Findrisk Kérdőív

A cukorbetegség (diabétesz) idült megbetegedés, fő jellemzője a vér emelkedett cukorszintje, mely laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki. A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya (1-es típusú cukorbetegség), vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) (2-es típusú vagy időskori cukorbetegség). Az inzulin hiányában, nem megfelelő hatásában a sejtek nem képesek a glükóz (cukor) felvételére, a vércukorszint megemelkedik. A tartósan emelkedett vércukorszint (hiperglikémia) sokáig nem okoz tüneteket, miközben komoly károsodásokat okozhat a szervezetben – károsítja az ereket, ennek következményeként többek közt vesebántalmat (nefropátia), idegbántalmat (neuropátia) okozhat, a szem ereinek károsodása súlyosan rontja a látást (retinopátia). Szűrővizsgálattal a betegség kockázata felmérhető, ill. az ún. előállapotok kimutathatók, így a korán elkezdett kezeléssel a cukorbetegség kialakulása megelőzhető vagy késleltethető, a szövődmények elkerülhetők.

Adatlap a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérésére

Jelöljebe a megfelelő választ, és számolja ki az elért pontértéket!

Életkor


Testtömegindex (BMI)
(A testsúly kg-ban, osztva a méterben mért testmagasság négyzetével.)

Pl.: 165 cm és 70 kg esetén a számítás: 70/[1,65×1,65]=25,7

Végez-e legalább 30 perces fizikai tevékenységet naponta?
Haskörfogat
(az alsó bordák és a csípőtövis közötti távolság felénél mérve – gyakorlatilag a köldök vonalában, közepes belégzés után)

• Férfiak
• Nők

Milyen gyakran fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt?
Szed-e rendszeresen vérnyomáscsökkentő gyógyszereket?
Mértek-e Önnél valaha emelkedett vércukorértéket?
Van-e családtagjai között vagy közeli rokonságában cukorbeteg?


Az Ön pontszáma:  Kockázat a cukorbetegség 10 éven belüli kialakulására

Kevesebb, mint 7 pont: Alacsony.

Becslések szerint 100 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

7–11 pont: Enyhén fokozott kockázat.

Becslések szerint 25 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

12–14 pont: Fokozott kockázat.

Becslések szerint 6 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

15–20 pont: Magas.

Becslések szerint 3 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Több mint 20 pont: Igen magas.

Becslések szerint 2 főből 1 cukorbeteg lesz.

Mit tehetünk a cukorbetegség kockázatának csökkentése érdekében?

Az életkorunkkal és a genetikai hajlammal nem tehetünk semmit. Jó hír, hogy a többi cukorbetegségre hajlamosító tényezőt befolyásolhatjuk! A súlytöbblet, a nagy haskörfogat, a mozgáshiány, a táplálkozási szokások megváltoztatása, a dohányzás elhagyása tőlünk függ! Az életmód megváltoztatásával megelőzhetjük vagy jelentősen késleltethetjük a cukorbetegség kialakulását. Ha családjában van cukorbeteg, feltétlenül ügyeljen arra, hogy testsúlya ne növekedjék az évek során. A haskörfogat növekedése fokozza a kockázatot, míg a fizikai aktivitás csökkenti. Figyeljünk az étkezésünkre, fogyasszunk minél több nagy rosttartalmú növényi táplálékot. Kerüljük az állati zsírok fogyasztását, részesítsük előnyben a növényi zsiradékokat. A cukorbetegség kezdetben tünetszegény! Ha 12–14 pontot ért el a teszt során, feltétlenül ajánljuk a helyes, szükség esetén súlycsökkentő étrend tartását és a fizikai aktivitás fokozását. Forduljon orvosához, aki laboratóriumi vizsgálatot végeztet a cukorbetegség korai kimutatása érdekében. Ügyeljen a testtömegindexre: ha 25–30 közötti, csökkentse súlyát, ha 30 feletti, az elhízás kedvezőtlen hatásaira feltétlenül számíthat.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!