A KSH Népességtudományi Intézetének kutatása

„Betegutak a magyar egészségügyi rendszerben”

Felhívás

Önkéntes résztvevőket keresünk, akik hajlandóak részt venni egy maximum egyórás beszélgetésben a cukorbetegséggel kapcsolatos tapasztalataikról a KSH Népességtudományi Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott, „Betegutak a magyar egészségügyi rendszerben” című kutatásának keretében.

Az országon belül jelentős területi különbségek figyelhetők meg a cukorbetegek számát illetve a betegség lefolyását tekintve, a különbségeknek a pontos oka ugyanakkor egyelőre nem ismert. Történhet ez egyszerűen amiatt, hogy egyik helyen sokkal többen betegszenek meg, mint máshol, de amiatt is, hogy egyes helyeken az egészségügyi intézmények egyszerűbben elérhetők vagy pedig jobban kezelik ezeket a betegségeket. Kutatásunkban ezért interjúk révén szeretnénk felderíteni, hogy milyen utakat járnak be ma a magyar egészségügyi ellátórendszerben azok a betegek, akik cukorbetegséggel küzdenek. Kutatásunk célja így végső soron az, hogy megismerjük sok beteg történetét, és ezen keresztül feltérképezzük, miben hasonlít, és miben tér el (eltér-e) egymástól az ugyanazon diagnózissal megkapott ellátás.

Az interjúban a betegséggel és annak kezelésével kapcsolatos kérdéseket teszünk fel – annak kialakulásával, diagnosztizálásával, az igénybe vett kezelésekkel, felkeresett orvosokkal vagy más, az egészségügyi rendszeren belüli vagy kívüli ellátókkal kapcsolatos tapasztalataira vonatkozóan.

Az interjú készülhet online, illetve személyesen is, az interjúalany kérésének megfelelően. Az interjú természetesen névtelen. Az alábbi településeken élő, 2-es típusú cukorbetegséggel élők közül szeretnénk olyan vállalkozó szelleműeket találni, akik hajlandóak részt venni a beszélgetésben: Budapest 2. kerület, Budapest 17. kerület, Dombóvár, Enying, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Szekszárd, Szob, Szolnok, Ózd, Veszprém.

A kutatásban való részvételre jelentkezni a boros@demografia.hu e-mail címen lehet.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!