szerepét, saját jövőbeli énjüket.
... Tovább

2017.05.15. Civil Fórum előadások

Közel 50 klub és egyesület vezetőinek részvételével került idén hetedik alkalommal megrendezésre a Civil Fórum. A fórumon elhangzott előadásokat az év során a Diabetes betegtájékoztató lapban közöljük, ezzel párhuzamosan a diabetes.hu oldalon is elérhetők lesznek.
... Tovább

2017.05.03. Botra fel! – Séta a cukorbetegekért

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének szervezésében 2017. május 6-án, szombaton nordic walking oktatással egybekötött séta indul az alábbi helyszíneken, időpontokban:
... Tovább

2017.04.24. DiaEuro 2017 – Magyar Cukorbeteg Futsalválogatott

Diabéteszes vagy és szereted a focit? Most itt a lehetőség arra, hogy magyar válogatott lehess! Magyarország Hevesi Tamás szakmai irányítása mellett óriási bravúrral aranyérmet szerzett Horvátországban 2013-ban, majd háromszor is ezüstérmesként végzett a következő években!
... Tovább

2017.04.03. Minden, amit tudni szeretnél a diabéteszről...

Pontosan mi is a cukorbetegség és milyen típusai vannak? Mi az egyre többet hallott prediabétesz? Mi a kezelés célja és az egyéni HbA1c-célérték? Mi a különbség az 1-es és 2-es típusú diabétesz étrendje között? Most szombaton kiváló szakmai előadások adnak feleletet a Civil Fórumon, a részletes program már megtekinthető közösségi oldalunkon.
... Tovább

2017.03.09. Tavasz és testmozgás – A közösség mozgatóereje

A diabéteszesek számára különösen fontos az anyagcsere-egyensúlyhoz a testmozgás. Aki tud, fusson! A Sportos Cukorbetegek Egyesülete ismét a Vivicittára, a városvédő félmaratonra invitál a Diabetes ma megjelent számában. Akinek a futás kicsit gyors és nagyon nehéz, csatlakozzon a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének a nordic walkingos kezdeményezéséhez.
... Tovább

2017.02.17. Ingyenes szűrővizsgálatok cukorbetegeknek

A Synexus Magyarország Kft. felajánlásaként most a Diabetes hírlevél olvasói ingyenes szűrővizsgálaton vehetnek részt, ahol egy vérvétellel koleszterin- és háromhavi vércukorszint értékelése mellett alsó végtagi érszűkület mérést (ABI) is végeznek.
... Tovább

2017.02.08. Diabétesszel a világ tetején

Nem csak álmodozott arról, hogy a világ tetejére érjen. Szó szerint felkapaszkodott a világ legmagasabb csúcsaira. Will Cross meghódította már mind a hét kontinens legmagasabb hegyeit, és elérte az Északi- és a Déli-sarkot is. Mindezt cukorbetegen.
... Tovább

2017.01.26. Diabétesz? Nem akadály!

Mármint a cukorbetegség nem lehet akadálya sem annak, hogy teljes életet éljünk, sem annak, hogy különbek legyünk az átlagembereknél, akik egészségesek vagy annak tartják magukat.
... Tovább

2017.01.13. Diabetes különszám 2017.

A XII. Országos Gyermekdiabétesz Nap tiszteletére megjelent a Diabetes betegtájékoztató lapunk 7. Junior különszáma, amit gyermekeknek, fiataloknak és szüleiknek, családjuknak készítettünk. Rengeteg hasznos információ, tudnivaló és érdekesség 108 oldalon.
... Tovább

2016.12.22. Karácsony a nagyvilágban

Egyetlen ünnepnek sincs olyan varázsa, mint a karácsonynak. A felnőtteket éppúgy elbűvöli, mint a gyermekeket. A karácsony a szeretet, összetartozás, az ajándékozás ünnepe, amikor az otthonokba csend és béke költözik.
... Tovább

2016.12.16. Diabétesz és ünnepek

Hogyan lehet cukorbetegként, néhány szabályt betartva, a legteljesebb életet élni ünnepnap és a hétköznapokon egyaránt?
... Tovább

2016.11.24. Utolsó lehetőség

Érdemes most hétvégén felkeresni az idei Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó rendezvényeket: előadások, szűrések, izgalmas programok, termékbemutatók és kedvezményes vásárlási lehetőségek várják a cukorbetegeket és minden érdeklődőt!
... Tovább

2016.11.18. Életmód-tükör és receptek

Kedvenc receptem játékunk felhívására érkezett leírásokból kiválasztottuk a 10 legötletesebbet. A Diabétesz Világnapon elindult a szavazás, voksolni november 30-ig lehet.
... Tovább

2016.11.11. Óvja ön is szeme világát!

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) az idei Diabétesz Világnap kapcsán a cukorbetegség szemszövődményeire hívja fel a figyelmet. A látásproblémák kialakulását sok esetben meg lehetne előzni, ha minden cukorbeteg – évi rendszerességgel (szövődmény esetén 3 havonta) – részt venne szemfenékvizsgálaton, ami korai diagnózist eredményezhetne, hiszen a szemfenéken megjelenő apró értágulatok, bevérzések egyértelmű jelzések.
... Tovább

2016.11.02. Lássuk a diabéteszt!

November 14-én harcba hívja az IDF a diabéteszeseket, hozzátartozóikat és az egészségügyi szakembereket, hogy a „Lássuk a diabéteszt!” szlogen értelmében minél nagyobb figyelmet kapjon a cukorbetegség és a szemszövődmények ügye. Számos szervezet rendezvényeket tart a hónap folyamán, ahol az érdeklődőknek szűréseket és tájékoztatást kínálnak.
... Tovább

2016.10.21. Új kiadvány a Diabetes Világnapra!

Minden korábbinál több recept érkezett idei felhívásunkra, dietetikus munkatársunk jelenleg ellenőrzi, válogatja a legjobbakat. A rövidesen nyomdába kerülő új gyűjteményünkben a levesektől, salátáktól a főételeken és egytálételeken keresztül a desszertekig mindenféle fogás – sok ínycsiklandó színes fényképpel – megjelenik majd. Köszönjük a beküldőknek a fotókat és recepteket!
... Tovább

2016.09.30. Sztívia – kis növény, nagy lehetőségek

A sztívia vagy más néven jázminpakóca Dél-Amerikából, Paraguay területéről származik. Őshazájában több mint 200 évvel ezelőtt először az őslakosok fogyasztották, akik a növény leveleit használták édesítésre, vagy egyszerűen csak azok édes íze miatt rágták a leveleket.
... Tovább

2016.09.08. Szeretnéd, ha megjelenne kedvenc recepted? És ezzel most a hűtőszekrényt is feltöltheted!

A Diabetes betegtájékoztató lap talán legkedveltebb rovata a Receptsarok. A legnépszerűbb recepteket már több alkalommal külön kiadványban jelentettük meg. Idén ismét szeretnénk új gyűjteményt készíteni a novemberi Diabétesz Világnapra a KEVA.Blog – Sárika konyhája blog és facebook közösséggel együttműködésben.
... Tovább

2016.08.03. Megszűnt a „diabetikus” termékjelölés – Hogyan vásároljunk?

A „diabetikus” élelmiszerjelölést megszüntető EU-rendelet 2013. június 29-én jelent meg, és 2013. július 20-án lépett hatályba. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, vagyis az elmúlt három év alatt lehetett felkészülnünk az átállásra.
... Tovább

2016.07.29. Elődöntőbe jutott a magyar válogatott

Nagyszerű küzdelemben a magyar cukorbeteg labdarúgó-válogatott legyőzte Szlovéniát a szarajevói futsal Európa-bajnokságon, ezzel bejutott az elődöntőbe, amelyben Oroszország lesz az ellenfele délután öt órától.
... Tovább

2016.07.25. Elkezdődött a DiaEuro 2016 Szarajevóban

Tegnap este kisorsolták a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságának selejtezőkörét. A hétfőtől szombatig tartó kontinensviadalon a Hevesi Tamás vezette magyar válogatott első ellenfelei Olaszország, Belgium és Ukrajna lesznek. A csoportkörből az első két helyezett jut tovább.
... Tovább

2016.07.21. DiaEuro 2016: Vasárnap megnyitó és sorsolás

Vasárnap este a megnyitó keretében négycsapatos csoportokba sorsolják a nemzetek cukorbeteg-válogatottjait Szarajevóban, a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságán. Magyarország tavalyi ezüstérmesként kiemelt, az első mérkőzését az előzetes program alapján július 25-én délután játssza.
... Tovább

2016.07.07. DiaEuro 2016: Már pörög a labda és elindult a visszaszámlálás

Két és fél hét múlva kezdődik a diabéteszesek ez évi legnagyobb sporteseménye.
... Tovább

2016.06.22. Az Amazonastól a Himalájáig

…a Nap ellentmondást nem tűrően tűz át a 60 faktoros naptejen, szinte érzem, ahogyan pörkölődik a legfelső hámréteg. Már rég nem működik, hogy azt mondogatom magamban „de hát február van”, minden irányból védtelen vagyok a napsugaraktól a folyón hajózva. Belelógatom a kezem a vízbe, a levegőnél pár fokkal hűsebb és folyékony anyag pillanatnyi enyhülést hoz, de csak ahol a bőrömhöz ér. Végre megállunk egy szélesebb részen, a vezetőnk fürkészi a partokat, aztán bólint. Még mindig hitetlenkedve, de az adrenalinlökettől vigyorogva vetem bele magam a sárgás vizű Amazonasba…
... Tovább

2016.06.03. Hevesi Tamás A Nagy Duett döntőjében!

Hétvégén A Nagy Duett döntő! Kulcsár Edina és mestere, Hevesi Tamás előadóművész, aki maga is 1-es típusú diabéteszes, és a magyar cukorbeteg futsalválogatott edzője, eddig nagyon sikeresen szerepeltek!
... Tovább

2016.05.05. A diabéteszkutatás újdonságai

Érthető módon a cukorbetegséggel leélt évekkel együtt nő az egészséges szkepticizmus a fantasztikus hírekkel kapcsolatban. Jómagam 30 éve azt hallgatom, hogy a cukorbetegség gyógyítása már csak pár év kérdése, a sajtóban pedig havi rendszerességgel jelenik meg egy-egy tudományos újdonság szenzációhajhász kacsaváltozata. Csalódottan legyinthetünk rájuk, de én azt mondom: életem során épphogy megúsztam a kifőzős fecskendőket, volt szerencsém a mellékhatásoktól nem mentes humán inzulinokhoz, felszívó tűk, fecskendők, penek, vércukormérők egész tárházához, most pedig inzulinpumpát használok, egyre többet folyamatos glükózszenzorral, újabban kihasználva az okostelefonok adta előnyöket is. Fejlődés tehát van, ha lassabb is, mint szeretnénk. A diabéteszkutatás újdonságai a Diabetes legfrissebb számában.
... Tovább

2016.04.20. Diabetes? Mi ez? Miért pont velem?

Diabetes? Mi ez? Miért pont velem? Mi lesz most? Diéta? Inzulin? Tűk? Vércukormérés? A sok kérdés sok válaszra vár, most szombaton pedig kiváló szakmai előadások mellett maguk az érintettek adnak feleletet: Diabétesz és kihívások – Kovács Áron népszerű tévés és rádiós műsorvezető, énekes moderálásával.
... Tovább

2016.04.01. Nem cuki a baba

Nevezett probléma hasonló Woody Allen híres mondásához, miszerint: „Sose szeretnék olyan klubhoz tartozni, amelyik engem elfogadna tagnak.” Esetemben inkább kérdésként fogalmazódik meg a dilemma: Hogyan szólítsam meg a cukros embereket úgy, hogy közben ne a cukorbetegségről szóljon minden?!
... Tovább

2016.03.18. Barackos buborék

Az Év Cukormentes Tortája címet tavaly a barackos buboréktorta érdemelte ki. A budapesti Horváth cukrászda műve cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. Meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy a cukrászda tulajdonosa, Horváth Ferenc diabéteszes, inzulinpumpát használ. Gondoltuk, megismerkedünk a cukrásszal, körülnézünk a cukrászdában – ehelyett komplett birodalomba nyertünk betekintést. Sőt, a legfinomabb tortái közül a Csokis kaland és a Ribizlihabos, almás réteges receptjét is megosztotta velünk, hiszen ezeket diabéteszesek is könnyű szívvel fogyaszthatják. Története és további érdekes cikkek a Diabetes legfrissebb számában.
... Tovább

2016.03.09. Jubileumi Dunántúli Diabetes Hétvége

Sok szeretettel és a Diabetes idei első, legfrissebb számával várunk minden érdeklődőt standunkon Tihanyban, a jubileumi Dunántúli Diabetes Hétvége szakmai rendezvényen.
... Tovább

2016.02.18. Luke Skywalker diabéteszes!

Sok nehézségen mentem át a cukorbetegségem miatt, és nagyon nehezen fogadtam el, így magamnak sem tettem könnyebbé a helyzetet. De idővel megtanultam együtt élni vele. Rájöttem, hogy nem kell félni, sem túlaggodalmaskodni a dolgokat. Éppen annyira figyelek oda rá, amennyire szükséges.
... Tovább

2016.01.08. Diabetes teszt

Szeretnénk még izgalmasabbá tenni a XI. Országos Gyermekdiabétesz Napot, ezért a rendezvényre összeállított tesztet honlapunkon kitöltheted szombaton 10 és 17 óra között.
... Tovább

2016.01.05. XI. Országos Gyermekdiabétesz Nap

2016. január 9-én Hódmezővásárhelyen, a korábbi évek hagyományait folytatva, ismét megünnepeljük, hogy a világon elsőként 1922. január 11-én egy életveszélyes ketoacidóozisban szenvedő gyermek életét megmentette a szarvasmarha hasnyálmirigyéből előállított és tisztított inzulin.
... Tovább

2015.12.21. Közös készülődés: karácsonyi gesztenyekrémleves és további ötletek

Érdekes programra kaptunk meghívást egy november végi szombaton. Gyerekek, tinédzserek és fiatal felnőttek érkeztek a Semmelweis Egyetem Eurest éttermébe, hogy Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő és segítőtársai közreműködésével közös főzés keretében szerezzenek minél több gyakorlati tapasztalatot...
... Tovább

2015.12.16. Karácsonyi ötletek - ajándékok és menü

A karácsonyi készülődés elsősorban a lélek készülődése, de mindeközben tennivalókkal teli időszak is. Barátokkal, rokonokkal kívánunk találkozni az ünnep előtti napokban és az ünnepen. Ajándékozni szeretnénk. Ahhoz, hogy minden úgy sikerüljön karácsonykor, ahogyan szeretnénk, át kell gondolni a tennivalókat.
... Tovább

2015.12.10. Két hét múlva karácsony

Szeretnél igazán hasznos meglepetéssel örömet szerezni? Válogass a diabétesszel kapcsolatos szakkönyvek, információs kiadványok széles tárházából rendkívül kedvezményes áron, és vásárlásod 10 százalékával most a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért munkáját és „Te is lehetsz cukorbeteg!” plakát- és információs kampányát is támogatod!
... Tovább

2015.11.27. Dekáztunk a cukorbetegekért

Különleges sporteseménnyel hívta fel a figyelmet a cukorbetegség megelőzésének, szűrésének és kezelésének ügyére a Sanofi és a 77 Elektronika a magyar DiaEuro cukorbeteg futsalválogatott közreműködésével a Diabétesz Világnapon.
... Tovább

2015.11.18. A 10 legkedveltebb recept

Kedvenc receptem játékunk felhívására érkezett receptek közül kiválasztottuk a 10 legötletesebbet. A Diabétesz Világnapon elindult a szavazás, voksolni november 30-ig lehet.
... Tovább

2015.11.13. Ma november 13 van és péntek…

Tehát holnap akciókkal, kedvezményekkel, a Diabetes lap legfrissebb számával és a ma megjelent Receptsarok 3 kiadvánnyal várunk minden érdeklődőt a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének diabétesz világnapi rendezvényén a Lurdy Házban és vasárnap az Egy Csepp Világnapon.
... Tovább

2015.11.11. Tudással támogatni

Tudással gazdagodni a diabéteszről és jótékonykodni egyszerre? Hogyan lehetséges? Kiadónk a novemberi Diabétesz Világnap alkalmából, idén első alkalommal, akciót szervez: válogass a diabétesszel kapcsolatos szakkönyvek, információs kiadványok széles tárházából rendkívül kedvezményes áron, és vásárlásod 10 százalékával a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért munkáját és „Te is lehetsz cukorbeteg!” plakát- és információs kampányát támogatod!
... Tovább

2015.11.09. Speciális menü a Diabétesz Világnap hetében

Megkóstolnád, hogy valóban ízletes és egészséges ételek készíthetők-e a pénteken megjelenő Receptsarok 3. kiadványunkból? A Tranzit Art Caféban egész héten az abból kiválasztott fogásokból készül a napi menü. Ma kínai kel leves és parmezános cukkinirudak illatos jázminrizzsel lesz. Hivatkozz hírlevelünkre, és egész héten 10% kedvezményt kapsz a menü 1390 Ft-os árából!
... Tovább

2015.11.04. Új kiadvány a Diabetes Világnapra!

Dietetikus munkatársunk már ellenőrizte a felhívásra érkezett recepteket, a legtöbben nagyon ötletes ételeket küldtek. A hamarosan nyomdába kerülő gyűjteményben a levesektől, salátáktól a főételeken és egytálételeken keresztül a süteményekig, desszertekig mindenféle fogás – sok ínycsiklandó színes fényképpel – megjelenik majd. Köszönjük a beküldőknek a fotókat és recepteket!
... Tovább

2015.10.07. Az orvos elvárásai diabéteszes pácienseitől

A beteg elvárása sokszor az, hogy megfelelő gyógyszeres terápiával biztosítsanak számára jó cukoranyagcserét úgy, hogy egyidejűleg neki ne kelljen változtatni – többnyire egészségtelen – életmódján. Ez a „hagyom, hogy gyógyítsanak” szemlélet azonban alapvetően téves, hiszen jól ismert, hogy a cukorbetegség kezelése alapvetően három pilléren nyugszik: az étrenden, a fizikai aktivitáson és a kiegészítő gyógyszeres terápián. Csak ez utóbbi alkalmazásával nem érhető el optimális eredmény.
... Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!