Bemutatkoznak az EB-re készülő magyar diabéteszválogatott tagjai

A cukorbetegek futsal-Európa-bajnoksága, a DiaEuro 2018. július 21. és 29. között Pozsonyban kerül megrendezésre. A magyar válogatott felkészülését és részvételét a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi támogatásának köszönhetően a DiaEuro Labdarúgó Sportegyesület szervezi. A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Labdarúgó Szövetség a magyar csapat szakmai partnerei, a Diabetes újság pedig a rendezvény népszerűsítését segíti. Bemutatjuk a magyar keret tagjait.

Brondics Péter

Brondics Péter

„Minden évben erősek voltunk!”

Brondics Péter

Brondics Péter a kezdetektől tagja a cukorbetegek futsalválogatottjának, tehát van már aranyérme 2013-ból, de az ezüstök után hajt az újabb bajnoki címre is. Sokszor hátráltatták a sérülések, de az évenkénti kontinenstornán mindig nagyon odateszi magát.

Rengeteg sérülésed volt az elmúlt években. Most milyen állapotban vagy?

Igen, sajnos rengeteg sérülésem volt az elmúlt években, de úgy érzem, jelen pillanatban jó állapotban vagyok, és sikerül sérülésmentesen letudnom az Európa-bajnokságot.

Te is tagja vagy annak a három játékosnak, aki az eddigi összes Eb-n játszott. Melyik évben volt a legerősebb a magyar válogatott?

Minden évben erősek voltunk! A 2017-es döntőben játszottunk a legjobban, de akkor a horvátok hosszabbításban 6–5-re győztek ellenünk, és ők szerezték az aranyérmet.

Te melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb az eddigi Eb-k alapján?

Mindegyik teljesítményemre büszke vagyok az eddigi évekből, de a játékom szerintem 2017-ben, a bukaresti kontinensbajnokságon volt a legjobb.

A terveid alapján a sportnak vagy a civil életednek szánsz nagyobb szerepet a következő években?

Nagyon szeretek sportolni, focizni, mégis úgy gondolom, hogy a civil életben munkával lehet előrébb jutni!

A rövidebb felkészülési idő mellett milyen eredményt vársz a csapattól Pozsonyban?

Ez a csapat már évek óta csapat. Számít a felkészülés, de a társakkal a cél mindig közös!


Földvári Dániel

Földvári Dániel

„Elég az ezüstből, de van, ami az aranynál is fontosabb!”

Földvári Dániel

Földvári Dániel csapatkapitányként a hatodik Európa-bajnokságára készül a cukorbetegek futsalválogatottjában. Tudja, hogy most már inkább a rutin és az érett gondolkodás az erőssége, nem a gyorsasága. Az ezüstszériából elege van, de létezik valami, ami még az aranyéremnél is fontosabb a számára.

Csapatkapitányként a hatodik Eb-nek vágsz neki. Hogyan tudsz lépést tartani az újakkal és a fiatalabbakkal?

Ha félig viccesen, de annál rövidebben szeretnék válaszolni, akkor azt mondanám sehogy. Természetesen közel a negyvenhez nem én nyerem a futóversenyeket, de talán a rutin, a pályán való érettebb gondolkodás hoz annyit, hogy bizonyos részfeladatokban még segítségére legyek a csapatnak. Emellett nem elhanyagolható feladat, hogy hidat képezzek a csapat és a mester között. Azt hiszem, ez elég jól működik.

Idén a felkészülésre rövidebb időt kaptatok. Ezt hogyan tudjátok ellensúlyozni?

Szerencsére összeszokott társaság a miénk, az újonnan csatlakozók pedig villámgyorsan beépültek a közösségbe. Tehetséges, a munkára fogékony játékosokról van szó, így biztos vagyok benne, hogy idén sem vallunk majd szégyent az Európa-bajnokságon. Persze jó lett volna még néhány edzésnap, de hiszek abban, hogy a hátralévő tréningek és a néhány napos edzőtáborozás megfelelően felkészít bennünket az előttünk álló feladatokra. Hevesi Tamás mindig tiszta lelkiismerettel engedhetett fel minket a pályára, nem lesz ez másként idén sem.

A magyar válogatott mindig döntőbe került az eddigi Eb-tornákon. Az első aranyérme után négy ezüst jött. Csalódott lennél egy újabb második hellyel?

Vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban. Minden évben fináléba kerülni, szerénytelenül mondhatom, hihetetlen teljesítmény. Előfordult, hogy az előző évek bajnokai a legjobb négy közé sem tudták beverekedni magukat a következő tornán. Mondhatom, hogy Magyarország neve egybeforrt az állandó topminőséggel az Eb-ken. Ennek ellenére sohasem boldog az a csapat, amelyik vereséggel zár egy tornát. Szóval nem kérek az újabb ezüstből. Ha leszünk annyira erősek, hogy eljutunk a fináléig, ott át kell lépnünk a korlátainkon, és haza kell hoznunk a várva várt aranyérmet.

Pályafutásod során sokféle bajnokságban szerepeltél. Hova helyeznéd el a cukorbetegek évenkénti tornáját? Mennyire erős a többi bajnoksághoz képest?

A futsal teljesen más, mint a nagypályás labdarúgás, így sok értelme nincs az azzal való összehasonlításnak. Én azt mondom, hogy a magyar cukorbetegek futsalválogatottja élcsapat lenne a hazai NB II-ben, és ha együtt tudnánk dolgozni nap mint nap, akkor a legfelső osztályban sem vallanánk szégyent. Az Európa-bajnokságon szinte minden válogatottban van olyan futballista, aki a hazai futsal élvonalában is megállná a helyét. Az erőviszonyok hihetetlenül kiegyenlítettek, legalább 8-10 csapat pályázik reális eséllyel a végső győzelemre.

Csapatkapitányként mit üzennél az új kerettagoknak?

Azt, hogy meg fogják látni, életük egyik legjobb közösségébe kerültek. Jöhet győzelem vagy vereség, a mi csapatunk akkor is összetart, mert igaz barátság fogja egységbe. A legnagyobb erőnk az, hogy mindent megteszünk egymásért a pályán és sokszor azon kívül is. Belegondolva, ez az a dolog, amit nem cserélnék el semennyi aranyéremre.


Méreg Máté

Méreg Máté

„Újoncként próbálom felvenni a futsal stílusát”

Méreg Máté

A 18 éves Méreg Máténak nem lesz könnyű dolga a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságán, hiszen újoncként csatlakozik az arany- és négyszeres ezüstérmes sikercsapathoz, amely ezúttal Pozsonyban küzd a kontinensbajnoki címért.

Már szerepeltél cukorbetegek számára kiírt sporteseményen, a Diabétesz Junior Kupán. Mit kell tudni erről a szereplésről?

Ezt a kispályás focitornát 2014-ben rendezték meg a hollandiai Arnhemben. A csapat az eddigi legjobb eredményt érte el, a negyedik helyen végzett a 16 európai együttes közül. Nagyon élveztem, szívesen gondolok vissza a csapattársaimra, az edzőmre, az egészségügyi személyzet tagjaira, akik segítettek, hogy minden meccsre a legjobban készüljünk fel.

2005 óta vagy cukorbeteg. Ez mennyire változtatta meg az életedet?

Őszintén megvallva, nagyobb felelősség hárult rám, de ebben nagyon sokan segítettek. Köztük édesanyám és Dr. Körner Anna, aki azóta is kezelőorvosom, ami nagy megkönnyebbülést jelent számomra. Két éve váltottam inzulinpumpára és szöveti cukormérő szenzorra, ami nagyban megkönnyíti az életemet az utóbbi időkben.

Jelenleg milyen terveid vannak? A sportból szeretnél majd megélni, vagy civilként építed fel az életedet?

Igazából mindkét vonalon el tudom képzelni a jövőmet, a tanulás mellett nagy szerepet játszik a sport is, de hát ahogy hozza a jövő.

Mik az első tapasztalataid a cukorbetegek futsalválogatottjáról?

Újoncként próbálom felvenni a futsal stílusát, gyorsaságát Hevesi Tamás irányításával. Nagyon más a nagypályás foci a futsalhoz képest. Csapattársaimtól sok támogatást kapok, segítjük és motiváljuk egymást mindenben.

Mit vársz a pozsonyi Eb-től?

Reméljük, most sikerül a jeget megtörni, és megszerezzük az első helyet az Eb-n!


Pápa Sándor

Pápa Sándor

„A srácok hamar befogadtak a csapatba”

Pápa Sándor

Hogyan kerültél kapcsolatba a labdarúgással?

Mindössze két és fél éves voltam, amikor cukorbeteg lettem. Annak idején a kezelőorvosom mondta, hogy a mozgás jót tesz a cukromnak. És ezért rendszeresen sportolok.

Tavasszal az Ibrány nagypályás csapatába igazoltál, és rögtön bajnok lettél. Ez a legnagyobb sikered eddigi pályafutásod során?

Ezen kívül Méreg Máté mellett én is tagja voltam 2014-ben annak a válogatottnak, amely Hollandiában a negyedik helyen végzett a Diabétesz Junior kupán.

Milyen kép alakult ki benned a cukorbetegek futsalválogatottjáról az első edzések után?

Először is, nagyon örültem neki, hogy meghívást kaptam erre a válogatóra. Másodszor a csapattársaim jó fejek, a srácok hamar befogadtak a csapatba!

Hevesi Tamás milyen edzéseket tart?

Nagyon jól felépített edzéseken vehetek részt. Látszik, hogy technikailag és taktikailag is megfelelően felkészít minket a leendő megmérettetésekre.

Mit vársz a pozsonyi Eb-től?

Remélem, hogy kiemelkedő helyen végzünk!


Tövisháti Tamás

Tövisháti Tamás

„A magyar csapat támadóival nem szívesen találnám szemben magam”

Tövisháti Tamás

A cukorbetegek labdarúgó-válogatottjának kapusa, Tövisháti Tamás 2014 óta stabil tagja a Hevesi Tamás vezette válogatottnak. Rendre kiemelkedő teljesítményt nyújt, ráadásul immáron második éve egyedüli kapusként tagja a keretnek, ami nem ideális. Négy ezüst után tényleg „járna” neki az arany Pozsonyban.

Ki a legjobb játékos, aki ellen valaha játszottál a cukorbetegek Eb-jén?

Rengeteg ügyes játékossal találkoztam az Eb-k történetében, kiemelni közülük senkit sem szeretnék, de a magyar csapat támadóival nem szívesen találnám szemben magam.

Eddig négy ezüstöt szereztél a csapattal. Hogyan élted meg ezeket?

Sosem jó érzés elveszíteni egy döntőt, pláne zsinórban négyet, remélem idén változni fog.

Mennyit fejlődött a válogatott a 2014-es bemutatkozásod óta?

Rengeteget. Össze sem lehet hasonlítani a két csapatot, a keret a tagok személyében nem változott sokat, viszont sokan kezdtek el futsalozni. Az összetartások eredménye, Tamás munkája abszolút visszaköszön. Idén szerintem több új tagja lesz a keretnek, mint az elmúlt években, de úgy gondolom, erősödünk velük.

Továbbra is egyedüli kapus vagy a keretben. Fizikailag vagy szellemileg nehezebb ezt kezelni? Okozhat-e egyáltalán nehézséget?

Tavaly ugyanez volt, nem egy ideális helyzet. Jó lenne, ha lenne mellettem egy másik kapus, kapusedző is tudna foglalkozni velünk. Ettől függetlenül ugyanúgy készülök, mint tavaly, és próbálom kihozni a maximumot magamból.

Mit vársz a pozsonyi tornától?

Minden évben úgy vágunk neki, hogy jó lenne végre aranyéremmel hazatérni. Idén nehézkesen indult a felkészülés, kevesebb összetartással tudunk készülni az idő rövidsége miatt. Ha keményen dolgozunk idén is, akkor biztosan meglesz az eredménye.


 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!