Cukorbombák az országban – a CEOSZ rendezvénysorozata

Mit tudsz a cukorbetegségről?

Különleges rendezvénysorozattal hívja fel a figyelmet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a diabéteszre. Az év során ugyanis egy Cukorbombát helyeznek ki több helyszínen és időpontban, amely egy interaktív, cukorka formájú installáció, célja pedig, hogy az érdeklődők játékos keretek között tesztelhessék a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteiket.

Illusztráció.

A ketyegő Cukorbomba üzenete, hogy mindenkinek még ma kell tennie azért, hogy megakadályozza annak felrobbanását – azaz megfelelő ismeretekkel rendelkezzen annak érdekében, hogy a helytelen életmód ne okozhasson maradandó egészségkárosodást vagy akár 2-es típusú diabéteszt. A játék lényege, hogy meghatározott idő alatt kell válaszolni a megadott kérdésekre. Ha a résztvevők helyesen és időben válaszolnak a kérdésekre, akkor megelőzhetik a virtuális Cukorbomba felrobbanását. Minden helyszínen ingyenes vércukorszint-mérésre is lehetőség van.

Cukorbomba - Debrecen, 2019. április 27.

„Fontosnak tartjuk, hogy a cukorbetegségre játékos formában hívjuk fel a figyelmet, hiszen a diabétesszel, annak megelőzésével és tüneteivel kapcsolatos ismeretek így sokkal jobban rögzülnek, mint ha csak egy előadást hallgatnának végig a résztvevők” – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének az elnöke a kezdeményezésről. „Ha pedig a kérdésekre helyesen válaszolnak, azzal hasznos, gyakorlati tudást is szerezhetnek erről az egyre elterjedtebb betegségről. 2019-ben számos helyszínen találkozhatnak az érdeklődők a Cukorbombával. A roadshow további célja, hogy szélesebb körben megismertessük aktívan működő tagszervezeteinket. Aki már érintett, vagy megelőzés céljából szeretne többet tudni a diabéteszről, az nem marad egyedül, van hová fordulnia a kérdéseivel, hiszen a betegszervezetek ebben is tudnak segíteni.”

Cukorbomba - Debrecen, 2019. április 27.

Ma már sokan tisztában vannak azzal, hogy a diabétesz egyre elterjedtebb betegség, kevesen tudják azonban, hogy Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer körüli lehet azoknak a száma, akik már cukorbetegek, de nem tudnak róla, még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Kiemelten fontos tehát, hogy időben diagnosztizáljuk a diabéteszt, és megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről.

Helyszínek

Játék

A rendezvénysorozaton kitölthető játék a Diabetes honlapon is elérhető, így kipróbálhatja: Mit tud a cukorbetegségről?

További információk

CEOSZ tagszervezetek listája: egy kattintásra a segítség!

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!