Megjelent a Szurikáta Diabétesz Tanoda tankönyve

Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában címen megjelent a Szurikáta Alapítvány legújabb könyve, amely azoknak a pedagógusoknak szól, akik cukorbeteg gyermeket fogadnak intézményükben.

Illusztráció

Augusztus 28-án tanévkezdő piknik keretében mutatták be a pedagógusoknak készített könyvet, ahová diabéteszes gyermekek szüleit invitálták, hogy magukkal vihessenek egy-egy példányt óvodájukba, iskolájukba, ezzel segítve a pedagógusok felkészülését gyermekeik fogadására. Az eseményen szó esett a közoktatási törvény módosításáról, a menzarendeletről és arról, hogyan praktikus átadni a pedagógusok számára a diabéteszgondozással kapcsolatos tudást és tennivalókat.

Tankönyv a szakemberektől

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája szakemberei a Szurikáta Alapítvány szervezésében több mint öt éve tartanak pedagógusképzést a klinikán Diabétesz Tanoda néven. Ennek az ötórás továbbképzésnek a tananyaga született most meg egy gyönyörűen illusztrált, százoldalas könyv formájában.

Az elméleti és gyakorlati tudnivalókat is tartalmazó, didaktikus kötet egyúttal érzékenyít is: az általános tévhitekre, félelmekre is választ ad, miközben gyakorlati példákon keresztül mutatja be, milyen teendőkkel jár egy diabéteszes gyermek fogadása.

A sok-sok képpel, táblázatokkal színesített könyv reményeink szerint segíti a pedagógusok munkáját, és megkönnyíti a szülő-pedagógus együttműködését.

A könyv nyitó fejezetében dr. Tóth-Heyn Péter azokat az alapismereteket adja át az 1-es típusú diabéteszről, amelyeket a szülők is elsajátítottak a diagnózist követő körülbelül egyhetes kórházi bent lét során. Zeher Zsuzsanna főnővér a vércukorvizsgálat és inzulinbeadás eszközeit és lépéseit, valamint a Glucagen injekció használatát írja le. Dr. Luczay Andrea bemutatja a kezelés legújabb formáit, a folyamatos cukormérő szenzort és az inzulinadagoló pumpát, ezek működését és használatuk előnyeit. Horváth Csilla dietetikus a diéta rejtelmeibe vezeti be a pedagógusokat, hasznos táblázatokban összefoglalva a kerülendő ételeket vagy a számolandó alapanyagokat. A Szurikáta Alapítvány elnöke, Kocsisné Gál Csilla a mindennapok során felmerülő kérdéseket, teendőket mutatja be: hogyan ismerhetem fel, hogy a rám bízott gyermek cukorbeteg lett? Mit csináljak, ha leesik a gyermek vércukra? Mozoghat-e, ha magas a cukra? Hogyan kezelhetjük tapintatosan a betegségét? Mik a gyerekek, a szülők, a pedagógusok, az intézmény, a fenntartó jogai és kötelezettségei?

Érintettek ajándéka

A Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című könyvet az Alapítvány weboldalán található űrlap kitöltésével igényelheti minden diabéteszes bölcsis, ovis, diák szülője, hogy maguk az érintettek nyújthassák át azoknak a bátor, lelkiismeretes pedagógusoknak, akik vállalják a cukorbeteg gyermek napközbeni ellátását. A cél az, hogy minden olyan intézmény könyvtárában helyet kapjon a kötet, ahová diabéteszes gyermek jár.

Folytatjuk a Diabétesz Tanodát!

A köznevelési törvény szeptemberben életbe lépő változásával az óvodák, iskolák intézményvezetőinek biztosítaniuk kell a tizennégy évnél fiatalabb diabéteszes gyermekek ellátását. A gyermek fogadását meg kell előznie egy hivatalos képzésnek, amelyet az Oktatási Hivatal szervez. Emellett továbbra is nyitott a lehetőség, hogy a Szurikáta Alapítvány Diabétesz Tanodájának ötórás képzését is elvégezzék azok a pedagógusok, akik mélyebb összefüggésében szeretnék megérteni a rájuk bízott gyermek betegségét egy gyakorlatközpontú továbbképzésen. A következő ingyenes alkalomra szeptember 15-én kerül sor 9 és 14 óra között. Bővebb információ és jelentkezés a szurikataalapitvany.hu weboldalon keresztül, illetve a diabtanoda@gmail.com e-mail-címen.

Kérjük a szülőket és az érintetteket, hogy adják át az oktatás és a tankönyv hírét!

Tóbiás Lilla

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!