Diabetes különszám

Cukorbetegség és gyermekvállalás

Illusztráció

A Tudomány Kiadó által menedzselt Diabetes magazin különszámaként 2022-ben jelent meg első alkalommal a Cukorbetegség és gyermekvállalás című kiadványunk.

Vannak fiatal hölgyek, akik gyermekkoruk óta cukorbetegek. Évtizedekkel ezelőtt nekik nem javasolták, hogy próbálkozzanak a gyermekszüléssel, sok keserűséget és nagy hiányérzetet okozva ezzel nekik. Szerencsére sokat változott az orvostudomány, a diabéteszhez való hozzáállás, s ma már semmi akadálya annak, hogy diabéteszes hölgyek egészséges gyermeket, gyermekeket szüljenek.

És vannak hölgyek, akik nem cukorbetegek, vagy bár azok, de még nem vették észre, s állapotosak lesznek. A magyar protokoll szerint minden kismamánál elvégzik a vércukorterheléses vizsgálatot, s ilyenkor kiderülhet, hogy gesztációs diabéteszes (terhességi cukorbeteg). Sok esetben elég, ha diétázik a várandósság ideje alatt, előfordul, hogy inzulint is kell adnia magának, de jó eséllyel a diabétesze szülés után elmúlik. Egy dolog marad vissza minden esetben: a kockázat, az átlagosnál nagyobb esély arra, hogy később cukorbeteggé válik. (De mivel ezt tudja, megelőzheti megfelelő életmóddal.)

Régi mondás, hogy az információ hatalom. A cukorbetegséggel így vagy úgy küzdő kismamák esetében az információ, a tudás legfeljebb önmaguk feletti hatalmat jelent, mondjuk inkább azt, biztonságot nyújt. Ha tudjuk, mi miért történik, milyen veszélyekkel kell szembenézni, milyen lehetőségeink vannak saját és kisbabánk védelme érdekében, könnyebb a küzdelem.

A 2022-ben megjelent kiadvány köszöntőjéből származnak a fenti bekezdések. Azt tapasztaltuk, hogy szándékunk célba talált, a kismamák örömmel fogadták segítségünket. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége Teherédes várandósság című programja is változatlanul sikeres, így 2024 májusában ismét együttműködve jelentetjük meg a gyermekvállalásról szóló különszámunkat. Ennek szerkesztéséhez kérjük az önök segítségét. A cukorbetegek sokat tanulnak egymástól. Szeretnénk bemutatni problémamentes terhességeket, legyőzött nehézségeket, kitartó küzdelmeket.

A történeteket április végéig várjuk a diabetes@tudomany-kiado.hu címen!

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!