Gödöllő, 2020. szeptember 18–20.

„Szépkörte“

„Nem vagytok egyedül!“ Szurikáta Családi Hétvége frissen diagnosztizált iskoláskorú gyerekek családjainak

Illusztráció.

Fordulópont volt a saját diabéteszes életünkben egy hétvége, amit Szépalmán töltöttünk sorstárs szülőkkel 2013 tavaszán.

Amikor elindulunk a szépalmai hétvégére, apa, gyerek és én, még nem sejtem, hogy ez a szűk 3 nap a kislányunk diabétesze óta sorsdöntő lesz, mert le fogok tenni egy nehéz batyut, tele fájdalommal és reménytelenséggel, mert részese leszek egy egymást gyógyító közösségnek és mert erőt kapok az újratervezésre, immár a diabéteszes életünk elfogadásához.

Igen, ott, Szépalmán, a világtól elzárt különleges helyen valami végérvényesen megváltozott bennem kislányom diabéteszével kapcsolatban.

Hogyan történhetett ez meg?

Talán a mesebeli hely, a csodás természet hatása?

Talán a közösség ereje, hogy együtt sírunk, hogy ugyanazt érezzük, gondoljuk, akkor is, ha Magyarország más-más szegletéből érkeztünk?

Talán a kandalló, ami körül összegyűlnek, beszélgetnek a szülők és ahol úgy játszanak a gyerekek együtt, mintha a diabétesz meg se történt volna?

Talán az, hogy a vércukormérés, inzulinbeadás nem fura vagy ijesztő, hogy a hipo emlegetésére nem háztartási fertőtlenítőt nyújtanak Neked, hanem szőlőcukrot?

Talán a kedvesség, együttérzés a vendéglátóink részéről vagy az, hogy a diagnózis óta először el merem engedni a gyermekemet, mert jó kezekben van a Lurkó Alapítvány szakápolóival és tudok nyugodtan figyelni a jobbnál jobb előadásokra, ott tudok lenni testben és lélekben a beszélgetésekben, mert nem kell készenlétben állnom a diabéteszre?

Talán az, hogy az orvosunkkal és más diabetológusokkal nem a kórházi körülmények között találkozunk és éjszakába nyúlóan beszélgethetünk?

Így, mind együtt!

Végre kapok levegőt… Más szemmel kezdem látni az életünket, látok új célokat és erőt érzek magamban a folytatásra. Az üde zöld hegyoldalakat, a békésen legelésző lovakat, száraz szénát, a kerengő terrakotta utacskáit otthagyva Szépalma emléke, íze, illata velem marad, erőt ad és megígérem, visszatérek.

Igen, „visszatérek”, de nem úgy... továbbviszem mindazt, amit Szépalma jelent, továbbviszem mindazt, ami a Törp Tábor, csak nem a piciknek, hanem az iskoláskorú frissen diagnosztizált gyerekek családjainak, mert nekik is nagyon nagy szükségük van rá!

Az ígéretet 7 éve tettem és most valósággá válik, mert várlak Titeket szakembereinkkel és a Szurikáta önkéntes csapattal – hátha megtörténik itt is a „szépalmai csoda” – 2020. szeptember 18–20-ig Gödöllőn a "Nem vagytok egyedül!" Szurikáta Családi Hétvégén, ha gyermeketek diabéteszét 2019. augusztus 16. után diagnosztizálták és általános iskolás (most ősszel legalább 1. osztályos lesz) vagy középiskolás.

Részletek és jelentkezési űrlap itt: https://forms.gle/jBRY6DMKNXhUt7so8 és a Szurikáta Alapítvány honlapján, a rendezvényeknél.

Kocsisné Gál Csillaa Szurikáta Alapítvány vezetője, egykori „szépalmai” szülő

Köszönet és hála a győri gyermekdiabétesz gondozó csapatának és a Lurkó Alapítványnak a szépalmai napokért és az inspirációért.
A Szurikáta Családi Hétvége nem jöhetett volna létre az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának és Medtronic Hungária Kft. támogatása nélkül!

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!